Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще се отрази преходът от лев към евро

Снимка: iStock/Getty Images

България планира да въведе еврото като официална своя валута на първи януари 2024 година. Това стана ясно след заседание на Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, който е със съпредседатели управителят на Българската народна банка Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев. На заседанието е приет проект на Национален план за въвеждане на еврото в Република България. Ангажиментът на България за приемане на единната европейска валута е препотвърден в Договора за присъединяването на Република България и Румъния към Европейския съюз, след като първоначално е заявен при започване на преговорите на страната ни за членство в ЕС.


Подготовката за присъединяването на България към еврозоната е при целева дата 1 януари 2024 година. Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемане на еврото ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство. Прогнозната дата е след по-малко от две години и половина. 


Министърът на финансите Асен Василев заяви, че не очаква приемането на единната валута да доведе до по-висока инфлация. Той уточни, че в продължение на 12 месеца цените у нас ще бъдат в двете валути, за да могат гражданите да се ориентират и да видят, че няма поскъпване на дадена стока.


"Според плана 5 месеца преди въвеждане на еврото, чисто технически, ще има цени в двете валути. 12 месеца след въвеждане на еврото пак ще има цени в двете валути, за да не се позволи да се вдигат цените при закръгляне. Те ще бъдат, мисля че, до 3 или до 4 знака са сложени. Самото двойно обръщение в търговските вериги е 1 месец. Причината за това е, че ако го направим 6 месеца ще трябва да се води двойно счетоводство от абсолютно всички... Планът е готов, дали датата ще е 1 януари или друга дата, това зависи вече от редовно правителство, редовен парламент, степен на готовност, промяна в законодателство и т.н.", заяви министърът на финансите Асен Василев.


"По-скоро против въвеждането на еврото съм. Смятам че неизбежно ще се получи увеличение в цените при трансферирането на лева в евро. Поне в началото възрастните хора, а и не само възрастните хора, ще им бъде трудно да боравят с новата валута. Ще се получи хаос в спестяванията на хората, в цените на услугите и стоките, в заплатите дори. Но, като член на Европейския съюз, това е неизбежно да се случи... Щом сме тръгнали към Европа, нека вървим натам, към Еврова... Да остане лева... Щом вървим към Европа, трябва... Няма да е зле. Ето, от колко години вече другите държави го практикуват... Да се надяваме, че заплатите ще бъдат адекватни на цените в магазините...", споделиха мнения видинчани за въвеждането на еврото като основна валута у нас.


Националният план за въвеждане на еврото в България е стратегическият документ, въз основа на който ще се реализира оперативната работа за замяна на лева с еврото.  Планът е разработен от Координационния съвет за подготовка на страната ни за членство в еврозоната. Проектът на Националния план за въвеждането на еврото в Република България вече е публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет. В Националния план за въвеждане на еврото в България са описани принципите, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и основните дейности за успешното въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година. Документът разглежда всички важни оперативни дейности и мерки, които участниците в подготовката за въвеждането на еврото - частният, публичният сектор и гражданите - следва да извършват като част от процеса по въвеждането на еврото. Дефинирани са правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени. Този документ включва и основните принципи и етапи на информационната кампания, насочена към повишаване информираността на българските граждани за начина на замяна на лева с евро, визуалните и защитни характеристики на евробанкнотите и монетите, мерките за защита на потребителите и други важни въпроси, свързани с въвеждането на еврото.


Румен ГълъбиновКонкретните задачи, които трябва да се извършат в процеса на подготовка за членство в еврозоната, с конкретните срокове и отговорни за изпълнението институции ще бъдат детайлно разписани впоследствие в План за действие. 


"В 3-годишен период напред, до 2024 година трябва да извършим необходимите действия, така че от началото на 2024 година да се присъединим пълноправно към еврозоната. Като, разбира се, трябва да спазваме количествените показатели. Към момента ние отговаряме на повечето от тях. По- голямо внимание трябва да обръщаме на инфлацията, тъй като започна от началото на тази година едно постепенно увеличение на цените, което всеки чувства в България", заяви икономистът Румен Гълъбинов.


