Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 16 юни 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Над 1200 ученици от област Видин се явиха на Националното външно оценяване по български език и литература за 7 и 10 клас. Седмокласниците писаха по разказа "Череши" от Захари Карабашлиев, а десетокласниците по поемата на Иван Вазов "Левски". На 18 юни ще се проведе Националното външно оценяване за 7-ми и 10-ти клас по математика.


Областният управител на област Видин Огнян Асенов се срещна с ръководители на териториални звена на централната изпълнителна власт и публични предприятия с държавно участие във връзка с организационно-техническата подготовка на предстоящия парламентарен вот, съобщават от пресцентъра на областната управа.


Сектор "Български документи за самоличност" при Областна дирекция на МВР Враца ще съдейства  на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание.


161 са новите случаи на коронавирус у нас или малко над 1% от направените 13 200 теста за изминалото денонощие, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Новите случаи в северозапада са 10. 


Враца е в зелената зона на заразени с COVID 19.


Мобилен ваксинационен пункт ще бъде разположен на 18 юни 2021г. от 09:00 до 12:00 часа на площад Дико Илиев в гр.Оряхово и от 12:30 до 14:30 часа в с.Селановци пред сградата на кметството.  


Продължава подготовката за преброяване на населението, което ще започне в 00.00 часа на 7 септември и ще приключи в 20 часа на 3 октомври. Около 30 са въпросите в анкетата.  


Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе от 17 до 19 юни в община Лом. Пръскането със самолет ще е от 06:00 до 09:00 ч. и ще обхване поречието на река Дунав, в 5-километровата зона южно от брега на реката.


Заради опашка на Дунав мост 2 товарните автомобили се спират още в района на Монтана, съобщи слушателят ни Иван Димитров. Близо 12 километра е опашката от товарни автомобили на изхода от страната по данни на мобилното приложение за трафика през граничното съоръжение.  


Тече подготовката за Белоградчишкия панаир, който ще се проведе  на традиционното му място - Панаирището под площада на Белоградчик в дните от 26 до 29 юни включително.


Набирането на кандидати за театралната школа
към драматичния театър във Враца продължава, съобщават от театъра.


Ученици ще могат да летуват по шест дни в български курорти на издръжка на държавата. Това предвижда програмата "Отново заедно“, която беше одобрена на днешното заседание на служебното правителство. Министерството на образованието и науката ще приема заявки за участие от утре, 17 юни 2021 г., до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.


Конкурс "Убаво е в Кула" организира движение "Северозапазване". Участниците трябва до публикуват една снимка- селфи пред крепостта "Кастра Мартис". Целта на конкурса е да популяризира историята на град Кула и възможностите за развитие като туристическа дестинация.


На откритата сцена пред "Център за обучение, изкуство и култура”-БиблиоПоща започна срещата с поетите Анелия Гешева, Камелия Кондова, Нинко Кирилов и Петър Чухов.Вижте още
Певческа група „Пъстренец Jr.”

Лятно училище по народно пеене започва в Клисура

Лятно училище по народно пеене в град Клисура започва от днес 25 юли и ще продължи до края на месеца. В него се включва и едно дете от Монтана, а преподавател е професор Светла Станилова  - казва Асен Асенов, директор на Младежки дом Монтана: "Тази година лятното училище ще бъде в три издания, това ще бъде първото, сега в Клисура, последните две..

публикувано на 25.07.21 в 14:00
Плажът Алепу

Видинчани активно почиват, въпреки предупрежденията за COVID -19

Видинчани, които заминават на почивка,  не се  притесняват от ситуацията с  КОВИД -19. На южното Черноморие е пълно с почиващи, противоепедимичните  мерки не се спазват  - показва анкета на радио Видин: "Ние се връщаме от почивка, бях на планина, оказва се, че България е жива. Не се притеснявам от КОВИД, след месец отново ще ни..

публикувано на 25.07.21 в 13:00
Кулски панаир, подготовка

Започна подготовката за Kулския панаир

Панаирният комплекс в град Кула където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците. Тази година общинският съвет и община Кула осигуриха безплатен достъп за търговците на традиционния панаир . Миналата година панаирът не бе организиран заради епидемичната обстановка в..

публикувано на 25.07.21 в 12:00
Новоизграденото лятно кино в курортния град Вършец

Богата кино програма за празника на Вършец

За поредна година серия качествени филми ще станат част от празничната програма на курорта Вършец. Първата прожекция е тази вечер , а предложението е българският игрален филм от 2020  „Като за последно“. На 26 юли/ понеделник/ за любителите на анимацията ще бъде предложен филмът „Добрият Великан“. Прожекции ще..

публикувано на 25.07.21 в 11:00
Плакат за изложба в Оряхово с творби от пленер

Творби, създадени в пленер, са изложени в Оряхово

Приключи поредният пленер в Оряхово, организиран от галерия "Савчеви". Това е петият пленер, който се провежда тази година. В пленера взеха участие 8 художници, а темата е красотата на река Дунав. Някои от участниците идват за пръв път, други за втори и трети път - казва организаторът Нейчо Савчев: " В пленера участат Вергиния Пенчева , която..

публикувано на 25.07.21 в 10:00
почистване брега на река Дунав

Доброволци чистят брега на Дунав в Лом

За втори ден екоактивисти и доброволци се включват в почистването на брега на Дунав в Лом. Гражданската инициатива „Да ликвидираме джунглата по брега на Дунава от Морския клуб до Вишката” цели да се изчисти брегова ивица с дължина близо 300 метра от храстовидната аморфа и увивните растения. Инициаторите се надяват да се включат..

публикувано на 25.07.21 в 09:05

3 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

3 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. В област Враца са установени 2 случая на коронавирус, в Монтана 1,  във Видин няма регистрирани новозаболели. 54 са новите случаи на коронавирус в страната. Това е 0,6% от направените 9 042 теста, съобщиха от Единния информационен портал. За вчерашния ден няма починали от коронавирус. Излекуваните..

публикувано на 25.07.21 в 08:00