Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин ще ремонтира общински жилища, изградени с европейски средства

10
Снимка: Радио ВИДИН

От години наематели на социалните жилища във видинския квартал "Гео Милев", изградени по европейски проект, се оплакват от течове. Проблемите започват малко след настаняването на наематели. Ето накратко хронологията:

На 17 септември 2015 година във Видин 25 социално слаби жители са настанени в новоизградените общински жилища по Оперативна програма "Регионално развитите 2007 - 2013". Първите новодомци в четирите двуетажни жилищни сгради в ж.к. "Гео Милев" получават ключовете си от заместник кмета на община Видин, тогава Добромир Дилов, който се обръща към тях с думите: 

"След официалното откриване на тези прекрасни жилища по въвеждането им в експлоатация настъпи дългоочаквания момент да се настанят новите обитатели в тези прекрасни жилища изградени с европейски средства. Много се радвам, че имам възможността да ви поздравя от името на господин Герго Гергов- кмет на Община Видин и лично от мое име, да ви поздравя с добре дошли и добре настанили се и да имам възможността да ви връча ключовете и заповедите за настаняване. Жилищата са напълно обзаведени със всичко необходимо за нормалното живеене наедно семейство."

Апартаментите, тип мезонет, в квартал "Гео Милев" са общо 30, с различна жилищна площ. При наше посещение още в годината на настаняване в новите жилища в някои от апартаментите обитателите се оплакаха от нередности като, например: неравности по ламинирания паркет, счупени плочки, паднала мазилка, течащо тоалетно казанче, изобщо - от некачествен ремонт. По думите им, това е било описано в протокол, когато са приемали жилищата си. Тогава от дирекция "Устройство на територията" отговарят: "До фирмата-изпълнител на проекта е изпратено писмо с протокол от констатираните забележки и срок за отстраняването им до 15 октомври. След този срок комисия от Община Видин ще мине да ревизира резултатите. Проектът "Съвременни социални жилища в гр. Видин" има устойчивост пет години, като през този период фирмата-изпълнител на строителните дейности е поела гаранция за отстраняване на нередности. Според клауза в договора за отдаване под наем на социално жилище - частна общинска собственост, наемателят няма право да извършва реконструкции, преустройства и подобрения на наетото жилище, а същото става само със съгласието на кмета на общината, изразено в писмена форма."

Според Община Видин всички забележки, констатирани от комисия на 17.09.2015 г. в различни блокове и апартаменти, са отстранени.

И през 2017 година наематели от социалните жилища сигнализират за проблеми- течове по стените и бързо амортизиращи се мебели, неизползваеми матраци на леглата, неработещи звънци, ронеща се мазилка. Ето и отговора от Община Видин, собственик на сградите:

"Гаранционният срок на тези сгради и на оборудването им е 5 години. Жалбите на настанените граждани относно жилищния фонд се подават в писмен вид в Община Видин и след като се систематизират, се уведомява своевременно фирмата-изпълнител на проекта - от Благоевград. До настоящия момент по искане на Община Видин фирмата е изпращала четири пъти в рамките на една година /2016 г./ техен представител със строителна бригада за отстраняване на възникнали проблеми. Всички ремонти се извършват своевременно, подменят се и се закупуват нови части за сметка на фирмата. Извършените ремонтни дейности се приключват с приемо-предавателен протокол от представители на Община Видин.  Жалбите на гражданите се събират и през месец март, при подходящи условия, фирмата-изпълнител ще осъществи ремонтни дейности."

Юли 2021 година проблемите продължават. В един от мезонетите, които община Видин отдава под наем и който е част от социалните жилища до болницата, живее Катя Накова. Отваря вратата на дома си и заедно разглеждаме как живее:

"При всеки един дъжд е направо нещо страшно. Тече вода... Аз съм тук от три години... Всичко е напукано. Живяно е и после са напуснали. Ние дойдохме и ето - продължава. Може да правим ремонт за наша сметка. Ходила съм, имам 6 молби при кметове, снимки и нищо. Идваха и на проверка..."

Цеца Любенова живее в друго от общинските жилища още от 2015 година. Говорим с нея пред дома ѝ. Проблемите са много, казва наемателката. На втория етаж се събира вода и и когато не вали, таванът е с мокри петна, има мухъл и влага. Леглата са завили с найлони, за да ги запазят, защото обзавеждането е на Общината:

"Мухълът е страшен, влагата ужасна. Ние сме вече 6-а година тука. От миналата година получаваме и някакъв проблем явно с инсталация ли или не знам с какво е, когато вали дъжд и то ни капе точно над таблото и ни пада единият шалтер, този който е главният и през цялото време докато вали нямаме ток. Горе капе от прозореца, от стените. Точно там, дето са лампите горе, нямаме осветление в двете стаи... В банята ни капе точно над бойлера. На първия етаж имаме напукани стени, зад мивката също е напукана стената... Всяка година подаваме жалби..." 

Друг от първите наематели на общинските жилища до болницата е и Цецка Йорданова. Тя е майка на три деца и когато идва в новия дом се радва, че ще живеят в много по-добри условия и в по-голямо жилище:

"Това са детските стаи... При мен е проблемът е това сивото отвън, което са го сложили. Това е течна гума, намазала съм и край. Тя спира водата, но избива на друго място... Нямам проблем с покрива засега... Събирахме подписка, нямам отговор. "

Тъй като е изтекъл 5-годишният срок, в който фирмата изпълнител е трябвало да поправя и отстранява възникналите нередности, сега това е грижа на Общината. 

"Никаква прошка оттук натам на фирмите по отношение на срокове и спазване на процедурите по договорите, които са подписали. Защо е такава ситуацията? Защото срокът на договорите е изтекъл, само че на хората им тече и ние като Община сме длъжни да реагираме и затова сега при актуализацията ще видите едни пари и всичко трябва да се оправи. Още тази есен. И ще го направим, не че ми е приятно да дадем тия няколко десетки хиляди лева. Но, за съжаление, всички социални жилища така са избрали преди мен изпълнителите...", каза кметът на Община Видин Цветан Ценков.

На извънредно заседание на Общинския съвет днес във Видин бяха гласувани средства за ремонти за общинския жилищен фонд. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00