Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха жътвената кампания във Видинско

4
Снимка: Радио ВИДИН

Жътвената кампания в област Видин беше открита тази година в землището на село Макреш. Присъстваха земеделски производители от почти всички общини в област Видин, което показва, че земеделието е един от най- успешно развиващите се отрасли в областта. 

"Щастлив съм, че този празник се провежда за трета поредна година. Безспорно браншът има бъдеще и става все по-перспективен за региона. За последните 10 години земеделските производители от Видинска област успяха да модернизират цялостно стопанствата си... Българското земеделие е национална кауза. Отбелязването началото на жътвата през последните се превърна в традиция на зърнопроизводителите. земеделските производители от нашия регион през миналата година получиха едни от най- високите добиви в страната. Значителното повишаване на цените на земеделските култури позволи на земеделските производители да формират печалба, която да инвестират в закупуването на нова селскостопанска техника, семена, торове и земеделска земя", каза  Жечко Андрейнски - председател на видинския съюз на зърнопроизводителите.

Добивите тази година се очаква да бъдат в границите на средните добиви за региона. Падналите дъждове и градушки са нанесли сериозни щети на селскостопанските култури, като силно е засегната рапицата. През настоящата година в област Видин се очаква да се приберат над 450 000 декара пшеница, 15 000 декара с ечемик и около 30 000 декара с рапица.

Кметът на община Макреш Митко Антов каза, че сега е времето, в което земеделецът вижда резултата от своя целогодишен труд:

"Зърнопроизводството е добило нови измерения и мащаби. Не случайно жътвата е празник. Днес е денят, в който ние започваме да прибираме хляба с висока почит и уважение."

"Поздравявам ви за всички успехи, които имате. Ползотворна ще бъде работата ни и за напред, надявам се. Да е добър добивът, с високи добиви и пълни хамбари. Успешен старт на жътвата", пожела Илияна Стоянова- заместник директор на областна дирекция "Земеделие и гори".

Приветствие отправи и директорът на областната разплащателна агенция при държавен фонд "Земеделие" Любомир Здравков:

"Винаги може да разчитате на подкрепата, разбирателството и професионализъм от наша страна. Основните цели на новото ръководство на фонд "Земеделие" са осигуряване на бързо и коректно изпълнение на политиките на министерство на земеделието, храните и горите. Приоритет за нас е модернизацията както на селското стопанство, така и на българската икономика."

Видинският митрополит Даниил отслужи водосвет и пожела на земеделските производители:

"Успешна, благополучна жътва. Нека Господ я направи спорна."

Маргарита Костова е регионален представител на фирма "Екофол", която произвежда листни торове повече от 30 години. Продуктите са български патент. Фирмата беше един от спонсорите на официалното откриване на жътвената кампания. 

"Мога да отчета едно израстване на земеделците, те са отворени за новостите. Видинският съюз е изключително сплотена организация. Учат се взаимно. Постоянно искат новости, правим с тях опити, просто надграждат в работата си и това, разбира се, се отразява и на добивите им", сподели Маргарита Костова.

Все още не може да се прогнозира колко ще е добивът тази година, каза Станислав Иванов- частен земеделски производител от Макреш. Отглежда зърнени култури, от които около 2000 декара с пшеница:

"Тепърва предстои да жънем. На 500-600 килограма ще сме доволни. Можеше и по-зле да е, имам предвид градушката, която ни сполетя... Добивите в голяма степен зависят от стопанина. Не може изцяло да разчиташ на земята. Трябва торене, грижи."

Ритуалът "зажънване" представиха самодейци от читалище "Мито Марков-1912"-  село Макреш и читалище "Надежда-1906" - село Раковица.  

Жътвата е най-големият трудов празник в бита на нашите предци. За първи ден на жътвата всички били пременени като за празник. Народът вярва, че жътвата трябва да започне в слънчев ден, понеделник или сряда, за да е спорна работата през цялото лято. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13