Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Колко да работим без това да е опасно за здравето ни?

Снимка: Радио Видин

Продължителният труд увеличава рисковете за живота на хората, сочи изследване на Световната здравна организация. Дългите часове работа убиват хиляди хора всяка година, а тази тенденция се засилва и от пандемията от COVID-19. Това става ясно от първото глобално проучване, направено от Световната здравна организация, съвместно с Международната организация по труда. В него се посочва, че през 2016-а година 745 хиляди души са починали от инсулт и сърдечни заболявания, които се свързват с продължителни часове работа. 72 процента от жертвите са мъже на средна или по-голяма възраст. Най-засегнати са хората, живеещи в Югоизточна Азия и региона, който включва Китай, Япония и Австралия. Според проучването 55 часа работа седмично увеличава с 35 процента риска от инсулт и със 17 на сто риска от фатален изход следствие на исхемична болест. Как дистанционната работа повлия върху продължителността на работния процес и колко можем да работим без това да е опасно за здравето ни? Работата по 55 часа или повече на седмица е сериозна заплаха за здравето, съобщи Мария Нейра, директор на отдел околна среда, климатични промени и здравеопазване към СЗО. Време е всички заедно- правителства, работодатели и служители- да отворят очи за факта, че дългите работни часове могат да доведат до ранна смърт. Според данните броят на смъртните случаи, причинени от сърдечни болести, свързани с превишено работно време, се е увеличил с 42%, докато числата за инфаркт са скочили с 19%. Как работата може да увреди здравето ни- това попитахме д-р Емил Мушанов, общопрактикуващ лекар от Видин:

"За съжаление в съвременното общество, хората на XXI-ви век, работата за много от нас се превърна като че ли в основен приоритет за сметка на семейството и свободното време. Изключително много се работи, така е устроен западният свят- Европа, САЩ, включително и част от източния свят, визирайки Япония и Южна Корея. Работната седмица е доста дълга, доста дълъг е и работния ден и това може да окаже негативно влияние върху здравето на хората, особено що касае професии, където самите работещи са изложени на огромен стрес, каквато е и нашата професия, на лекарите. Това води до увеличаването на сърдечно- съдовия риск, води до нездравословно хранене в повечето случаи, тъй като когато деня е по- динамичен и работният ден е прекалено дълъг ние не можем да си разпределим времето правилно."- обясни д-р Емил Мушанов.

Може ли продължителния работен процес да повлияе негативно върху човешкото здраве и съответно върху качеството на труда като цяло? Потърсихме за коментар Адриан Николов, икономист от Института за пазарна икономика:

"Не трябва да се опитваме това нещо да го регулираме централно с някакво законодателство, а по- скоро трябва да го оставим да е някаква форма на персонално договаряне между работодателя и работника ... Пазарът и опитът ни показват, че колкото по- силно е индивидуалното договаряне- толкова е по- добре. Когато хората са на по 20- 30години, могат да работят спокойно по 50- 60 часа на ден, без това да им навреди сериозно на здравето. Колкото по- напред се движим, обаче напред в трудовия си живот, това става толкова по- трудно, дори и по чисто медицински причини, ако щете ... Работата от вкъщи е нож с две остриета, тъй като от една страна работникът получава много повече свобода по отношение на начина, по който е структуриран работния процес. В това число влизат и подготовката за работа и пътя до там, като това спестява доста от времето на работника. От друга страна, обаче работодателите в името на това да упражняват непрекъснат контрол, им се налага често да престъпват границата на личното пространство на работника."- поясни Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Преди време в публичното пространство у нас бе лансирана идеята за въвеждане на 4- дневна работна седмица, което разбира се прие с крайно противоречиви настроения сред работодатели и синдикати. Потърсихме за коментар Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа":

"Имаше няколко случаи в България, при които самите собственици на фирми приложиха подобни практики. Техните коментари бяха, че този ограничен режим на работа се е отразил изключително благоприятно върху производителността на труда. Трябва да отбележим, че трудът там беше в офиси и те имаха възможност да разпределят работа по- гъвкаво и да се заменят. Това не означава, че не е възможно да се случи и в останалите сектори, но е въпрос на желание и разбира се на по- добра организация, която за съжаление нито отговаря на желанието, нито на възможностите на масовия български мениджър."- обясни Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа":

Добре ли е човек да бъде отдаден изцяло на работата- това попитахме видинчани в анкета по темата:

"Някои работим, а някои въобще нищо не пипат. Работил съм в Коми едно време, там бяхме само българи- яка работа, рязане на дървета 40 кубика на ден, за да хванеш надница ... Никой не може да ти гарантира абсолютно нищо, ако ти сам не пожелаеш. Парите определят дотолкова, доколкото можеш да съществуваш. Един път работиш за пари, а друг път даваш пари за здраве."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

В Подгоре искат да задържат младите хора

Основният проблем на Подгоре е, че липсата на работа и лошата инфраструктура са обезлюдили района и сега е много трудно да бъде възстановен нормалният живот в този край. Това обясни  кметът на село Подгоре, община Макреш, Илия Каменов. Според него сега, когато е започнала земеделската работа, всеки си е по градинките и селото съвсем е добило облика..

публикувано на 18.06.21 в 16:30

Оптимизъм за бъдещето на антична Рациария

Останките на римското селище Рациария , което е безценен паметник на културното наследство, но и символ на разрухата, една от най-тъжните страници на културния упадък на България, лежат на бреговете на река Дунав в северозападния край на страната. През есента на 2013 година Министерството на културата подпомогна финансово първите след близо..

публикувано на 17.06.21 в 10:35

Румен и Яна, които избраха Ново село пред големия град

В месеците, белязани от пандемията, все повече млади хора купуват къщи в Ново село. Други се връщат в домовете на своите бащи и деди. Прибират се през уикендите или летните отпуски, а някои като Румен и Яна избират живота на село и да работят от вкъщи.  Румен Джагаров  завършва архитектура. С Ново село са свързани и всичките му дипломни..

публикувано на 16.06.21 в 16:00

Какво ще покаже преброяването на населението през есента

Преброяването на населението през есента ще ни даде картината на демографските процеси в страната. Около 30 са въпросите в анкетната карта. Събраната информация ще е не само за броя на населението, а и за неговата материална осигуреност, както и за жилищата. Данните, които се очакват, са различни от тези, които Националният статистически институт..

публикувано на 16.06.21 в 15:38

Търси се модел за достъпно и ефективно правосъдие

Предлаганата реформа на съдебната карта в България без широко обществено обсъждане крие много рискове - около това становище се обединиха юристи и ръководители на институции на  среща  във Видин, на която бе обсъден  "Модел 4"  за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на..

публикувано на 14.06.21 в 13:39

Кметският наместник на село Ошане: Трябва държавна програма за подпомагане в пограничните райони

Ошане е малко село, встрани от главните пътища и в пограничен район. Какво е усещането тук за принадлежността ни към ЕС? Чувстват ли се хората в Ошане пълноправни жители на Общността или само знамето на ЕС на сградата на кметството над налепените на таблото отдолу некролози подсказва, че и това селце е в границите му? Имат ли същите права тук хората и..

публикувано на 11.06.21 в 16:00

Заради решението на екоминистъра - протести ще блокират Е-79 и Петрохан

Процедурата за оценката за въздействие върху околната среда на прединвестиционното проучване на трасето за тунел под Петрохан е спряна от екоминистерството . Причината е, че новият път и тунелът преминават през няколко защитени територии, съобщават от МОСВ. Решението е разписано на 31 май . Решението е незаконосъобразно, аргументираха се на..

публикувано на 10.06.21 в 10:35