Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Белоградчик посреща празника си - Петровден с панаир

Традиционният Белоградчишки панаир ще бъде открит в събота. Така ще бъде дадено начало на програмата, с която града под скалите ще отбележи духовния си празник - Петровден. Името Петър, в превод от гръцки, означава камък, затова Светите апостоли Петър и Павел са избрани за патрони и покровители на града, а Петровден - за празник на Белоградчик. Панаирът ще се проведе от 26 до 29 юни в местността "Панаирището", съобщават от общинската администрация.


"Първият панаир в Белоградчик е организиран през 1906 година", обясни кметът Борис Николов: "Едно от важните неща в програмата за празника са няколко театъра за деца, но най-важното - започва фолклорният фестивал "От Тимок до Искър". Срокът за записване беше до 20 юни и вече имаме 20 състава, които са заявили участието си в него...


Във вторник е Петровден - празникът на нашия град, тогава имаме малко по-богата празнична програма с духови оркестри, връчване на награди и грамоти, концерти на почти всички наши самодейни състави и завършваме в 20 часа с Берковската духова музика. Всичко това ще бъде на "Панаирището". Ние проведохме една анкета сред населението, участваха около 300 човека и над 95% пожелаха отново панаира да го правим на "Панаирището". Така след 3-годишно прекъсване - правихме го на центъра на Белоградчик, се връщаме отново..."


"Раздвижването в туристическия бранш е факт, обяснява ситуацията в града кметът Борис Николов. Настоящата  година е по-добра за туризма. Нашите приходи са предимно от този сектор на икономиката, обясни той във връзка с последиците от пандемията. В Белоградчик са подготвили и богата лятна програма за привличане на туристите. За 6-ти път ще се проведе и традиционния вече летен фестивал "Опера на върховете"- над 200 билета вече са продадени, интересът е голям, допълни още Борис Николов.


"Инфраструктурата в посока от Видин и София към Белоградчик в общи линии е добра. За съжаление обаче не можем да получим подкрепа от АПИ за поддържане на пътя до Рабиша, имаме огромни проблеми, въпреки че това е държавен път. Не е решен и проблемът с изрязването на дърветата около пътищата. Пътувах до Салаш и там вече автомобилите трудно се разминават. Това пак е държавен път..."


Относно пандемията - трагично беше положението, много тежко финансово, както и за здравето на населението. Каквото трябваше да се направи от общинската администрация, ние го правехме...
Нашата болница във финансово отношение вече десетина години е в много тежко състояние. За съжаление вече 30 години няма политики в областта на здравеопазването. Това са едни бих казал социални болници, те не са болници, които биха на високо технологично ниво да извършват своите дейности. За мен няма логика да имаме защитени детски градини и училища в тези безлюдни райони, а да нямаме болници. Няма логика. Може детето да не може да иде на детска градина, но то трябва да бъде лекувано. За съжаление още няма решение на този въпрос. Не е задължително да бъде защитена болница, но тя трябва да е субсидирана от държавата..."   Каква реконструкция се очаква да бъде извършена на пещера Магурата, в какви други атракции за туристите ще се инвестира и ще бъде ли решен проблемът със сметосъбирането. На тези и други въпроси отговарят кметът Борис Николов, Биляна Борисова от Центъра за обществена подкрепа и жители на Белоградчик. Подробности по темата и целите интервюта - в звуковия файл.Вижте още

Животът в Извор махала- сложен и невъзможен

Така определиха живота в малкото погранично селце Извор махала местни жители. Намира се в община Кула и е почти обезлюдено. От близо 1800 жители в добрите времена, днес тук са останали около 30 жители, чиято средна възраст е над 70 години. Селото възниква с обособяването на отдалечена махала на голямото село Велики Извор, останало в Сърбия, което..

публикувано на 22.10.21 в 18:00
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти

" Всеки има право на собственото мнение, когато е в рамките на закона и не призовава към насилие или нещо нелегално, но никой няма право на собствени факти . Те са свещени, не може някой да ги променя, за да аргументира една или друга позиция, да се опитва да променя обществени нагласи, дали предизборни или в сферата на здравеопазването и..

публикувано на 21.10.21 в 10:25

Георги Апостолов: Образователната система се нуждае от преструктуриране, за да отговаря на нуждите на ХХI век

" Уменията на ХХI век са базирани на информационна грамотност, критично мислене, здрав разум, елементарни неща, които работеха в аналоговия свят без никакъв проблем, но дигиталното цунами практически изключи тези механизми . Огромният поток от информация трябва да се посрещне от умение за сортиране . Заплахата е реална за живота и здравето на..

публикувано на 21.10.21 в 10:15

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се..

публикувано на 20.10.21 в 11:22

Властта с мерки заради скъпи ток, бизнес и синдикати протестират

Инфлацията расте, стоките и сметките поскъпват. Премиерът, министри и ръководители на енергийни дружества набелязаха мерка мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Междувременно работодателски и синдикални организации обявиха за 12 часа днес национален протест за незабавни компенсации. Очаква се основните..

публикувано на 19.10.21 в 10:03

Ще се случи ли строителството на граничния пункт Салаш- Ново корито?

Изграждането на граничен пункт при белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито отново е на дневен ред.  Споразумението за разкриването му е още от 2007 година между българския президент тогава  Георги Първанов и сръбския Борис Тадич. Седем години след това започва изграждането на пътя към бъдещия граничен пункт при прохода Кадъ боаз, но..

публикувано на 18.10.21 в 14:07

Доц. Надежда Илиева: Ирландия е пример, че демографският колапс може да бъде обратим

Световната история е виждала и по-тежки демографски кризи от настоящата в България, което означава, че колапсът е обратим , каза в "Посоките на делника" доцент Надежда Илиева от БАН. "Ние с доцент Бърдаров даваме пример с Ирландия , която губи над 1/3 от населението си в т.нар Картофена криза, началото на XX век, има масови жертви от глада. Д..

публикувано на 14.10.21 в 10:30