Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Физическата активност - мост към здрав дух и тяло

Снимка: Радио Видин

Под мотото: "Движението - това е здраве" 10 - ти май е обявен за Световен ден на физическата активност от 2002 г., с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, алкохол, нездравословно хранене, стрес и социална изолация. 

Движението допринася за организъма много позитиви, както физически, така и психически. Подобрява увереността и самочувствието на човека, което води и до намаляване на стреса, което пък ни подсилва имунната система и пием по-малко лекарства, обясни Веселка Викторова, рехабилитатор от Видин.

"Винаги съветвам моите пациенти да се движат. Дали ще бъде ходене, плуване, тичане на стадиона или каквото ни харесва, всякакво движение подобрява нашето самочувствие и увереността в нас, както и ни поддържа здрави. Заседналият начин на живот води до наднормено тегло, увеличава холестерола, атрофира нашите мускули. Например седящата позиция вреди на гръбначния стълб. Неактивността ни прави по-забавени, като реакция, в смисъл забавя ни реакциите, което означава, че ние не сме бъдни, което ни води до по-лошо настроение. То действа и на психиката. Оптимално е ежедневно да има някакво движение. Хубаво е движенията, видовете спорт, да са различни в седмицата. Например три път седмично или дори ежедневно разходка по 30 минути на ден, с не много забързан подход. Скоростта на движение трябва да бъде, така че да не се задъхваме, за да можем да говорим, докато ходим. Това е точната бързина на ходене. Важното е то да се сменява с друг вид активност. Например спорт като тениса, баскетбола, волейбола, които изискват координация на тялото и внимание. Това ни прави по концентрирани и подобрява точността на движенията ни. Стимулирайки координацията ние сме по точни в извършването на движенията си. Освен ходенето и спорт, който стимулира координацията, съветвам хората да правят и по-разтоварващи и по-бавни като йога, гимнастика, плуване, които действат разтягайки мускулите и подобрявайки дишането ни. Важно е на всеки половин час да се взима пауза от 10 минути. В нея да се разхождаме. Ако гледаме дълго време в компютъра да си сменим фокуса, да погледнем през прозореца, да направим няколко крачки. Може да направим упражнения за раздвижване на кръста. Много е важно да си обръщаме внимание, защото нашето тяло ни дава знаци, когато има нужда да му обърнем внимание."

За поддържане на здравето, в съответствие с препоръките на Световната здравна организация са нужни 150 минути умерена физическа активност или 75 минути интензивна физическа активност седмично. Попитахме видинчани важна ли е за тях физическата активност и как предпочитат да се раздвижват.

"Със спортуване. По принцип е хубаво дори и за децата да имат повече физическа активност. Даже бих искала часовете по физическо да са повече от два пъти в седмицата. Иначе аз ходя да си тичам, ходя на фитнес през свободното време... За мен е важно да сме физически активни и аз се поддържам като ходя предимно пеша... Мисля, че е важно. Напоследък не поддържам, но е важно най-малкото за имунната система и за тонус... Повече разходки, по-малко заседяване, защото спортът е здраве."

Популярните начини да бъде човек активен са чрез ходене, колоездене, различни видове спорт, но физически упражнения могат да се извършват и у дома без специално оборудване и в ограничено пространство. Физическите упражнения са добър начин за намаляване на теглото, за борба със стреса или просто поддържане на добро здраве. Те подобряват настроението, зареждат с енергия, могат да бъдат забавна и социална дейност. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45