Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 13 май 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Михаела Филева и Максим Ешкенази за първи път ще бъдат заедно на сцената на Симфониета Видин в концерта "Поп музика и класика". Под диригентството на маестро Ешкенази, Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове. Поради големия зрителски интерес, тази вечер са предвидени два концерта на Михаела Филева, Максим Ешкенази и Симфониета Видин.


На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците. За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника.


От 1 юни електронните рецепти са задължителни, напомнят от Националната здравноосигурителна каса. Софтуерите на аптеките трябва да бъдат актуализирани за изпълнение на електронни предписания, както и магистър фармацевтите да бъдат обучени за работа с аптечните програми. Здравната каса няма да заплаща отпуснати лекарствени продукти, по издадени рецепти на хартиен носител.


Областните управители на Видин и Враца насрочиха консултации за определяне състава на Районни избирателни комисии за произвеждане на избори за народни представители на 11 юли 2021 г., съобщиха от областните администрации. Консултациите ще се проведат на 14 май 2021г. /петък/ от 11 часа в Конферентния център на Областна администрация - Видин и от 16:00 часа в Заседателна зала на Областна администрация – Враца. 


Намаляват случаите на заразени с COVID-19 в Северозапада. 10 положителни проби за COVID-19 са регистрирани в област Видин през последното денонощие, по данни на Регионалната здравна инспекция. 

Безплатни очни прегледи за деца и възрастни ще се проведат във Видин, съобщават от общинска администрация. Те се организират в рамките на инициативата "Зрението е всичко! Прегледай се!".

На територията на РИОСВ - Монтана са регистрирани 27 пункта за изкупуване и търговия на градински и лозов охлюв.

Регионален поход от Козлодуй до Околчица, с участие на ученици и поклонници от областта, ще замести традиционния поход по стъпките на Ботевата чета, който тази година трябваше да се проведе за 75-и път, но заради пандемията от COVID-19 беше отложен.

През юни започва асфалтирането в Община Видин, съобщават от местната управа. Около 2 500 000 лв. са средствата, които ще се вложат в планираните ремонтни дейности по уличната инфраструктура. Започна ремонта на най-проблемните участъци от градските улици в Мездра, съобщават от общинска администрация. Служители на Общинско предприятие (ОбП) "Чистота" са започнали аварийно изкърпване с плътна асфалтобетонна смес на компрометирани участъци от градската улична мрежа.

Обсъдиха Плана за интегрирано развитие на община Белоградчик

С първа копка бе даден старт на модернизацията на стадиона в село Николово, община Монтана, съобщават от местната управа. Кметът на Монтана Златко Живков представи параметрите на проекта "Спортни дейности за млади хора- Бъдеще за всички в трансграничния регион" по програма Interreg България – Сърбия.

Несъответствие между предлагането и търсенето на работна сила в област Монтана, показва проучване, представено на заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие. Работодателите срещат затруднения при намирането на персонал за някои професии като оператор в дървообработването; сервитьор-барман; помощник в строителството; леяр; монтьор на електронна техника и др. Това налага необходимостта от съобразяване на план-приема в системата на средното професионално образование с нуждите на пазара на труда, отчетоха членовете на комисията. В по-дългосрочен план при специалистите с висше образование, най-търсената квалификация е: икономика; информатика и компютърни науки; архитектура, строителство и геодезия; електротехника, електроника и автоматика; общо инженерство; администрация и управление; химични технологии.

Рязко увеличение на катастрофите и пътния травматизъм отчетоха от полицията във Враца.

Обявиха победителите от Великденската работилничка в Монтана. 

Млади червенокръстци от Мездра събраха близо 2000 лева за абитуриенти.

Храмов празник отбелязва енорийската католическа общност във Видин днес. Патрон на църквата е Христос Спасител, а за празника в града пристигна монсеньор Страхил Каваленов, епископ на Никополската епархия, в чийто диоцез попада цяла Северна България. Католическата общност във Видин наброява малко над 200 души. 

Учениците от ОУ "Иван Вазов" в гр. Видин се включват в тренировки с ултрамаратонеца Краси Георгиев, "Заедно в час" и Chair Up, за да развият ценни умения, физическа активност и да подкрепят първото издание на благотворителното събитие "Предизвикай се с кауза".


Вижте още

Снимката на 2 август 2021 година

Видинчани не одобряват новите цени на таксиметровите услуги. С 50 стотинки се увеличиха цените на таксиметровите услуги от началото на месец август във Видин.  Нови назначения в Окръжна прокуратура Враца. Окръжната прокуратура във Враца има от днес /2 август/ двама заместник-административни ръководители - Силвия Миленкова и Елена..

обновено на 02.08.21 в 18:42

Над 7-километрова опашка от автомобили на "Дунав мост 2"

Над 7 километра и половина бе опашката от автомобили на "Дунав мост 2" около 17 часа. Почти цял работен ден - толкова е необходимо за преминаването на българо-румънската граница при Видин. Според шофьорите възможните причини за опашката са забраната за пътуване на тирове  през светлата част на деня в Румъния заради горещините и увеличеният..

публикувано на 02.08.21 в 17:55

Войводска вечер във Враца

Четвъртото издание на патриотичния събор "Войводска вечер " ще се проведе в петък, на 6 август. Събитието ще започне в 18 часа край Враца, на обичайното място - до моста за село Згориград.  Гостите на събора могат да видят историческа възстановка на революционна чета от времето на освободителните борби в Македония и Одринско, изпълнена от..

публикувано на 02.08.21 в 17:10

Подготвят новото издание на фолклорния фестивал в Стубел

Тазгодишното издание на събора "Пъстрина пее" ще се състои на 7 август в село Стубел, Община Монтана. Във фестивала ще се включат певчески и танцови формации от Бойчиновци, Ружинци,  Стубел, Славотин, Студено буче. Това каза Емилия Йорданова, кмет на селото домакин и председател на читалището, което организира традиционния събор. Самодейците ще представят..

публикувано на 02.08.21 в 16:37
димово път дъжд буря

Ограничават движението между Димово и Ружинци за час

Днес, от 18:30 ч. до 19:30 ч. , движението при км 52 на път I-1 /Е-79/ Видин-Монтана, в участъка Димово-Ружинци, ще се осъществява в една лента поради отстраняване на паднал товар на пътното платно. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Необходимо е водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като следват указанията..

публикувано на 02.08.21 в 16:13

Над 6 километра е опашката на Дунав мост 2 при Видин

Над 6 километра е приблизителната дължина на опашката от товарни автомобили на "Дунав мост 2" при Видин-Калафат в посока Румъния, според мобилното приложение за следене на трафика. Средното време за изчакване е около 6 часа. Трафикът на тежкотоварните автомобили зависи от пропускателната способност на пункта и най-вече от румънската пътна агенция, която..

публикувано на 02.08.21 в 15:22

Панаирни дни в Мизия

Традиционните панаирни дни започнаха в град Мизия и ще продължат до 8 август. Програмата е достатъчно разнообразна за малки и големи, каза за радио Видин Валя Беляшка от Общината: "Следобед ще сложим основите на Занаятчийско село в парковата зона. Във вторник ще започнем деня с Приказна въртележка за децата. На 4 август от 20 часа ще погледнем през..

публикувано на 02.08.21 в 13:43