Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриват фолклорния фестивал "Тъпан бие, хоро се вие" във Флорентин

Снимка: Радио Видин Архив

"Тъпан бие, хоро се вие" е традиционният фолклорен събор във Флорентин, който тази година продължава честването на Спасовден.

Пандемията наруши много традиции в света, включително и в община Ново село. Фолклорният събор в с. Флорентин има повече от десетгодишна традиция, стигал е до 400 участници от Видинско, Монтанско и Румънско. Провеждаше се в края на м. август, защото тогава намалява селската работа в градините, полето и лозята. Тази година обаче, съборът е продължение на храмовия празник "Възнесение Христово" и се провежда на 11 и 12 юни. В трудни мигове всеки търси помощта на Господ и прадедите си.

В петък от 17 часа започва концертната програма на фестивала. Ще се изявят домакините, съседите от Ново село, приятелите от Видин и Тияновци. Гости от чужбина няма да има заради мерките, породени от Ковид-19, на които не всеки може да отговори.

Любителите на лудото хоро "Шира“, познато във Видинско или "Въртежка“ - в Ломско, ще могат да се надиграват в късните часове. Тогава ще бъде обявен и конкурсът за най-добро домашно вино.

В съботния ден фестивалът ще започне в 17 часа с концертна програма, в която ще участват самодейни състави на домакините, състави от Капитановци и Косово, танцов състав "Веселие“ и гостите от с. Байкал, Плевенско. И пак ще има надиграване. Този път изборът на организаторите са се спрели на местното хоро "Алунелу“ или "Алунел“.

Производителите на домашно вино ще могат да видят резултата от своя труд, защото ще бъдат обявени победителите в конкурса. Празникът ще завърши с хоро на мегдана. Ще свири оркестърът на братя Господинови, а в тъмните часове на вечерта ще избухне  празнична заря.

Винарово също кани близки и приятели на селския събор, който е посветен на Спасовден, но за удобство на гражданите кметството го организира през почивните дни. За доброто настроение на домакини и  гости ще се погрижи духов оркестър от гр. Лом.

Вижте още

Снимката на 4 август 2021 година

Два гранични пункта, през които се допускат пътници в България - Дунав мост 2 и Връшка чука, са обособени на територията на област Видин в изпълнение на последната заповед на министъра на здравеопазването за временни противоепидемични мерки. Това каза за Радио Видин д-р Антон Петров, директор на Дирекция "Обществено здраве" в РЗИ Видин. Карантината за..

публикувано на 04.08.21 в 18:10

Обсъдиха пожарната обстановка във Видинско

172 пожара  са гасили екипите  на Районна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РД ПБЗН) - Видин п рез месеците юни и юли. Повече от половината от тях - 95 са без  преки материални загуби (към които се причисляват пожарите в земеделските земи) .  Най-голям брой пожари без материални загуби са регистрирани в община Видин - 62..

публикувано на 04.08.21 в 17:47

Белгийски и чипровски изпълнители с общ концерт

Концерт с класически изпълнения и стара градска музика ще има тази вечер в Чипровци. От 20 часа на централния площад ще има изпълнение на Брюксел Балкански оркестър от Белгия, Групата на мистър Диагонал, Фолк Бенд Лира от България, със специалното участие на Борислав Гълъбов-гъдулка и Диана Василева-вокал. В музикалното събитие ще участва и групата..

публикувано на 04.08.21 в 17:33

Задържаха мъж за разпространение на порнографски материали с непълнолетни

Мъж от област Враца, разпространявал порнографски материали в интернет с участието на непълнолетни лица е задържан за 72 часа , съобщават от  прокуратурата. 21-годишният мъж с инициали Е.З. е привлечен към наказателна отговорност за това, че през м. юли 2021 г. разпространил порнографски материал с участието на лице, ненавършило 16-годишна възраст...

публикувано на 04.08.21 в 16:03

Читалня на открито в Долна Кремена

Започна лятната работа с деца в   НЧ "Просвета 1897" Долна Кремена. Инициативата се нарича  "Читалня на открито", обясни библиотекарят Милка Милева : "И миналата година, и тази поради опасността от COVID провеждаме заниманията пред читалището. Тази година започваме с приказката, но първо новите деца, които са при нас, им..

публикувано на 04.08.21 в 15:30

Засилва се интересът към имунизиране срещу COVID-19 във Видинско

Малко над 10 процента са ваксинираните срещу COVID-19 в Област Видин . Актуална информация даде д-р Пепа Цветанова , от Регионалната здравна инспекция: "Към днешна дата с пълен ваксинационен курс са над 8400 души, което е малко над 10 процента от населението на областта. Нисък резултат разбира се. С общо постаевените дози са над 17 000...

публикувано на 04.08.21 в 14:42

Пешеходец почина след катастрофа в Монтана

61-годишен пешеходец от с. Помеждин, община Георги Дамяново, е починал в болницата в Монтана, след като е бил блъснат от лек автомобил в областния град. Инцидентът е станал вчера към 10:35 ч. на ул. "Индустриална". Пристигналите на място полицаи установили, че 70-годишен водач от с. Горна Лука, община Чипровци, опитвайки се да заобиколи паркиран лек..

публикувано на 04.08.21 в 11:30