Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчик посреща празника си - Петровден с панаир

Традиционният Белоградчишки панаир ще бъде открит в събота. Така ще бъде дадено начало на програмата, с която града под скалите ще отбележи духовния си празник - Петровден. Името Петър, в превод от гръцки, означава камък, затова Светите апостоли Петър и Павел са избрани за патрони и покровители на града, а Петровден - за празник на Белоградчик. Панаирът ще се проведе от 26 до 29 юни в местността "Панаирището", съобщават от общинската администрация.


"Първият панаир в Белоградчик е организиран през 1906 година", обясни кметът Борис Николов: "Едно от важните неща в програмата за празника са няколко театъра за деца, но най-важното - започва фолклорният фестивал "От Тимок до Искър". Срокът за записване беше до 20 юни и вече имаме 20 състава, които са заявили участието си в него...


Във вторник е Петровден - празникът на нашия град, тогава имаме малко по-богата празнична програма с духови оркестри, връчване на награди и грамоти, концерти на почти всички наши самодейни състави и завършваме в 20 часа с Берковската духова музика. Всичко това ще бъде на "Панаирището". Ние проведохме една анкета сред населението, участваха около 300 човека и над 95% пожелаха отново панаира да го правим на "Панаирището". Така след 3-годишно прекъсване - правихме го на центъра на Белоградчик, се връщаме отново..."


"Раздвижването в туристическия бранш е факт, обяснява ситуацията в града кметът Борис Николов. Настоящата  година е по-добра за туризма. Нашите приходи са предимно от този сектор на икономиката, обясни той във връзка с последиците от пандемията. В Белоградчик са подготвили и богата лятна програма за привличане на туристите. За 6-ти път ще се проведе и традиционния вече летен фестивал "Опера на върховете"- над 200 билета вече са продадени, интересът е голям, допълни още Борис Николов.


"Инфраструктурата в посока от Видин и София към Белоградчик в общи линии е добра. За съжаление обаче не можем да получим подкрепа от АПИ за поддържане на пътя до Рабиша, имаме огромни проблеми, въпреки че това е държавен път. Не е решен и проблемът с изрязването на дърветата около пътищата. Пътувах до Салаш и там вече автомобилите трудно се разминават. Това пак е държавен път..."


Относно пандемията - трагично беше положението, много тежко финансово, както и за здравето на населението. Каквото трябваше да се направи от общинската администрация, ние го правехме...
Нашата болница във финансово отношение вече десетина години е в много тежко състояние. За съжаление вече 30 години няма политики в областта на здравеопазването. Това са едни бих казал социални болници, те не са болници, които биха на високо технологично ниво да извършват своите дейности. За мен няма логика да имаме защитени детски градини и училища в тези безлюдни райони, а да нямаме болници. Няма логика. Може детето да не може да иде на детска градина, но то трябва да бъде лекувано. За съжаление още няма решение на този въпрос. Не е задължително да бъде защитена болница, но тя трябва да е субсидирана от държавата..."   



Каква реконструкция се очаква да бъде извършена на пещера Магурата, в какви други атракции за туристите ще се инвестира и ще бъде ли решен проблемът със сметосъбирането. На тези и други въпроси отговарят кметът Борис Николов, Биляна Борисова от Центъра за обществена подкрепа и жители на Белоградчик. Подробности по темата и целите интервюта - в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00