Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестник "Видин" на 30 години

6
Факсимиле от първия брой на вестника
Снимка: Архив на вестник "Видин"


Вестник "Видин" отбелязва 30 години от своето основаване. На 13 август 1991 година излиза първият брой на вестника "с волята да защитава правото на хората от Видинския край да бъдат информирани" и със своя вестникарски кодекс за добротворчество, гражданска доблест и обществен морал, написан от издателя Николай Асенов. Главното изискване, заложено в него, е в редакцията на свободния и независим вестник "Видин" да работят само хора, обединени от основополагащите принципи на демокрацията - утвърждаване на свободното слово, конституционните права и гражданското общество. Кои са хората, които, следвайки тези принципи, създават вестника, разказа главният редактор Роберт Николаев:
Николай Асенов, издател и основател на вестник
"Преди години имах възможност да напиша, че "главният виновник" от първия брой и досега е издателят и основател на вестника Николай Асенов. Всъщност без него нямаше да го има това начинание... Сред първите, които започнаха тогава с Николай Асенов, са Славчо Георгиев, Владимир Димитров, Николай Витанов, който и до ден днешен е с нас. Първият главен редактор, макар и само за няколко дни, беше Цветан Георгиев. Но тогава, в началото на 90-те години- бумът всъщност на вестникарството изобщо в България, не само във Видин, бяха по-несигурни и смутни времена за някои. Това беше определящо примерно да участват или да не участват. По тази причина доста хора са се отказали..."

За Роберт Николаев и неговото семейство изминалите 30 години могат да бъдат описани само с една дума - съдба:

"През всичките тези 30 години можех да бъда не само съмишленик на баща ми, но и негов последовател в много отношения. Всички примери, които имах възможност от първо лице да взема от него, всъщност превърнаха тези 30 години в съдба. Това е думата, която мога да кажа, защото във всяка една предприемаческа дейност, независимо в коя област, ако не вземаш нещата  присърце, за да правиш това, което искаш или обичаш да правиш, то не се получава с добър успех..."
Роберт Николаев, главен редактор
Две са основните предизвикателствата, съпътстващи вестника от неговото създаване и досега, обясни още главният редактор:

"От първия броя досега най-трудно е било финансирането и намирането на реклама, тъй като в нашите условия, а особено пък за един регионален вестник, който трябва да се самоиздържа, това е е най-голямото предизвикателство, определящо и оцеляването му. Наред с това, в чисто технически план, едни от най-трудните моменти винаги са били свързани с основната задача на вестника - тази борба за свобода на словото и за казване на истината, която изглежда, че сега е още по-актуална отколкото в началото..."

По повод 30-годишнината на вестник "Видин" Николай Асенов и Роберт Николаев издадоха алманаха "Гражданите на Видин". В него са публикувани кратки биографични бележки за над 250 видни личности, допринесли за развитието на Видин в периода отпреди Освобождението до наши дни. Книгата е събрала всичко, публикувано досега в една от първите  рубрики на вестника.

Корицата на алманаха
"Всъщност този алманах представя повече от 250 имена на личности, свързали съдбата си с нашия край, тъй като не всички задължително са родом от Видин. Всъщност алманахът събира всичко, издавано през годините. Тъй като за много от тези хора може да се напише отделна книга, за доста от тях и по няколко книги, основната трудност бе да се съберат тези 250 имена в едно издание. Затова те са представени с кратки биографични бележки, за да се знае, че съществуват такива личност, каква е тяхната заслуга за развитието или за възраждането на Видинския край."

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка - забавна,..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20