Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

4
Снимка: Радио ВИДИН

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Събитието е по проект, който изпълнява Община Чупрене, каза Асен Джунински- секретар на Общината и ръководител на проекта:

"Проектът се нарича "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин". Част от този проект е и днешното обучение към вас - учениците, по отношение на това да ви се разясни какво значи НАТУРА зоните."

Първата образователна игра - еко бинго, водена от Оля Генова - експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", имаше за цел да се опознаят участниците. Колко важно е биоразнообразието учениците видяха чрез друга игра, която чрез хранителната верига показва колко важни са видовете.

"Колкото ви е по-голямо биоразнообразието, толкова е по- устойчива една система", обясни Оля Генова.

Марио Валериев и Ивана Борянова - ученици от СУ "Христо Ботев" в Белоградчик споделиха, че им е било интересно:

"Почти всичко ми беше интересно. Много неща научих... Караха ни да познаваме животните. Вътре заниманията бяха интересни - за хранителната верига."

Даниела Борисова- експерт по биоразнообразие към Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" показа чрез презентация на учениците каква е разликата между защитени територии и защитени зони, какво представлява НАТУРА 2000, кои са защитените зони в област Видин. 

"За нас е много важно децата да имат информация какво е НАТУРА 2000. Много е важно, като местни, тук в района, тъй като имат много интересни защитени зони на територията на област Видин е хубаво да бъдат познавани тези зони и съответно коя зона защо е в режим на защита, какъв е режима и какво опазваме. Тези зони са определени от специалисти и местообитанията или хабитатите, които опазваме или птиците, са от значение за Европейския съюз. Много е важно да бъдат познавани, да знаем, че ги има. Започнахме с игри, след това преминахме към презентация, след това с новите обучителни методи, навън също бяхме застъпили. Игрите, които правим водят до някакви НАТУРА зона или до местообитание или птици, които опазваме. Прави ми впечатление, че децата доста знаят. Тази култура, която имат към момента е доста добра и смятам, че се справиха с всички възложени задачи, които им дадохме", каза Георги Антонов - координатор в Природозащитен център "НАТУРА".

За Виктория Иванова и Миро Ивков заниманията са интересни:

"В защитените зони съхраняваме животни, които са защитен вид, също така и растения... Не трябва да има бракониери... От дърветата получаваме чиста вода. Не трябва да ги режем, защото животните няма къде да живеят... Заниманията бяха хубави... Смешни, интересни, забавни."

Анелия, Никола и Иванела получиха награди от викторината, изненади имаше и за всички участници, осигурени от община Чупрене. 

Събитието е по проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин". Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30