Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възрастна жена от видинско село живее без ток от пет години

Снимка: Радио Видин

72-годишната Карамфила Флорова от видинското село Гомотарци от години е принудена да живее без токВ къщата си възрастната жена никога не е имала отделна партида за ток. Ползвала тази на Дома за деца с умствена изостаналост, до който живее. Там работела като санитарка, докато се пенсионирала. Със закриването на Дома спрели и електричеството ѝ:


"Електромерът ми е в гаража на дома. Идвал е човек и ми казва колко има  по 10, по 15 лева."


Карамфила редовно плаща данъка си за къщата, но иначе домът и е незаконен. Това е и пречката от електроразпределителното дружество да открият партида за ток на нейно име. Със случая са запознати в кметството в селото, но няма как да помогнат. За да има ток, първо трябва да бъде узаконен имотът казва кметът Ирена Иванова:


"До колкото ми е известно, те дори нямат документ за собственост. За да се подадат документи до енергото, трябва най-напред да имат документ за собственост. И от там трябва да се започне. Тя плаща данък, да, но от енергото искат нотариален акт."


Възрастната жена казва, че няма как да събере парите: 


"Хиляда лева ми е само тока - хиляда и двеста,  и къщата да я узаконим - две хиляди лева. Откъде тия пари на тая беднотия."


Наскоро внучката, която ѝ помагала  заминала за чужбина:


"Ето, заминаха натам. Казва, бабо, ще  тръгнем. Не може така да живеем. Те заминаха на работа."


Баба Карамфила казва, че е направила всичко по силите си, да има отново електричество в дома си, но няма на кого да разчита за помощ.

Вижте още

В "Музикална зона" на 21 октомври 2021 слушаме Ференц Лист и симфоничния Dream Theater

На 22 октомври се навършват 210 г. от рождението на унгарския композитор и пианист Ференц Лист. Неговият интелект, пианистични способности и иновативност го превръщат в един от най-изявените и обаятелни пианисти – виртуози в Европа през 19 век. Ще чуем Унгарска рапсодия № 2 и Румънска рапсодия . Творчеството на прогресив рок групата "Дрийм..

публикувано на 21.10.21 в 09:00

Зеленият сертификат - мотивиращ фактор за ваксинация?

Възрастните видинчани са ваксинирани и със зелен сертификат, младите - без имунизация и категорично против нея. Това показа анкета на Радио Видин след заповедта на Министъра на здравеопазването за въвеждането на "зелен сертификат" за достъп до обществените места в страната. Според жители на Видин новото изискване няма да мотивира повече хора да се..

публикувано на 20.10.21 в 17:05

Слаб интерес към ваксините в домове за стари хора във Видинско

В домове за стари хора в страната започна проучване сред потребителите и персонала за интереса им към поставяне на трета доза на ваксината срещу Covid-19. Във Видинско процесът все още не е стартирал, показа проверка на Радио Видин.  В дома за стари хора в Кула, който през миналата година бе един от първите засегнати от епидемията, са преболедували..

публикувано на 20.10.21 в 15:07

Проф. Николай Овчаров: "Възхитен съм от това, което се случва на Рациария" /ВИДЕО/

Професор Николай Овчаров посети разкопките на термите в антична Рациария. Той е научен координатор на шестте приоритетни археологически обекта в страната, между които е и Рациария. Другите обекти са Мисионис край Търговище, Солниците в Провадия, Перперикон в Източните Родопи, Вишеград на около 5 км. от Кърджали и Хераклея Синтика в Пиринска Македония...

публикувано на 19.10.21 в 15:43
5А клас от ОУ

Петокласници станаха "Клас на годината" в Берковица

23-ма ученици от V "А" клас на трето ОУ "Иван Вазов" Берковица бяха отличени за "Клас на годината".  Те събраха 590 точки, с които се класираха пред останалите участници.  Състезанието е дълъг процес, който обхваща една учебна година (2020/21" и включва отличен успех, участия в конкурси, олимпиади,  спортни и литературни състезания, изложби,..

публикувано на 19.10.21 в 15:30

Анна-Мария Дамянова: Добрият лекар трябва да е човечен

Анна-Мария Миленова Дамянова е студентка по медицина- I курс в Медицинския университет в Плевен. Тя завършва тази година с отличие математическата гимназия във Видин и признава, че да бъде лекар не е детската й мечта, но сега е доволна от избора си.   "Избрах тази професия, тай като в училище предметите химия и биология за мен представляваха голям..

публикувано на 19.10.21 в 15:23

Едно голямо благодаря за работещите в ковид-отделението на видинската болница

Александра Цекова от село Мали Дреновец наскоро е лекувана в  ковид-отделението в МБАЛ  "Света Петка" Видин . Жената се обърна към Радио Видин с молба да изрази  с воята огромна благодарност към всички работещи в отделението. Ето нейната история: Тя постъпва в болницата с пневмония и ковид, без необходимост от кислородна маска. Изкарва 8..

публикувано на 19.10.21 в 13:20