Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 7 май 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото. 

Обществено обсъждане по проект за намаляване нивата на запрашеност на въздуха бе проведено във Видин.

Kрайно време е всички ученици да се върнат в училище, а в случаи на коронавирус да се прилага диференциран подход. Това е становището на Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа", заяви председателят на организацията Юлиян Петров.

545 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие в странатаПо 11 новозаболели са установени в областите Видин и Враца. 9 са новите случаи в област Монтана.

Рязко намаление на нарушенията на забраната за риболов по време на пролетно-лятно размножаване, отчитат от сектор "Рибарство и контрол" в Монтана. От 15 април до 31 май важи пълната забрана за риболов във водоеми до 500 метра надморска височина. 

Започна обработката на тревните площи във Враца. Пръскането срещу кърлежи, бълхи и гризачи се извършва със специализирана техника. Дейностите ще се реализират и в почивните дни, като ще се поставят информационни табели. Непосредствено след първата обработка, ще започне пръскането и срещу комари.

Спортен празник огласи двора на Средно училище "Христо Ботев" във Враца. Събитието беше открито от директора на гимназията Виктор Кръстев, който припомни, че спортът сближава хората и дава възможност на младите да изявяват себе си. 

Навършват се 130 години от построяването на сградата на видинския драматичен театър, която е първата в страната. Годишнината ще бъде отбелязана с голямо тържество, обясни директорът на театъра Дейвид Славчев.

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с поредица от интересни събития. Организатори на проявите са Европа директно - Враца. 

Майски празници на културата ще се проведат от 10 до 14 май в Оряхово. Събитието ще започне с представяне на книгата "Набрах светулки" на Красимира Казанджиева и откриване на изложбата "Учебниците на нашите предци" в историческия музей. Всички прояви са с вход свободен, при спазване на  противоепидемични мерки.

Стотици граждани и гости на Мездра изпълниха снощи площад "България", за да празнуват заедно Гергьовден и Деня на Мездра - 6 май. Кметът Иван Аспарухов поздрави присъстващите и откри официално 47-те Празници на културата "Мездра май"

Образователния спектакъл "Петият елемент", посветен на природните бедствия и стихии и как да се предпазим от тях, ще представи утер видинския куклен театър. В него чрез средствата на театъра публиката ще се запознае с инструкциите за безопасност при бедствия и аварии. Представлението е от 11 часа.
Вижте още

Снимката на 26 юли 2021 година

Откриха официално Десетия фестивал на изкуствата "Дунавски Вълни". Програмата на събитието започва с  концерта "Дунавски валс" на Симфониета - Видин, от  19 ч., на сцената на Летния театър в крепостта "Баба Вида". Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област наложи г лоби на изпълнителите на ремонта на пътя..

публикувано на 26.07.21 в 18:05

Глоби за изпълнителите на ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград

Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област, глоби участниците в ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград, съобщават от РДНСК. Санкциите са след проверка на дирекцията за строителен контрол н а 09.07.2021 г. В участъка на територията на Софийска област от км 8+750 до км 33+040, е установено, че строежът се изпълнява..

публикувано на 26.07.21 в 16:58

Без възможност за PCR тест в неделя във Видин

Слушател на радио Видин от село Дражинци сигнализира, че никъде във Видин, в неделния ден, не са успели да направят PCR тест за коронавирус на негова племенница, която се е завърнала от чужбина.  Илиян Стаменов се притеснява, че може да бъде наложена 14-дневна карантина на племенницата му. Той и семейството му са възмутени, че няма нито един дежурен..

публикувано на 26.07.21 в 15:19

По-малко безработни в Северозападна България през юни

10,8% е р авнището на регистрираната безработица през юни, по данни на Регионалната служба по заетостта в Монтана, за трите области – Монтана, Видин и Враца. Спадът на годишна база е с 3,6 процентни пункта – от 14,4% през юни 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0,5%. Регистрираните безработни през месеца са 18 687, което е с..

публикувано на 26.07.21 в 13:18

Близо 4000 се възползваха от мярката 60/40 в Северозапада през юни

3750 работещи от Монтана, Видин и Враца получиха средства по мярката 60/40. Финансовите стимули от държавата са изплатени за месец юни, уточняват от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП "Развитие на човешките ресурси" и финансовия механизъм "React-EU", за подпомагане на заетите лица в принудителен..

публикувано на 26.07.21 в 13:12

Ремонтират пътя за Вършец през Сумер

Започна текущ ремонт на третокласен път 162 за Вършец. Участъкът е в много лошо състояние, обясни за радио Видин кметът на общината Иван Лазаров: "Много компрометиран участък, много критичен. От дълги години кореспондираме с Областно пътно управление и подаваме сигнали, информация и искане за основен ремонт на този път, но е много сложна..

публикувано на 26.07.21 в 13:01

Приеха Програмата за управление на отпадъците в Ново село

Общинският съвет на Ново село прие  Програмата за управление на отпадъците за периода 2021 – 2027 г. Приетият документ е редактиран вариант на отхвърлената през юни Програма, поради липса на конкретика. В него има изготвен план за действие през целия период със срокове, очаквани резултати и индикатори за изпълнение на плана. Развита е подробно и..

публикувано на 26.07.21 в 12:39