Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Бягай с усмивка" - подкрепа за лечение на деца с лицеви аномалии

Снимка: Бягай с усмивка

Благотворителен пробег във Врачанския Балкан набира средства за Асоциация "Лицеви Аномалии". С тях ще се помогне за терапиите на деца. Пробегът ще е на 23 май, а трасето е от 21 километра. Призивът е за бягате с усмивка по Ботевите пътеки, казва организаторът Методи Симеонов:


"Инициативата е в полза на децата с вродени аномалии, по-специално вродени цепнати на устната и на небцето. Това е един от най-често срещаните вродени дефекти. Около един на 700 случая се пада. Миналата година ми се родиха близнаци, от които единият се роди с цепнатина на устната и на небцето... Започнах да търся информация в интернет, в книги. Оказа се, че има една асоциация в България, неправителствена организация. Тя се казва АЛА, асоциация за лицеви аномалии и те се занимават донякъде с лечението, тъй като то е мултидисциплинарно. Те извършват хирургическите интервенции, необходими в първата година от живота на детето. След това координират като цяло лечението на дечицата, тъй като там в зависимост от случая, може да се наложи ортодонтска намеса, може да се наложи логопед, намеса от психолог. Те държат регистър на всички пациенти. Правят обучителни семинари. Събират специалисти и следят развитието на всяко дете. Това го правят със средства от дарения. Аз разпознах две посоки, в които можем да помогнем. Първата е да не изпадат други хора в ситуацията, в която съм аз, т.е. да не са информирани, т.е да разпространим повече информация за това състояние, как се лекува, защото лечението е доста ефективно. Ако се предприемат необходимите мерки от родителите, над 90% е шансът детето да си възвърне пълната функционалност, т.е. да си говори, да има професия и т.н. Първият план, в който можем да работим, е за повече информираност и второто е да събираме средства. АЛА подпомага лечението. Една част от лечението, а именно хирургическите интервенции, те са покрити от здравната каса, но останалата част не е."


Стартът ще е в 10 часа на 23 май от площад "Христо Ботев".  Таксата за участие е 20 лева. Цялата събрана сума ще бъде дарена на АЛА.


Повече в звуковия файл.

Вижте още

Актуализираха бюджета на община Видин

Общинските съветници във Видин актуализираха бюджета на общината за 2021 г., по време на проведеното днес извънредно заседание на Общинския съвет. В дневния ред бяха разгледани 23 точки, като последната точка, относно упълномощаване на представител на община Видин за участие в заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация..

публикувано на 26.07.21 в 15:52

С нова концепция и богата програма е Празникът на курорта във Вършец

Празникът на курорта, минералната вода и Балкана - Вършец 2021 бе открит на 24 юли. Програмата е изключително наситена, със събития всеки ден до края на месец август и включва няколко нови инициативи, обясни за Ради ВИДИН Даниела Лилова, специалист "Туризъм" към Туристически център Вършец: "Тази година концепцията е съвсем различна от..

публикувано на 26.07.21 в 13:57

Дейността на Апостола на свободата във Врачанско

Преди броени дни се навършиха 184 години от рождението на Васил Левски : най-великият син на България, възвеличаван, носещ единственото име, което в днешна България обединява в истинска емоция мало и голямо.   Няма кътче от Родината ни, което Апостола на свободата да е отминал в усилията си да убеждава сънародниците и да увлича съмишлениците в..

публикувано на 26.07.21 в 13:05

Фестивалът "Дунавски вълни" започва с "Дунавски валс" довечера

Официалното откриване на Десетия фестивал на изкуствата "Дунавски Вълни" е тази вечер от 19 часа, на сцената на Летния театър в крепостта "Баба Вида". Начало на събитието ще бъде поставено с концерта "Дунавски валс" на Симфониета - Видин. В програмата са включени арт работилници и ателиета за деца, театрални представления, изложби, тематични вечери и..

публикувано на 26.07.21 в 13:01

Да се каем, докато има още време

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. "В Евангелието често четем за това как към Господ Иисус се обръщали различни хора: с молба, с въпроси, с искания или даже с упрек и укор. Ето нещастният баща на бесноватия юноша говори..

публикувано на 25.07.21 в 08:00

Варенето на сапун в Царевец - част от съкровищата на България

Традиционното за мездренското село Царевец варене на сапун ще бъде вписано в националната система " Живи съкровища-България ".  Занаятът е един от одобрените от Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерството на културата.  Поддържането на системата цели съхраняване на знанията и уменията за културно..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Възрастна жена от видинско село живее без ток от пет години

72-годишната Карамфила Флорова от видинското село Гомотарци  от години е принудена да живее без ток .  В къщата си възрастната жена никога не е имала отделна партида за ток. Ползвала тази на Дома за деца с умствена изостаналост, до който живее. Там работела като санитарка, докато се пенсионирала. Със закриването на Дома спрели и..

публикувано на 23.07.21 в 15:35