Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усърдно да изпълняваме Божиите заповеди

Снимка: bg.wikipedia.org

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г. Още от първите векове се явили врагове, които разкъсвали и разграбвали Църквата, един от тези бил александрийският свещеник Арий.

"Скъпи братя и сестри, поздравявам всички вас с неделния ден, с Неделята на светите отци от Първия Вселенски Събор. Неслучайно между празниците Възнесение и Петдесетница Църквата чества тези, които са отстоявали догматите за Светата Троица.

Първият Вселенски Събор, състоял се през 325 година в Никея, утвърдил Божествеността на нашия Господ Иисус Христос, утвърдил, че Той е втората Ипостас, второто Лице на Бог Троица.

Веднъж в пределите на Кесария Филипова Христос попитал апостолите за кого Го почитат? Апостол Петър от името на останалите отговорил: "Ти си Христос, Синът на Живия Бог". И в това изповедание на апостол Петър ние намираме много важно утвърждаване, че Иисус от Назарет е носител на Божествената същност, на Божественото естество. И в знак за правилността на това утвърждаване Христос отговаря: "Ти си Петър и на тоя камък ще съградя църквата Си".

И на днешния ден, ние прославяме светите отци, които утвърдили догмата за Светата Троица. След седмица ние ще се докоснем до тази духовна реалност, която отразява това, което някога, както ние знаем, ще стане и със всеки от нас: Бог Дух Свети ще слезе, и ще се всели в нас, и ще направи от нашите тела живи храмове. Ние молим светите отци, те със своите молитви да учат да прославяме Бог Троица, да ни дадат възможност да почувстваме, че тази прослава зависи пряко от това с какво усърдие ние изпълняваме Божиите заповеди, често много прости. И ако това стане в нашия живот, тогава непременно ще откликнем сърдечно на този велик дар, който е донесъл Христос и който чака всеки от нас. Понеже само този дар е способен да направи всеки от нас истински християнин, истински вярващ човек, истински носител на Божия образ. Амин!"

Автор: Протойерей Георгий Климов

В рубриката "Съвременна Библия" - историята на Фреди Фигърс е силно мотивираща. Роден през 1989 г. той е оставен от неизвестните си родители до контейнер със смет. Днес той е основател и собственик на телекомукационна компания и притежател на много патентни изобретения. Дали биологичните родители на Фреди са знаели какво богатство оставят до контейнерите? В една от своите притчи Христос описва търговец на бисери, който открил съвършения бисер, продал всичко и го купил. Замисляли ли сте се защо Божият Син употребява образа на търговец в тази притча? Историята на Фреди може да ни помогне да разберем!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00