Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Стефанов: Политическата власт винаги овладява Прокуратурата

Пламен Стефанов
Снимка: РАДИО ВИДИН
Въпросът за съдебната реформа е политически, не правен, каза в "Посоките на делника" юристът от Видин Пламен Стефанов.

"Съдебната реформа е политически, не правен въпрос. В България има действащо законодателство, което с изключение на някои нормативни актове от последните десетина години, е сравнително добро, обслужава добро както гражданско-правната, така и наказателно-правната сфера. Друга тема е дали законът се прилага еднакво за всички, дали се прилага в разумни срокове, дали всеки гражданин има достъп и възможност да защити правата си. В съдилищата въведоха редица електронни системи, иновативно е, но трябва да улеснява. Прост пример, на който се натъкнах: окрупняването на Прокуратурата в област Видин. Районните прокуратури във Видин, Кула и Белоградчик се обединиха под една шапка".

В края на 2019 година Венецианската комисия призова България да извърши мащабна съдебна реформа, с която да премахне недосегаемостта на главния си прокурор. Българският проблем не може да бъде решен с едно-единствено изменение в закона, а изисква систематични политически усилия, включително от големи промени в структурата на самия Висш съдебен съвет, каза тогава Институцията.

Необходимостта от въвеждането на процедура за разследване на главния прокурор беше констатирана още през 2009 г. от Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България", образувано по жалба на бившия върховен прокурор Николай Колев, а след убийството му през 2002 г. - продължено от неговите роднини. Тогава съдът в Страсбург констатира, че йерархичната структура на държавното обвинение, на върха на която стои главният прокурор, който има власт над всички прокурори, на практика не позволява той да бъде разследван дори да има съмнения, че е извършил тежко престъпление.

В края на 2019 година Венецианската комисия призова България да извърши мащабна съдебна реформа, с която да премахне недосегаемостта на главния си прокурор. Българският проблем не може да бъде решен с едно-единствено изменение в закона, а изисква систематични политически усилия, включително от големи промени в структурата на самия Висш съдебен съвет, каза тогава Институцията.

Всяка политическа власт се опитва да владее Прокуратурата, каза още Стефанов, който коментира и предложението на партия Има такъв народ за пряко избиране на обвинител №1.

"Всеки един прокурор има своята оперативна самостоятелност, на него не може да му се налага какви решения да взима по дадена преписка. Друг е въпросът, че в йерархическа зависимост, която е централизирана, що се касае до подчинение по отношение назначението и предложението на прокурорите - тук се явява зависимостта. Не мога да преценя дали е необходима или излишна фигурата на главния прокурор. Има становища, че тя трябва да е към изпълнителната власт, да бъде независима, но аз съм привърженик на тезата, че трябва да е към изпълнителната власт. Прокуратурата е изпълнител и наблюдател на законността. Когато Прокуратурата е независима, има стремежи за овладяването от политическата власт. Тя се превръща в един вид средство за натиск, т. нар бухалка. Трябва да има форма за контрол над главния прокурор, това ни посъветва и ЕС. Не трябва главният прокурор да се избира с преки избори, това е мажоритарен вот. Така ще възникне недоразумение, хаос. Главният прокурор трябва да се избира от хора, от институции или от сбор от такива, които са запознати с неговите функции, от хора, които са професионалисти и имат добро обществено поведение и положение".

През 2016 година председателят на Венецианската комисия Джани Букикио обяви буквално, че българската прокуратура е построена по "съветски модел", който "трябва да бъде отхвърлен".

"Този модел я превръща в източник на корупция, шантаж и изнудване и създава възможност за използването ѝ за политически цели", каза Букикио.

Съдебната власт е основен елемент на правовата държава, гарантираща върховенството на правото, обуздаването на произвола на властта, налагането на правилата и справедливостта в обществото, защитата на правата и свободите на гражданите, създаването на предвидими условия за правене на бизнес.

Пътят към превръщането на България в европейска държава с достойно качество на живот минава през реформа в правосъдната система.

Съдебната реформа в България е постепенен процес с важни последици за съдебната независимост и общественото доверие, но предизвикателствата остават, пише в последния доклад на Европейската комисия. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00