Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 юни 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

11 зрелостници получиха грамоти и награди от Регионалното управление на образованието- Видин за отличното си представяне на държавните зрелостни изпити тази година. 

Министърът на околната среда и водите Асен Личев днес оттегли решението си, с което на 31 май бе прекратена процедурата по оценка на въздействието върху околната среда за проекта на Агенция "Пътна инфраструктура" за тунел под Петрохан. 

Правителството уреди начина, по който ще бъде отпускана държавната помощ за туроператорите. Средствата ще са насочени към крайните потребители, които заради пандемията не можаха да осъществят своите платени пътувания през миналата година, а сега изтича 12-месечният период за възстановяването им. Заместник-министърът на туризма Даниела Стоева обясни, че от осигурените с предходно решение на правителството 51 милиона лева има остатък от 16,5 млн. лева, които ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари към крайните потребители. Според изчисления на Министерство на туризма тази втора сума би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите. Министерството на туризма ще приема документи от туроператорите през електронната си система от 1-ви юли, а до края на същия месец трябва да започне и изплащането на средствата. 

Областният управител на Враца Иван Сълов обсъди с полицейските шефове от региона осигуряването на реда на предстоящите парламентарни избори на 11 юли. Срещата се е провела днес в ОД на МВР. Освен директорът старши-комисар Цветко Нинов на нея били и началниците на районни управления, попадащи във Врачанско. Обсъдени са били реда при провеждане на вота, ограничаването на възможностите за корпоративен и купен вот, както и гарантиране на правота на избирателите да стигнат до урните, за да упражнят волята си.

Депото за твърди битови отпадъци в Монтана функционира правилно. Това е заключението на  Комисията по петициите на Европейския парламент след посещението й в Монтана. 

Д-р Орлин Димитров е директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. 2 години след като беше сменен от д-р Кети Ценова, бившият директор на врачанската болница се завръща в кабинета си. Новината беше потвърдена от здравното министерство. Тази сутрин представители на здравното министерство донесли заповедта на министър Кацаров за прекратяването на договора на Д-р Кети Ценова като директор на Регионалната здравна инспекция във Враца.  


Четвъртък е денят с най-много катастрофи във Врачанско от началото на годината досега. Според анализ на областната дирекция на МВР в четвъртия ден от седмицата са настъпили общо 41 катастрофи с двама убити и 20 ранени. 

От началото на другата седмица отпада носенето на маски във фризьорски салони, фитнеси, заведения и малки семейни магазини само за хората, които имат ваксина и представят сертификат.

339 нарушения са констатирали инспекторите по труда във Враца при проверки през месец май. Проверени са 99 предприятия от различни отрасли на икономиката. Издадени са 7 наказателни постановления за 4 200 лв.

По данни на РЗИ - Видин, през последните 2 дни има регистрирани 4 лица с положителни проби за COVID-19 в област Видин.

След едногодишно прекъсване заради COVID - 19 на 26 юни 2021 година отново ще се проведе фолклорният фестивал “От Тимок до Искър”. Тази година участниците ще се изявяват на сцената на Летен кинотеатър “Гъбите” в Белоградчик. 

Алея на изкуствата и занаятите, фестивалът "Бабина душица", Открит турнир по конен спорт и международна киноложка изложба са сред акцентите в програмата за празника на Монтана "Свети Дух". Честванията ще започнат на 19 юни и ще завършат на 21-ви с концерт на Нели Петкова и Нели Рангелова и тържествена заря на площад "Жеравица".

