Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 1000 зрелостници ще държат матури в област Монтана

Снимка: Радио Видин

Зрелостниците, които ще се явят на Държавни зрелостни изпити в област Монтана са 981. През миналата година те са били 941, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова:


"За учебната 2021 година, които ще се проведат по български език и литература на 19 май, а вторият Държавен зрелостен изпит - на 21 май. Третият Държавен зрелостен изпит при нас, който е пожелание, ще има само изпит по математика на 28 май. Общият брой на дванайсетокласниците, които завършват тази учебна година е 981, при 941 за миналата година. Общият брой пожелани изпити от учениците: български език и литература - 916 ученици, за втори Държавен зрелостен изпит - 649 и ученици, които са пожелали Държавен изпит за придобиване на Степен за професионална квалификация - 291. За изпита по желание имаме 8 желаещи. Към момента нямаме информация за недопуснати и допуснати."


На втория държавен зрелостен изпит най-много са желаещите за биология и здравно образование - 220 зрелостници. Желаещите да се явят на матура по география и икономика са 151. Избралите английски език са 150, само един ученик е пожелал руски език като втора матура. Трима са избралите физика и астрономия, толкова са и зрелостниците избрали химия.


Провеждането на матурите ще става при строго спазване на противоепидемичните мерки, каза още Трайка Трайкова:


"Държавните зрелостни изпити ще се проведат в 19 училища по български език и литература и в 17 училища за втория Държавен зрелостен изпит. Третият - по желание ще бъде проведен в две училища, предвид малкия брой на заявилите желание. Осигурени са за всички изпити 176 изпитни зали. За български език и литература са 100, останалите са за втория Държавен зрелостен изпит. Училищата са подсигурили квестори - 577, като 304 от тях са за изпита по български език и литература. Това, което трябва да знаят зрелостниците в деня на изпитите, е че всеки зрелостник влиза в сградата на училището и в изпитната зала с документ за самоличност и със служебна бележка за допускане до Държавни зрелостни изпити, която може да бъде и на електронен носител. Заема съответно персонално определеното му работно място, което е обозначено с етикет с неговото име не по-късно от 30 минути преди часа, определен за изпита. За всички изпити това е 8 часа. Носи химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика и съответно линия, пергел, триъгълник. Изключва изцяло всички средства за  комуникация, електронни устройства и ги предава на квестора, който ги поставя на видно място."

Вижте още

Снимката на 4 август 2021 година

Два гранични пункта, през които се допускат пътници в България - Дунав мост 2 и Връшка чука, са обособени на територията на област Видин в изпълнение на последната заповед на министъра на здравеопазването за временни противоепидемични мерки. Това каза за Радио Видин д-р Антон Петров, директор на Дирекция "Обществено здраве" в РЗИ Видин. Карантината за..

публикувано на 04.08.21 в 18:10

Обсъдиха пожарната обстановка във Видинско

172 пожара  са гасили екипите  на Районна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РД ПБЗН) - Видин п рез месеците юни и юли. Повече от половината от тях - 95 са без  преки материални загуби (към които се причисляват пожарите в земеделските земи) .  Най-голям брой пожари без материални загуби са регистрирани в община Видин - 62..

публикувано на 04.08.21 в 17:47

Белгийски и чипровски изпълнители с общ концерт

Концерт с класически изпълнения и стара градска музика ще има тази вечер в Чипровци. От 20 часа на централния площад ще има изпълнение на Брюксел Балкански оркестър от Белгия, Групата на мистър Диагонал, Фолк Бенд Лира от България, със специалното участие на Борислав Гълъбов-гъдулка и Диана Василева-вокал. В музикалното събитие ще участва и групата..

публикувано на 04.08.21 в 17:33

Задържаха мъж за разпространение на порнографски материали с непълнолетни

Мъж от област Враца, разпространявал порнографски материали в интернет с участието на непълнолетни лица е задържан за 72 часа , съобщават от  прокуратурата. 21-годишният мъж с инициали Е.З. е привлечен към наказателна отговорност за това, че през м. юли 2021 г. разпространил порнографски материал с участието на лице, ненавършило 16-годишна възраст...

публикувано на 04.08.21 в 16:03

Читалня на открито в Долна Кремена

Започна лятната работа с деца в   НЧ "Просвета 1897" Долна Кремена. Инициативата се нарича  "Читалня на открито", обясни библиотекарят Милка Милева : "И миналата година, и тази поради опасността от COVID провеждаме заниманията пред читалището. Тази година започваме с приказката, но първо новите деца, които са при нас, им..

публикувано на 04.08.21 в 15:30

Засилва се интересът към имунизиране срещу COVID-19 във Видинско

Малко над 10 процента са ваксинираните срещу COVID-19 в Област Видин . Актуална информация даде д-р Пепа Цветанова , от Регионалната здравна инспекция: "Към днешна дата с пълен ваксинационен курс са над 8400 души, което е малко над 10 процента от населението на областта. Нисък резултат разбира се. С общо постаевените дози са над 17 000...

публикувано на 04.08.21 в 14:42

Пешеходец почина след катастрофа в Монтана

61-годишен пешеходец от с. Помеждин, община Георги Дамяново, е починал в болницата в Монтана, след като е бил блъснат от лек автомобил в областния град. Инцидентът е станал вчера към 10:35 ч. на ул. "Индустриална". Пристигналите на място полицаи установили, че 70-годишен водач от с. Горна Лука, община Чипровци, опитвайки се да заобиколи паркиран лек..

публикувано на 04.08.21 в 11:30