Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Физическата активност - мост към здрав дух и тяло

Снимка: Радио Видин

Под мотото: "Движението - това е здраве" 10 - ти май е обявен за Световен ден на физическата активност от 2002 г., с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, алкохол, нездравословно хранене, стрес и социална изолация. 

Движението допринася за организъма много позитиви, както физически, така и психически. Подобрява увереността и самочувствието на човека, което води и до намаляване на стреса, което пък ни подсилва имунната система и пием по-малко лекарства, обясни Веселка Викторова, рехабилитатор от Видин.

"Винаги съветвам моите пациенти да се движат. Дали ще бъде ходене, плуване, тичане на стадиона или каквото ни харесва, всякакво движение подобрява нашето самочувствие и увереността в нас, както и ни поддържа здрави. Заседналият начин на живот води до наднормено тегло, увеличава холестерола, атрофира нашите мускули. Например седящата позиция вреди на гръбначния стълб. Неактивността ни прави по-забавени, като реакция, в смисъл забавя ни реакциите, което означава, че ние не сме бъдни, което ни води до по-лошо настроение. То действа и на психиката. Оптимално е ежедневно да има някакво движение. Хубаво е движенията, видовете спорт, да са различни в седмицата. Например три път седмично или дори ежедневно разходка по 30 минути на ден, с не много забързан подход. Скоростта на движение трябва да бъде, така че да не се задъхваме, за да можем да говорим, докато ходим. Това е точната бързина на ходене. Важното е то да се сменява с друг вид активност. Например спорт като тениса, баскетбола, волейбола, които изискват координация на тялото и внимание. Това ни прави по концентрирани и подобрява точността на движенията ни. Стимулирайки координацията ние сме по точни в извършването на движенията си. Освен ходенето и спорт, който стимулира координацията, съветвам хората да правят и по-разтоварващи и по-бавни като йога, гимнастика, плуване, които действат разтягайки мускулите и подобрявайки дишането ни. Важно е на всеки половин час да се взима пауза от 10 минути. В нея да се разхождаме. Ако гледаме дълго време в компютъра да си сменим фокуса, да погледнем през прозореца, да направим няколко крачки. Може да направим упражнения за раздвижване на кръста. Много е важно да си обръщаме внимание, защото нашето тяло ни дава знаци, когато има нужда да му обърнем внимание."

За поддържане на здравето, в съответствие с препоръките на Световната здравна организация са нужни 150 минути умерена физическа активност или 75 минути интензивна физическа активност седмично. Попитахме видинчани важна ли е за тях физическата активност и как предпочитат да се раздвижват.

"Със спортуване. По принцип е хубаво дори и за децата да имат повече физическа активност. Даже бих искала часовете по физическо да са повече от два пъти в седмицата. Иначе аз ходя да си тичам, ходя на фитнес през свободното време... За мен е важно да сме физически активни и аз се поддържам като ходя предимно пеша... Мисля, че е важно. Напоследък не поддържам, но е важно най-малкото за имунната система и за тонус... Повече разходки, по-малко заседяване, защото спортът е здраве."

Популярните начини да бъде човек активен са чрез ходене, колоездене, различни видове спорт, но физически упражнения могат да се извършват и у дома без специално оборудване и в ограничено пространство. Физическите упражнения са добър начин за намаляване на теглото, за борба със стреса или просто поддържане на добро здраве. Те подобряват настроението, зареждат с енергия, могат да бъдат забавна и социална дейност. 
Вижте още

Облекчени условия за даряване на реконвалесцентна плазма искат лекари

Реконвалесцентната плазма е доказала своята ефективност срещу COVID-19. През последната година този метод за лечение се утвърди у нас и се прилага много успешно от българските лекари, обясни председателят на сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма" д-р Павлина Михайлова: "За разлика от други страни, българските лекари..

публикувано на 14.06.21 в 17:37
кръв кръводаряване

Голяма част от кръводаряванията у нас са под натиск

Над 75% от кръводарителите в България дават кръв под натиск или незаконно - срещу пари. Това сигнализира Българската организация за доброволно кръводаряване по повод Световния ден на доброволния кръводарител - 14 юни. Заради тази порочна практика малка част от кръводаряването е наистина доброволно, коментира председателят на организацията..

публикувано на 14.06.21 в 15:41

Преобразяват зала "Тракийски съкровища" на музея във Враца

Конкурс за създаване на съвременно художествено-пространствено оформление и представяне на залата с постоянната експозиция "Тракийски съкровища" в Регионален исторически музей - Враца бе обявен от  Фондация "Америка за България" в партньорство с Община Враца и Регионалния музей . Основната цел е да бъде преобразена експозицията в зала "Тракийски..

публикувано на 14.06.21 в 15:30

При какви условия работодателите могат да наемат ученици

На 12 юни отбелязахме Световния ден срещу детския труд, който се бори за премахване на най-тежките форми на детски труд. Във връзка с него и по повод на това, че лятото наближава и учениците ще започнат работа за летните месеци, започват да стоят въпросите: Какво могат да работят непълнолетните лица и какво се изисква от работодателите, за да..

публикувано на 14.06.21 в 15:10
Доц. Георги Рачев в студиото на програма „Христо Ботев“

Проф. Георги Рачев: Лятото ще е с нормални температури, които ще се сторят по-хладни

Топли дни с все по-високи температури, потенциално опасен вятър с обявен жълт код, дори силен, но кратък дъжд: това ни предлага от началото си месец юни като атмосферни условия. Същинското лято започна, макар и хладно, обясни климатологът професор Георги Рачев . "Засега температурите са под нормата почти в цяла България. Днес ще е много..

публикувано на 14.06.21 в 15:07

"Неделник" от 13 юни 2021 година

"Неделника" брой 365-ти е тук. Старите вестници преглеждаме за начало по традиция. Да не бъда много подробен, но ви очакват изключителни моменти. Можете да посетите с мен Държавен архив- Видин. Ще си говорим за Кулинарните фестивали на България. Цветелина Цветкова и аз ще ви потопим поне за малко в шашавите истории на Лейди Гергана. Братя..

публикувано на 13.06.21 в 13:05

Усърдно да изпълняваме Божиите заповеди

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г. Още от първите векове се явили врагове, които разкъсвали и разграбвали Църквата, един от тези бил александрийският свещеник Арий. "Скъпи братя и сестри, поздравявам всички вас с..

публикувано на 13.06.21 в 08:00