Мъж се призна за виновен за извършени от него престъпления- противозаконно повреждане на чужди движими вещи и хулиганство, съобщават от прокуратурата. През ноември миналата година подсъдимият с управлявания от него лек автомобил преодолял бариера, ограничаваща достъп до пешеходна зона, демонстративно навлязъл в нея и паркирал пред сградата на Община Враца. На площада пред централния вход на институцията и в близост до училище запалил чуждо превозно средство, като използвал бензин. На местопрестъплението той оказал съпротива на полицейските служители, като ги дърпал и блъскал. Съдът е одобрил споразумение, сключено между Районна прокуратура - Враца и защитата на подсъдимия, с което му е наложено наказание от 1 година "лишаване от свобода", чието изтърпяване се отлага за срок от 3 години. Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Районният съд в Белоградчик има своето обществено значение и евентуалното му закриване ще наруши интересите на гражданите на общината и в региона. Това се казва в становище на кмета на община Белоградчик Борис Николов, изпратено до Висшия съдебен съвет заради планираната реформа на съдебната карта на България. Новият модел ще лиши голяма част от населението от достъп до правосъдие, категоричен е Борис Николов.

Всички прекъсвания във видинското село Шишенци през последния месец се дължат на преносната фирма (държавния Електроенергиен системен оператор) или са в изпълнение на планирани дейности по електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ.

За периода от 09:00 до 17:00 ч. на 14, 15 и 17 юни ще бъде преустановявано електрозахранването в селата Арчар, Мали Дреновец, Ботево и Цар Симеоново, община Видин.

Плувни курсове за ученици ще се проведат през лятната ваканция в Мездра. Спортните занимания ще бъдат водени от инструкторите Христо Иванов и Дилян Маринов. Инициативата "Плувно лято" се реализира от Община Мездра ежегодно от 1999 г. насам. В досегашните 22-е издания на курсовете са обхванати над 2 200 начинаещи плувци.

Православната църква днес празнува Възнесение Господне. Чества се винаги в четвъртък на шестата седмица след Възкресение Христово. Спасовден е един от уважаваните църковни празници в Новоселска община. Той е духовен празник на с. Винарово и с. Флорентин, чиито храмове носят името "Вознесение Господне".  Своят празник днес честват хлебопроизводителите и сладкарите. Отбелязва се на църковния празник Възнесение Господне от 1915 г. Хлябът е неизменна част от битието на българина. А кой е на вкусният хляб, споделя Костадин Георгиев, председател на регионалния съюз на хлебопроизводителите в Монтана. 

22 от допуснатите от ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли 23 партии и коалиции са регистрирани в Районната избирателна комисия във Враца. 

Всичките 23, допуснати от ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли, партии и коалиции са регистрирани в Районната избирателна комисия в Монтана. 127 са кандидатите за депутати в 46-ото Народно събрание. Мандатите са 5.

С нова листа и нови имена е "Демократична България" на изборите в Монтана.

3734 нощувки са реализирани в местата за настаняване в област Видин през месец април, съобщиха от Националния статистически институт. Приходите са 152 000 лева. В 23-те хотели и къщи за гости са нощували 131 чужденци и над 1400 български граждани.

В събота, 12 юни, отново ще се проведе Фермерски пазар във Враца. В изложението се включват производители на млечни, месни продукти и деликатеси, пивовари и винопроизводители. За пореден път на пазара могат да бъдат открити домашни сладка, гъби, пчелни продукти, хлебни изделия и козметика, съобщиха от Община Враца.

Фолклорен фестивал "Данфорови ритми" ще се проведе в село Галиче. В проявата ще участват 15 състава от страната, каза за Радио ВИДИН Захари Стоянов- председател на сдружение "Роден двор", организатори на събитието. Фестивалът ще започне в 16.15 часа на 12 юни и ще бъде съобразен с всички противоепидемични мерки.

Тази вечер на откритата сцена в крепостта "Баба Вида" ще бъде официалното представяне на книгата "Лейди Гергана-2" на родената във Видин авторка Цветелина Цветкова. Представянето е под мотото "Лейди Гергана си идва у дома". Началото на представянето е от 19.00 часа. Текстове от книгата, освен авторката, ще четат и актьорите Аделина Иванова и Иван Рангелов. Като водещ и с четене на текст от книгата ще се включи и Красимир Каменов от Радио ВИДИН.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44