Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юридически книги от 19-ти и началото на 20-ти век в изложба в Монтана

4
Снимка: Любо Андреев

Изложба на юридически книги от 19-ти и началото на 20-ти век под надслов "По силата на закона" бе открита в Съдебната палата в Монтана. Изявата, организирана от Окръжен съд-Монтана и библиотеката при читалище "Постоянство 1856" - Лом, бе посветена на 11 май - Деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Във фоайето на палатата са подредени 45 книги - закони, учебници по право и юридически издания, съхранявани във фондовете на библиотека - Лом. 


"Убедена съм, че за всички юристи ще е интересно да разлистят тези стари юридически книги. Начин да си припомним, че правото, което винаги следва динамиката на обществените отношения и непрекъснато се променя, все пак има едни много дълбоки корени, които тръгват от 12-те таблици на Юстиниан, минават през Наполеоновия кодекс и ги намираме и в днешните закони.", каза зам.-председателят на Окръжен съд - Монтана съдия Аделина Троева.


Кристина Илиева от библиотеката в Лом представи пред публиката от юристи, граждани и ученици, включените в изложбата книги. 


"Ние изнасяме част от юридическия фонд на нашата библиотека и така също ви представяме едно дарение, което получихме от семейството на Георги Симеонов в началото на тази година. Получихме 40 книги юридическа литература и закони от края на 19-ти и началото на 20-ти век. На тези книги трябва да бъде вдъхнат живот и чрез изложбата те заживяха своя нов живот.", сподели Кристина Илиева.


Изложбата е доста интересна, сподели председателя на адвокатска колегия в Монтана Жулиета Калчева:


"За първи път имаме възможност да видим такива уникални екземпляри от закони, от практика на върховен съд от онова време. Такива закони не сме виждали досега, дори  в библиотеките."


Изложбата "По силата на закона" ще остане в Окръжен съд - Монтана до края на месец май и може да бъде разглеждана от юристи и граждани при спазване на въведените противоепидемични мерки.


Галерия

Вижте още

С температури над 30 ºC започва астрономическото лято във Видин

С повишаване на температурите, които ще достигнат до над 30 градуса , започва астрономическото лято във Видин, каза климатологът проф. Георги Рачев . "До края на месеца, започвайки от неделя още, Видин ще има постоянна максимална температура дори над 30 градуса, макар и с нестабилна атмосфера - превалявания в следобедните часове. Астрономическото..

публикувано на 20.06.21 в 16:45

Във Враца организират празник за децата

Творчески работилници, ателиета, много игри и забавления е подготвила за децата Община Враца в четвъртото издание на празник „Усмивка”, който ще се проведе на 3 юли, от 10 ч., пред сградата на местната администрация. Освен традиционните ателиета за оцветяване на гипсови фигурки, рисунки на лице и прически, картини с нудели, стъклопис, квилинг,..

публикувано на 20.06.21 в 15:40

Предлагат превръщането на Видин в свободна икономическа зона

Концепция за превръщането на Видин в Свободна икономическа зона на среща-дискусия ще представи проф. Димитър Тадаръков . "В понеделник ще представя отворена концепция за развитието на община Видин като свободна икономическа зона, заедно с това и очертаването на свободна индустриална зона. Видин ще бъде третия град, който евентуално с решение на..

публикувано на 20.06.21 в 15:05

Ситуацията в Лом е овладяна, ще се иска помощ от държавата

Работата по отводняването, премахването на падналите дървета и почистването на улиците в Лом продължава и в момента. Ситуацията е овладяна, каза кметът Георги Гаврилов . "Проблемът е, че след 18 часа в рамките на 15 минути се изляха около 25 литра на квадратен метър, придружени със силен вятър, повалени бяха клони от дървета, цели дървета, а..

публикувано на 20.06.21 в 14:00

Освежават пешеходните пътеки в Белоградчик

Освежаване на маркировката на пешеходните пътеки в Белоградчик започнаха екипи на общината.  С приоритет се работи по обновяване на тези в централната градска част, пред детските заведения и най-оживените кръстовища в града.  Дейностите по пребоядисване на пътната маркировка се осъществяват при спазването на всички законоустановени изисквания. В..

публикувано на 20.06.21 в 13:52

Над 120 кучета представени на изложба

За 20-ти път Монтана бе домакин на международна киноложка изложба с ранг CACIB. Изложбата е част от събитията постевени на празника на града „Свети дух”. В лесопарк „Калето” над 10 клуба от страната показаха кучета от породата „Българско овчарско куче”. Дефилирът бе съпроводен от изпълнение на гайда. „За 20-ти път имам честта да поканя да..

публикувано на 20.06.21 в 13:45

Модернизират парка в Берковица

Акт Образец 2 за откриване на строителна площадка в парк „Здравец“ се подписа в Община Берковица. Това е втори етап на проекта за подобряване на туристическата инфраструктура, водеща към атракции в парк „Здравец“. Стойността на договора за изпълнение на СМР на обекта е в размер на 180 773.84 лв. без ДДС. В парк „Здравец“ се предвижда..

публикувано на 20.06.21 в 13:00