Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минералните извори във Видин, Сланотрън и Градец ще бъдат отдадени на концесия

Снимка: Радио ВИДИН

Ценно богатство на Видинския регион са минералните извори. Използвани до средата 80-е години наминалия век, след това забравени и изоставени. Община Видин е подготвила всички необходими документи за отдаване на концесия на минералните извори във Видин, Сланотрън и Градец. Започва активна работа с Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда и водите и Министерството на туризма, за да може да се ползват лечебните свойства на трите минерални извора. Община Видин вече има балнеологични оценки, предоставени от Министерството на здравеопазването каза Светла Ангелова - началник на отдел "Екология" в Община Видин:

"Нещо, което не беше свършено досега е тези три извора да им бъдат оправени документите за собственост, т.е. т.нар. процес на актуване, да бъдат вписани в Агенцията по вписванията като общинска собственост, като в тези актове да фигурира и информация за минералните извори... Другото, което трябваше да бъде направено и вече е направено, от края на месец май разполагаме с първоначалните балнеологични оценки. Това са документи, които ни ги предоставя Министерство на здравеопазването и това са най- важните документи, всъщност, за концесията. Без тях не можем да предприемем никакви стъпки. Дълги години не са издавани, но направихме необходимата координация, комуникация и вече са факт, вече са при нас като документ... На нас ни е ясно, че не само от чисто туристическа гледна точка много хора ще бъдат доволни, а и самите населени места малко или много ще се развиват. Защото, знаем всички за демографския, за социалния проблем. Това са нови работни, места, хора, които наистина ще оживят малките населени места"

Предстои да бъде сформирана работна група, след което през сайта на Общината ще бъде отправена покана към инвеститори, които съвместно с Общината да направят сондажни кладенци и тези извори да бъдат отдадени на концесия. В балнеологичните оценки пише, че и трите извора са подходящи за лечение на опорно - двигателни, гинекологични и дерматологични заболявания.


Порталът към минералната баня във ВидинМинералната баня във Видин с две отделения, за мъже и жени, е работила във Видин до 1986 година. Години, след като е закрита Красимир Михайлов издирва документи за извора и ползите от него, ако отново бъде използвано това богатство на града. 

"1959 година се правило проучване за нефт и природен газ. При сондажите се открива минералната вода в Сланотрън и във Видин. Това, което знам, че става дума за едно корито, което е изпълнено с тази вода, като имало известна разлика в химическия състав на водата в Сланотрън и тази във Видин, което се е дължало на скалния състав отдолу. Аз съм израсъл точно до минералната баня във Видин и съм свидетел как там имаше стълкновение от хора, включително и от чужбина", обясни Красимир Михайлов.

Би било по- добре, ако Общината намери средства да направи сондажите предварително, но все пак, ако има инвеститор, който би бил готов да го направи, би било страхотно, допълни Красимир Михайлов:

"Аз съм си представял един санаториум на мястото на бившето поделение до "Баба Вида", което може да се развива нататък към ферибота. Може да има яхтено пристанище и атракциони. Според мен, ако трябва да се мисли стратегически, за да възстанови бившата слава на Видин, би трябвало да се започне именно от минералните води."

Мястото, на което се е намирала минералната баня в СланотрънВидинското село Сланотрън плаща данъци като за курортно селище. Причината е, до 1986 година там е функционирала минерална баня. Местните хора още помнят онези времена и се надяват водата да потече отново. 

"При нас реално би трябвало да се направят два сондажа, защото тази вода е много агресивна. Тук в близост са питейните кладенци и причината да се затапи този извор е смесването на минералната с питейната вода... То, ние имаме и проект готов, който е правен преди години, трябваше да се финансира. Идеята е два сондажа на отстояние един от друг, единият - нагнетателен, другият - смукателен. Използваната вода се връща обратно в басейна долу на 700 дълбочина. За да не влияе на новата вода. 41 градуса е температурата на повърхността, когато излиза. Тази вода рекламира се, според мен, само като извор на здравеопазване. Като съм разговарял със специалисти, те обясняват, че 10% от количеството, капацитетът на тази вода е достатъчна за здравеопазване, за баните, където да работят и да се лекуват хората. Другите 90% могат да се използват за други неща", каза кметът на Сланотрън Венелин Павлов.

Изворът в село ГрадецВодата от минералния извор във видинското село Градец би могла да се използва за лечебни цели, би могла и да се бутилира. Минералната вода е на 561 метра, а изворната река е на 50 метра под земята. Отдаването на концесия, според кмета Илия Томов, е добра идея. 

"Тази идея трябва да се осъществи, защото това е от значение за нашето село Градец, както и за община Видин, защото това ще донесе допълнителни приходи на Общината... Може да се направи един балнеосанаториум. Моята идея е, а и с други хора съм разговарял - специалисти, че балнеосанаториумът не може да бъде там до самия завод за минерална вода, той трябва да бъде тук - в центъра и по-точно до стадиона. Там имаме един басейн, в който навремето е имало селски спартакиади с коридори и този басейн може да бъде използван към балнеосанаториума. Навремето е имало минерална баня тук. Плащало се е, хората са ходели да се къпят и е и била прекарана вода точно от този извор. Един път ще се бутилира минерална вода, след това - трапезна и ще се направи балнеосанаториум от този извор. Затова този извор е много важен за нашето село", смята кметът на Градец Илия Томов.

След като се направи новия сондаж и се сложат нови тръби, водата би могла да се прекара и на чешмата, за да я ползват хората от Градец. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28