Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На гара Мездра ще отбележат 171-та годишнина от рождението на Иван Вазов

Снимка: Петко Котларски

В събота, 7 август в 13.00 часа на гара Мездра ще пристигнат участниците в атракционното пътуване с влака, теглен от локомотива "Баба Меца" и ще се проведе тържеството "Не се гаси туй, що не гасне". То е посветено на 171-та годишнина от рождението на Иван Вазов. Организатори  на  това събитие са Сдружение "Обединени Балкани", съвместно с БДЖ, с участието на  Фондация "Македония”, Национален съюз "Единение” и със съдействието на район Нови  Искър, общините Своге и Мездра. Тази година има и специални гости от Република Македония. В концерта ще вземат участие мажоретния състав от Центъра за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Христина Стоянова, групата за стари градски песни "Мездрея” към НЧ "Просвета-1925-Мездра”, с художествен ръководител Валентин Иванов, Йоана Лиловска и Александра Христова от вокална група "Детски свят” към Центъра за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Анета Петкова, Тоня Борисова- учител, сценарист и писател, автор на  спектакъла "Жива памет", Николай Лявов- изпълнител на гайда, младият родопски талант Филип Синапов със съпровод на гайда от Николай Лилов, певческа група към Читалище "Народна  култура- 1954"-  село Владо Тричков, талантливата гъдуларка и народна певица Мария Иванова, певческа група "Пейте с нас" при НЧ "Искра 1928", село Реброво и родопския певец Филип Синапов- със съпровод на гайда. 


Вижте още

Елена Алексиева спечели Националната литературна награда "Йордан Радичков" 2021

Големият победител във второто издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков" 2021 е Елена Алексиева за "Прекъсването на Самсара" , съобщават от община Берковица. Тя получава финансова премия в размер на 1500 лв. и статуетка на скулптора Емил Попов.  За "Шахматни етюди или 32 бели полета", Николай Петков получи втора награда. Третата..

публикувано на 23.10.21 в 14:10

Около 100 души протестираха срещу "зеления сертификат" във Видин

Близо 100 души се събраха да протестират на централния площад във Видин срещу въведения "зелен сертификат" , въпреки че протестът беше забранен със заповед на кмета Цветан Ценков вчера. Заповедите на министъра, с които се въвеждат тези мерки са постановени в нарушение на редица закони, Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека,..

публикувано на 23.10.21 в 12:51

Продължава да расте интересът към ваксините във Врачанско

След въвеждането на "зелените сертификати" все повече жители на Враца и областта предпочитат да се ваксинират, показват данните на регионалната здравна инспекция.  Вчера 551 души са получили защита срещу коронавирус, като повече от ваксинираните - 500, са с първа доза. Втора игла са получили 38 души, а с трета, бустерна доза, са се подсигурили 13..

публикувано на 23.10.21 в 11:10

87 са новозаразените с коронавирус във Врачанско

8 от новите заразени с коронавирус 87 жители на област Враца са били хоспитализирани през изминалото денонощие, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Три пъти линейки са докарали болни в МБАЛ "Христо Ботев" в областния град, по двама са новите пациенти в Белодробната болница и МБАЛ в Мездра, а по един в общинските болници в Козлодуй и..

публикувано на 23.10.21 в 09:37

Чистят "Червеното връвище" край язовир "Огоста"

Повторно почистване на местността "Червеното връвище" край язовир "Огоста" организират днес от 9 до 17 часа. Причината за това почистване е, че всяка пролет при топенето на снеговете и вдигането на нивото на река Огоста течението ѝ събира стотици отпадъци изхвърлени по нейното поречие и след това ги отнася в язовира. Въпросната местност се явява..

публикувано на 23.10.21 в 08:51

313 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

4826 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 15,7% от направените 30 772 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. В болница се лекуват 6685 души, 595 са в интензивно отделение. Като излекувани за 24 часа са отчетени 1180 души, починали са 136. Новите случаи в трите области от..

публикувано на 23.10.21 в 08:21

Снимката на 22 ноември 2021 година

Артистичен пърформънс "Дунавски Аерариум" бе представен във Видин. Със свои инсталации участваха сценографът и режисьор Магдалена Митева и сценографът Хана Шварц. Всички творби са създадени в артистична работилница, организирана в село Гомотарци и са вдъхновени от природата на Северозапада. Артистичните инсталации са разположени в парка до кукления..

публикувано на 22.10.21 в 18:10