Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Велков: Провелото се извънредно заседание е пълен фарс

Снимка: Радио Видин

Брифинг, свързан със свиканото извънредното заседание на Общински съвет Видин в понеделник, даде председателят на Областната и на Общинската организации на БСП във Видин - Димитър Велков. Той определи провелото се извънредно заседание като пълен фарс.

"Не може едно извънредно заседание да има 23 точки. Извънредни заседания се правят, когато има нещо извънредно. Някакъв случай, който е от извънредна важност за видинчани, като не дай си Боже земетресение, някаква тежка криза, като кризата с коронавируса. Вие знаете, че правихме такова извънредно заседание по тоя въпрос. Това не е правилно, защото тези двадесет и няколко точки, нито един общински съветник няма да може да се подготви за тях. Материалите се раздадоха твърде късно. Нямаше обсъждане в групи, съответните групи, които функционират към Общински съвет на Община Видин. И като няма обсъждане, как се вземат важни решения, важни като например бизнес плана на ВиК-Видин, като решение, свързано с актуализация на бюджета, капиталови разходи. По какъв начин и с каква предварителна подготовка общинските съветници отиват да решават тези въпроси? В петък следобед бяха изпратени материалите, в понеделник беше заседанието. Без никакви обсъждания. Да не говорим, че бюджетът най-малко трябва да се обсъди на обществено обсъждане, трябва да не е така под масата цялата работа и скрита. Защото в нас остана това чувство, че всичко е скрито и е под масата. Затова групата на БСП или поне една част от групата, взе решение да напусне залата, за да не участва в този фарс.", каза Димитър Велков.

*Целия брифинг чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Снимката на 20 октомври 2021 година

Кратко документално видео за Видин заснеха от формата "България на длан".  Екипът е обхванал знакови места във Видин- крепостта "Баба Вида", парковете, Кръстатата казарма, синагогата, включено е и интервю с директорката на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Десислава Иванова.  Заснети бяха и изпълнения на Градския духов оркестър.  Филмът ще..

публикувано на 20.10.21 в 18:10

Училищата в 8 общини от област Монтана минават онлайн

Учениците от всички класове в 8 общини в област Монтана минават на дистанционно обучение. Заповедта на РЗИ Монтана е в сила от 21 октомври до 3 ноември, съобщи областният управител Валери Димитров: "Високата заболеваемост налага да въведем временни противоепидемични мерки на територията на областта, считано от 00.00 часа на тази нощ..

публикувано на 20.10.21 в 16:29

Започнаха разкопките в Мездра

Започнаха разкопките на античната и средновековна крепост "Калето" в Мездра. Те се извършват от екип с научен ръководител археолога Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца, който продължава проучването на праисторическите пластове на обекта, които разкриват останките от най-ранното заселване на скалния рид на левия бряг..

публикувано на 20.10.21 в 16:00

В седем видински общини учениците ще учат дистанционно

Дистанционно обучение се въвежда от утре, 21 октомври, за учениците в 7 общини в област Видин- Белоградчик, Бойница, Видин, Димово, Макреш, Ново село и Ружинци. Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, при заболеваемост над 750 на 100 000 население присъствените занятия се преустановяват.  По-ниски стойностите на заболелите в общините..

публикувано на 20.10.21 в 15:47

Новият кмет на Арчар ще търси инвеститори, за да намали безработицата

Липсата на работа и програми за заетост - това са основните проблеми в Арчар, с които Веселина Данаилова се сблъсква в първите дни на работата си като кмет. Преди 10 дни тя спечели изборите в едно от най-големите населени места в община Димово: "Проблемите са много, населеното място е голямо, един от най-големите проблеми е безработицата, но тук..

публикувано на 20.10.21 в 14:07

Тече основен ремонт в ЦПЛР Мездра

Стартира основен ремонт на материалната база на Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) - гр. Мездра. Той се извършва от Общинско предприятие „Чистота“ със средства от бюджета на институцията, съобщиха от Община Мездра. Ремонтът включва цялостна реконструкция на северното крило от втория етаж на бившия Младежки дом, в което се..

публикувано на 20.10.21 в 10:55

Непълнолетни са предизвикали пожар в Стубел

Две 15-годишни момчета от монтанското село Стубел проникнали в изоставената сграда на местното училище и по непредпазливост запалили дървени части от чинове и ламперия в стая от южното крило на сградата, която е общинска собственост. Това е установило разследването на полицейските служители на Участък „Огоста” при РУ Монтана установили. Инцидентът е..

публикувано на 20.10.21 в 10:48