Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 юли 2021 година

Снимка: Радио Видин

Театрална работилница за деца се проведе на сцената на БиблиоПощата в Крайдунавски парк на Видин. Идеята е чрез игри децата да научат повече за актьорската игра.

Националното сдружение на общините в република България  ще направи предложения в четири области за промени в параметрите на бюджет 2022 година, заяви кметът на Монтана Златко Живков след заседанието на Управителния съвет на организацията днес.

28 жени и мъже са назначени на работа по проект "Патронажна грижа +" , съобщават от Община Монтана. Те ще бъдат разпределени като помощен персонал  в 17-те социални услуги, които предоставя Общината.

Общинския съвет на Монтана прие отчета на бюджета за първото полугодие на годината на редовно заседание. Стартовата рамка бе от 59 милиона лева. Към 30 юни той вече е 62 милиона лева, без средствата от Европейските проекти.

Нова фабрика за преработка на слънчоглед край Видин ще разкрие над 60 работни места догодина. Символична "първа копка" даде старт на строителните дейности. Силозната база и фабриката за преработка на слънчоглед се изграждат от "Сънсийдс" ООД.  Намеренията на инвеститорите са през септември 2022 година фабриката да заработи.

Предстои обновяването на площада във видинското Ново село. В дейностите ще бъдат включени подмяна на настилките, пейките, осветлението и др. Средствата са отпуснати с Постановление на Министерски съвет.

Температурни рекорди в Северозападния район, въпреки горещините, които се очакват тези дни, няма да има, прогнозира Валентина Радойска синоптик към НИМХ- Филиал Плевен.

От следващата учебна година за ученически пътувания ще могат да се използват не повече от пет учебни дни. Екскурзиите и зелените училища могат да бъдат и по-продължителни, но допълнителните дни трябва да са по време на ваканции, официални празници, съботи или недели. Правилото ще важи за всички класове. Това предвижда промяна в Наредба за организация на дейностите в училищното образование. Изменения са публикувани за обществено обсъждане. Друга новост от учебната 2021/2022 година са задължителните пет учебни дни за проектни и творчески дейности за учениците от I до III клас. Те могат да са последователни в рамките на една учебна седмица или да се използват на части. Максималният брой точки при всички тестове от националното външно оценяване в края на IV, VII, X клас става 100, както е при държавните зрелостни изпити. Това е записано в промяна на Наредба за оценяване на резултатите от обучението на учениците. 

Около 80 свободни места в 20 паралелки има в област Видин. Учениците в областта имат възможност да избират между 27 паралелки в 16  професионални гимназии и средни училища. Към момента, в края на третия етап,  са записани 598 ученика

1 нов случай на COVID-19 има в Северозапада. Той е регистриран в област Враца, в другите две области Видин и Монтана няма установени случаи на COVID-19. 193 са новите случаи на коронавирус в страната или 0,92 процента от направените 20 910 теста през последното денонощие, показват данните на единния информационен портал. В болница се лекуват 729 пациенти с Covid-19. 5 души са починали, като излекувани са отчетени 73-ма пациенти. 8 538 ваксини са поставени в първия ден на тази седмица, така общият им брой надхвърли 1 милион 976 хиляди. Завършен ваксинационен цикъл имат малко над 970 хиляди 400 души.

Поставянето на паметни плочи на двама именити граждани на Кула бе обсъдено на заседание на местния Общински съвет. Предложението е на челната стена на Народно читалище "Просвета 1882" да бъдат почетени Димитър Попов- министър-председател на  България в 81-вото правителство и композитора Генчо Генчев.

Вече е достъпно приложение за подаване на сигнали от граждани относно съмнения за незаконни дейности в горите. То е zashtiti.gorata.bg и представлява лесно решение, с което всеки човек с мобилен телефон в ръка се превръща в единица, която може да контролира всичко случващо се в горите в България. Приложението е създадено съвместно с Изпълнителната агенция по горите и организацията Гората.бг. 

16 точки разгледаха общинските съветници на днешната редовна сесия на Общински съвет – Белоградчик

Фолклорна студия "Севервняци" участва в международния фолклорен фестивал "Фолклорни нюанси" - Приморско. За първи път формацията участва във фестивала през 2020 година и след успешното представяне на морската сцена, получават покана и за тази година. 

Летният лагер "Духът на Балкана" се провежда  във Врачанския Балкан.  В Младежкия еко лагер, в село Очин дол, летуват 16 деца и 10 възрастни. Лагерниците вече направиха своя първи преход в планината

Забавно и полезно пътешествие в света на книгите за Хитър Петър предложи библиотеката в Мездра на своите читатели в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката". 

Първата частна библиотека в село Комарево, област Монтана, организира лятна кампания, насочена към деца,  родители  и библиотеки, наречена  "Предизвиквам те да четеш". 

Здравка Петрова (76 г.), Венета Коцева (82 г.) и Бойка Цолова (68 г.) от село Царевец, община Мездра, получиха грамоти от областния управител на Враца Иван Сълов за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство на област Враца.

Днес православната църква почита паметта на Свети Пантелеймон- великомъченик, целител и чудотворец. 


Тази вечер  Градски духов оркестър - Видин ще представи свой концерт, част от Десетия фестивал  на изкуствата "Дунавски вълни".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39

БЧК започна раздаването на хранителни помощи в Кула

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз в община Кула. Ще бъдат подпомогнати 450 души от уязвимите групи в общината.   Пунктът е открит в град Кула, в сградата на Младежкия дом и ще работи от 9 часа до 14 часа, обясни председателят на на БЧК-Кула Веселка Иванова. Всички..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Ученици дариха пари на приюта за бездомни животни в Мездра

Ученици от Седмо СУ "Свети Седмочисленици" град София посетиха приюта за бездомни животни в Мездра и дариха сумата от 3 400 лева. Инициативата е на Мая Тошева, която от няколко години, заедно с учениците си се включват в Коледния базар, организиран от Сдружението, което се грижи за кучетата от приюта в Долна Кремена.  Парите от изработените..

публикувано на 24.04.24 в 12:30