Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли са във Видинско за предстоящия вот

Снимка: Радио ВИДИН

239 ще са секционните избирателни комисии /СИК/ в област Видин. Броят на избирателите е определен на база предварителните списъци и за област Видин е 86 206. Най-много са избирателите в община Видин - 59 520, а най- малко са в община Бойница - 702. В цялата област ще има 129 машини за гласуване, които ще бъдат в 128 СИК. В една от секциите в село Арчар в община Димово ще има 2 машини, тъй като там на предходните избори са гласували над 500 човека. Единствено в общините Бойница и Чупрене няма да има машини. Там секциите са с по-малко избиратели и ще се гласува само с хартиена бюлетина.

"Моят съвет е към хората да не се притесняват. Няма нищо сложно в машинното гласуване. Ще има указания как да се гласува с машина, така че да не се притесняват, да отидат, става бързо. Съответно, ако нещо се притесняват, секционните избирателни комисии са обучени да им обяснят как преминава самият процес", каза председателят на Районната избирателна комисия във Видин Павел Петков.

При повреда на машината, която не позволява да продължи машинното гласуване, е предвидено гласуването да продължи с хартиени бюлетини. В област Видин ще има 14 подвижни СИК: Видин - 6, Брегово - 3, Ружинци - 2 и общините Ново село, Димово и Макреш по едва. По една избирателна секция ще има в: МБАЛ "Света Петка" във Видин; в Дома за стари хора в село Дреновец, община Ружинци; Дома за стари хора в село Орешец, община Димово и Центъра за настаняване от семеен тип в село Извор, община Димово. Лицата под карантина ще могат да гласуват ако в срок 10 дни до самия изборен ден са подали заявление, с което желаят да гласуват на изборите.

"В случай, че до 3 дни преди изборния ден на територията на дадена община се съберат поне 10 такива заявления, то тогава ще бъде образувана подвижна секционна избирателна комисия, която да проведе гласуването на тези лица. Самите заявления могат да бъдат подавани както на електронните страници на съответните общини, така и на сайта на  ЦИК."

Днес и утре продължават обученията на членовете на СИК по общини, като във Видин ще се проведе и двата дни в Спортната зала.

В Кула са готови за изборите. Днес там гражданите ще могат да направят и пробно гласуване с машината за вота. Около 3100 човека са избирателите. СИК-овете са 13, като в селата има по една избирателна секция, в град Кула има 5 секции. И петте секции в града отговарят на изискванията за машинното гласуване, докато в селата ще се гласува с хартиена бюлетина, тъй като в нито едно село няма над 300 души избиратели по списък.

"Нормално е хората, както навсякъде, когато се въвежда нещо ново да бъдат притеснени. То е непознато, не са гласували досега", каза кметът Владимир Владимиров.

В Кула не е подадено нито едно заявление за гласуване с подвижна секция, затова и няма да има такава. Обучението на СИК е днес, в града ще бъде и една от трите демонстрационни машини. Ще бъде разположена пред Общината. 

И в община Белоградчик върви подготовката за изборите. Няма да има подвижна СИК, няма да има и в местната болница. Избирателите са 5400. Те ще гласуват в 19 СИК-а, от които 8 са в града. 

"Тук трябва да има една машина, да стои 3-4 дена в читалището или пред Общината, да сложим един служител да показва на всички. А така идва за един час и половина с една машина. Ако това е демонстрация и обучение... отбиване на номер. Очаквам много ниска активност. Хората са притеснени от машината. Не че толкова не могат да се справят, колкото им е неудобно да не се изложат. Не вярвам повече от 30% активност да има", заяви кметът Борис Николов.

Във видинското село Капитановци ще има 2 секции. И в двете секции са над 300 избирателите, затова и в двете ще има машинно гласуване. Кметът Десислава Венелинова смята, че то ще е проблем за по-възрастните хора.

"В Капитановци по списък гласуват близо 800 човека иначе селото е с 975 по население, но имаме под 18- годишна възраст, които нямат право на глас. Имаме също около близо 30 заявления, подадени за гласуване по настоящ адрес. Срокът за подаване на заявления беше 26-и, той изтече... И двете секции ще бъдат с машинно гласуване. Тази година нямаме подвижна секция, винаги сме имали преди това. За да се сформира трябва да има минимум 10 заявления, подадени в населеното място. Много хора починаха от тези, които участваха в подвижната секция и не успяхме да сформираме подвижна секция. При нас, по селата, в които ще се гласува машинно ще бъде проблем за по-възрастните хора. Според мен ще бъде по-ниска активността."

Двете секции се намират в сградата на читалището и са една до друга, достъпни са и за хора с увреждания.

В село Ивановци в община Видин секцията ще е една и няма да има машина за гласуване, защото избирателите са под 300.

"Затова и хората не се притесняват. По настоящ адрес са около 25 човека и 55-56 по постоянен адрес. Но сега дали 100 процента ще гласуват не се знае. Горе-долу е висока избирателната активност тук. Почти всички си гласуват. Просто това е събитие и затова, нямаме много разнообразие", каза кметският наместник Миляна Велкова.

Помещението за гласуване ще бъде в салона на кметството.

По общини разпределението на СИК-овете е следното: в Белоградчик са 19, в Бойница - 5, Брегово - 12, Видин - 121, Грамада - 9, Димово - 26, Кула - 13, Макреш - и Ново село - по 7 СИК, Ружинци и Чупрене - по 10 СИК. Предсрочните парламентарни избори са тази неделя - 11 юли, а следващия понеделник ще бъде ясен и изборът на българите. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21