Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 юни 2021 година

Снимка: Радио Видин

Ученици от 2-ри "а" клас на Средно училище "Цар Симеон Велики" град Видин, с класен ръководител Илиана Тодорова, гостуваха в Радио ВИДИН. По време на посещението си децата разгледаха материалната база отблизо, бяха запознати с работния процес и взеха участие в него. 


996 седмокласници и 938 десетокласници от област Монтана ще се явят на Национално външно оценяване, съобщиха от РУО. По-важни са изпитите за 7 клас, тъй като резултатите от НВО по български език и литература и математика ще се използват, като балообразуващ елемент при приемането в 8 клас.

МВР ще издава удостоверения на хората със загубени или унищожени лични документи, за да могат те да гласуват на извънредните избори на 11 юли. За хора, които са подали заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, увреден, унищожен документ за самоличност. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 9 юли, по искане на гражданите ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. 

На извънредните парламентарни избори на 11 юли няма да има централизирани доставки от държавата на дезинфектанти и лични предпазни средства. Всяка община сама ще си ги осигурява, а за Районните избирателни комисии покупките ще бъдат направени от областните управители. 

Леко покачване на новите случаи на коронавирус в Северозапада, спрямо вчера. В област Враца положителните проби са 6, в област Монтана 5, докато във Видин 4. 157 са новорегистрираните случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие, положителни са под 1 % от направените близо 18 000 теста, според Единния информационен портал към полунощ. 


Информационно-разяснителна кампания под надслов "Да опазим реколтата от пожари!" стартира Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин. Инициативата е във връзка с факта, че през лятото се увеличават пожарите  в природата и земеделските масиви. 


Служителите от отдел „Контрол и опазване на обществения ред“ в общинската администрация извършват обходи на територии в Община Видин, където е известно, че недобросъвестни граждани изхвърлят битови и строителни отпадъци. Контролната дейност се осъществява съвместно с органите на МВР – Видин. 


Асфалтираха улица в село Лиляче, която води до природната забележителност "Божия мост". Улица "Петър Пенков" е избрана да бъде ремонтирана, защото е била в много лошо състояние и е с най-голям пътникопоток, каза за Радио ВИДИН Красимир Петров, кмет на населеното място.


Светещ модулен надпис с името на града бе поставен на една от панорамните площадки на централния площад в БелоградчикПредвижда се и изграждането на  атракциони. 


Временна организация на движението в участък от бул. „Христо Ботев“ във Враца. Заради извършването на строително-ремонтни работи, временно ще бъде ограничено движението в участъка между бул. „Христо Ботев“ и ул. „Антим I". Дейностите ще бъдат приключат до 17 юни /четвъртък/, като за водачите на превозни средства е създадена временна организация на движението, съобщават от общината.

Нагледен урок по български фолклор показа Ансамбъл "Дунав" в двора на Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" - Видин. За учениците това е втори образователен концерт, след като миналата седмица се запознаха с музикалните инструменти и работата на Духовия оркестър. 


Най-добрата математичка в област Враца е Хрисита Дакова, завършила тази година ППМГ "Проф д-р Иван Ценов"- Враца. На матурата по математика получава максимален брой точки - 100 и това е най-високото постижение в област Враца.


Безплатна почивка на море за семейства с деца, които нямат финансова възможност да заведат децата си на българското Черноморие осигурява за пета поредна година фондацията "Ако си дал - България". Базата, която се предоставя се намира в Поморие  - казва Стефан Чолаков, организатор на инициативата в помощ на родители и деца.


Средно училище “Никола Войводов” град Враца отбеляза 40-годишнината от създаването на учебно заведение в жилищния квартал “Дъбника”. На тържествена церемония бяха връчени грамоти на изявени ученици. Кметът Калин Каменов поздрави педагогическия персонал и възпитаниците на гимназията и им пожела да надграждат постигнатото. Директорът на учебното заведение - Снежанка Каменова благодари на местната администрация за подкрепата.

Община Козлодуй обявява прием на документи за финансиране на двама студенти, записани редовно обучение за академичната учебна 2021/2022 година. Политиката на Община Козлодуй е да подпомага младите хора, в това число и да им дава възможност за продължаване на тяхната образователна степен, коментира за Радио Видин Лидия Петрова, началник отдел образование и социални дейности към общината.

Фестивалът на традиционните местни занаяти и ястия „Бабина душица“ отново e включен в програмата за Празника на Монтана – Свети Дух. Фестивалът ще се проведе на 19 юни (събота) след 10 часа в Градската градина, съобщават от местната община.


Книгата "Веселие по врачански" представя във Враца Валентина Панова - председател на Конфедерацията на българските писатели клон Враца. "Книгата е смехотерапия за читателите", споделя авторката.


Читалището в село Дърманци е основано през 1926 година и вече 95 години това културно светилище е пазител на българската духовност, образователен център и школа за родолюбие. Годишнината ще бъде отбелязано тържествено през месец септември.


Две възпитанички на преподавателя по пиано Ана Илиева получиха престижни награди в конкурса "Нашите деца свирят Бах", провел се в Благоевград. Като преподавател тя се гордее с отлично представяне на Анна Русева и на София Ангелова.


Занимания по интереси на тема „Българската шевица” се провеждат в  НЧ ”Факел-1926” село Зверино, с участието на Росица Христова, Иванка Колева, Стилияна Стоянова – секретар в читалището и ученици от трети клас при СУ ”Свети Климент Охридски”, с учители Димитрина Драганчева и Наталия Владимирова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Във Видинско проведоха операция "Скорост"

880 са регистрираните нарушения по пътищата във Видинско в периода 15-21 април, съобщават от полицията.   Данните са от едноседмичната операция "Скорост", реализирана по линия на Роудпол (Roadpol).  296 са нарушенията в населените места, 584 са тези извън тях. Операция "Скорост" включена два пъти годишно (през април и август) в календара на..

публикувано на 23.04.24 в 10:40

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08

Започна делото срещу отказа за прекратяването на правомощията на вълчедръмския кмет

Административен съд-Монтана даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси В сряда Административен съд-Монтана ще трябва да се произнесе с решение относно делото.  На заседанието бе изслушан председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 23.04.24 в 07:41