Правителството предвижда България да замени лева с евро на 1 януари 2024 г. Според експертите, тъй като сме във валутен борд, ние “де факто” сме приели еврото. Цените на стоките и услугите в страната ще бъдат обявявани в левове и евро за срок около 12 месеца при влизането ни в еврозоната. Целта е търговците да не закръгляват цените нагоре и да няма инфлация при въвеждане на еврото. През първия месец от влизането ни в еврозоната левът и еврото ще бъдат в обращение едновременно, като и двете валути ще бъдат законно платежно средство. През първите шест месеца от въвеждане на еврото банките и "Български пощи" ЕАД ще обменят безплатно на каса банкноти и монети от лева в евро. Сред най-разпространените опасения за негативни последствия след въвеждането на еврото е, че доходите ще намалеят, а цените ще се повишат. 


"Добре е да се огледаме около нас, други държави, които са въвели еврото. Ето, например, Гърция, която въведе доста отдавна еврото и да видим там какви са цените и доходите и съответно да си направим изводите и при нас какво трябва да направим. Т.е., ако цените достигат нивата на държавите в еврозоната, то следва за този период, до 2024 година ние да вдигнем значително и доходите", допълни икономистът Румен Гълъбинов.


Снимка: проф. Андрей ЗахариевАко влезе в еврозоната, България влиза в клуба на богатите държави, обясняват икономисти. Еврото предполага по-бързо икономическо развитие. Създава възможност за по-добра интеграция, за подобряване условията на търговия, за конкуренция. За да сме по-добре подготвени за влизането в еврозоната и процесът да премине по-леко и безпроблемно обаче е необходима поредица от реформи, с които икономиката ни да стане по-конкурентоспособна. При всички положения влизането в еврозоната е положителен ход за България, смята проф. Андрей Захариев, преподавател по финанси в Свищовската стопанска академия "Димитър Ценов":


"В този валутен борд ние сме квази-членки на еврозоната, защото обвързвайки нашия лев с, преди това с германската марка, а след това с еврото, ние понасяме всички позитиви и много малкото негативи от факта, че блокът на Европейския съюз, в случая европейската валутна зона, имитира като колективна валута втората най- популярна валута в световен мащаб след тази, която най- голямата икономика на Съединените американски щати поддържат вече толкова столетия."


доц. Григор СарийскиЗамяната на лева с еврото ще унищожи част от нашия суверенитет. Така смята доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания - БАН:


"Точният израз е унищожаване на националната ни валута, загуба на част от нашия суверенитет. Това е истината за 1 януари 2024 година. Това е нещо, което ще бъде в ущърб на българската икономика и въобще на страната като цяло."


50% от българите са против приемането на еврото, всеки пети е съгласен. Останалите 31% не знаят или не могат да преценят. Това показа социологическо изследване, поръчано и проведено от "Тренд" миналата година. Най-голяма подкрепа за еврото е при учащите се с 32%, а най-голямата съпротива при пенсионерите - с 64%. В същото време учащите са и най-неориентирани - 61% отговорят с "не знам" и "не мога да преценя". 54% от запитаните желаят и биха участвали в провеждането на референдум за премахването на българския лев като национална валута. Най-популярната причина за подкрепа на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз да имат една валута. Такова мнение е изказано от 32% от искащите смяна на лева с евро. Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред. Най-посочваната причина за нежелание да се въведе еврото като парична единица на България е, че всичко ще поскъпне, а доходите няма да се повишат. Вторият най-разпространен аргумент против с 14% е, че българите ще станем по-бедни. Според анализатори сериозните проценти на незнаещи и неможещи да преценят, трябва да покаже, че допълнителен дебат по темата е повече от нужен. 


Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от проучване на..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13