Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 11 май 2021 година

Снимка: Радио Видин

Две видински училища отбелязаха патронния си празник в деня на Светите братя Кирил и Методий. СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище. С концерт във видинското училище по изкуствата "Свети Свети Кирил и Методий" отбелязаха патронния са празник. Поднесeни бяха цветя пред скулптурите на Светите братя до  сградата на учебното заведениe. Училището има 136-годишна история и развива творческите заложби на учениците по изобразително изкуство, музика и хореография. 


Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев, съобщи прессекретариата на държавния глава. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори. Утре от 9 часа на официална церемония на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2,9 години по-висока (75,5 години), отколкото на населението в селата (72,6 години), по данни на Националния статистически институт.  Спрямо 2010 г. за населението в градовете увеличението е с 1,5 години, а за населението в селата - с 0,3 години. Очакваната продължителност на живота варира от 71,8 години в област Видин до 76,7 години в област Кърджали, като общо в седем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната.

Новорегистрираните с COVID-19 в Северозапада за последното денонощие са 86, като 30 от тях са в област Видин, 11 в област Враца и 45 в Монтанско. 

Болницата в Берковица вече има "зелен коридор". Там ще се поставят ваксини "Пфайзер" и "Модерна" до изчерпване на количествата, уточняват от Регионалната здравна инспекция в Монтана. 

Успешно приключи данъчна кампания за физическите лица, отчитат от офиса на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин. 4 910 данъчни декларации от граждани са подадени до 5 май, когато изтече срокът за деклариране на доходи от физическите лица.

На 11 май професионалния си празник отбелязват библиотекарите. Днешните библиотеки, въпреки, че доста се различават от своите предшественици, все пак имат и много общо - продължават да са хранителници на писаното слово, на човешката памет и култура. С промяната на библиотеките се променят и библиотекарите. 

От днес в Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца започват проявите в Националната кампания "Националната библиотечна седмица". 

Изложба на юридически книги от 19-ти и началото на 20-ти век под надслов "По силата на закона" бе открита в Съдебната палата в Монтана. Изявата, организирана от Окръжен съд-Монтана и библиотеката при читалище "Постоянство 1856" - Лом, бе посветена на 11 май - Деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. 

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов бе открита днес, 11 май, в Ново село. Тя бе вградена в паметника на народните просвещенци, намиращ се до читалището. 

На деня на Светите братя Кирил и Методий в храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Долна Кремена отец Данаил Цинцарски отслужи водосвет. Преди това децата от Детската градина посетиха храма и рисуваха на площада пред читалището.      

Единадесетокласници от паралелката по туризъм от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин проведоха час по практика в базата на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония". С основните неща свързани с туристическите каяци ги запозна един от най-опитните водни туристи Чавдар Гергов. 

Два отбора на ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин се класираха на първите места в Регионалния кръг на състезанието по приложна електроника "Мога и зная как"

Мини - благотворителен базар организираха деца в квартал "Калето" в град Видин.  Желанието им е да помогнат на 3-годишния Криси, на когото са му  необходими доста средства за операция 

Велопоход, посветен на Световния ден на предизвикателството организират във Видин. Спортната проява ще се проведе на 15 май, събота. Стартът ще бъде даден от 10:30 часа при крепостта "Баба Вида", а финалът ще е на Колодрума. 

Възстановяват организираните походи в Природен парк "Врачански Балкан" след едногодишно прекъсване. Тази година походите започват с разходка до най-високия непостоянен водопад на Балканския полуостров - Скакля.           

Днес Православната Църква чества паметта на Светите учители славянобългарски Кирил и Методий. 

Вижте още

С температури над 30 ºC започва астрономическото лято във Видин

С повишаване на температурите, които ще достигнат до над 30 градуса , започва астрономическото лято във Видин, каза климатологът проф. Георги Рачев . "До края на месеца, започвайки от неделя още, Видин ще има постоянна максимална температура дори над 30 градуса, макар и с нестабилна атмосфера - превалявания в следобедните часове. Астрономическото..

публикувано на 20.06.21 в 16:45

Във Враца организират празник за децата

Творчески работилници, ателиета, много игри и забавления е подготвила за децата Община Враца в четвъртото издание на празник „Усмивка”, който ще се проведе на 3 юли, от 10 ч., пред сградата на местната администрация. Освен традиционните ателиета за оцветяване на гипсови фигурки, рисунки на лице и прически, картини с нудели, стъклопис, квилинг,..

публикувано на 20.06.21 в 15:40

Предлагат превръщането на Видин в свободна икономическа зона

Концепция за превръщането на Видин в Свободна икономическа зона на среща-дискусия ще представи проф. Димитър Тадаръков . "В понеделник ще представя отворена концепция за развитието на община Видин като свободна икономическа зона, заедно с това и очертаването на свободна индустриална зона. Видин ще бъде третия град, който евентуално с решение на..

публикувано на 20.06.21 в 15:05

Ситуацията в Лом е овладяна, ще се иска помощ от държавата

Работата по отводняването, премахването на падналите дървета и почистването на улиците в Лом продължава и в момента. Ситуацията е овладяна, каза кметът Георги Гаврилов . "Проблемът е, че след 18 часа в рамките на 15 минути се изляха около 25 литра на квадратен метър, придружени със силен вятър, повалени бяха клони от дървета, цели дървета,..

публикувано на 20.06.21 в 14:00

Освежават пешеходните пътеки в Белоградчик

Освежаване на маркировката на пешеходните пътеки в Белоградчик започнаха екипи на общината.  С приоритет се работи по обновяване на тези в централната градска част, пред детските заведения и най-оживените кръстовища в града.  Дейностите по пребоядисване на пътната маркировка се осъществяват при спазването на всички законоустановени изисквания. В..

публикувано на 20.06.21 в 13:52

Над 120 кучета представени на изложба

За 20-ти път Монтана бе домакин на международна киноложка изложба с ранг CACIB. Изложбата е част от събитията постевени на празника на града „Свети дух”. В лесопарк „Калето” над 10 клуба от страната показаха кучета от породата „Българско овчарско куче”. Дефилирът бе съпроводен от изпълнение на гайда. „За 20-ти път имам честта да поканя да..

публикувано на 20.06.21 в 13:45

Модернизират парка в Берковица

Акт Образец 2 за откриване на строителна площадка в парк „Здравец“ се подписа в Община Берковица. Това е втори етап на проекта за подобряване на туристическата инфраструктура, водеща към атракции в парк „Здравец“. Стойността на договора за изпълнение на СМР на обекта е в размер на 180 773.84 лв. без ДДС. В парк „Здравец“ се предвижда..

публикувано на 20.06.21 в 13:00