Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Девета традиционна среща на паметта направиха в Слатина

В китното балканско село в община Берковица Слатина на 14 август за пореден път се проведе среща на родовете.

За девета година стари и млади се събраха от всички краища на страната и чужбина, за да споделят общата емоция от това, че са заедно, да си спомнят миналото и да си поговорят за бъдещето.

Кметският наместник Ваня Трендафилова поздрави присъстващите и връчи плакет за заслуги към селото на Владимир Георгиев – дългогодишен църковен настоятел и председател на пенсионерския клуб. Такъв плакет се връчва за трети път и негови носители до сега са резбарят Найден Кирилов и Кирил Иванов – един от най-уважаваните кметове на селото.

Емоционална певческа и танцова програма стопли сърцата на жителите и гостите на Слатина. Освен домакините от певческата група към местното читалище „Христо Ботев“, на сцената се изявиха групата за автентичен фолклор към пенсионерския клуб в с. Бързия, танцова формация „Бързия“ и фолклорен клуб „Танцувай за здраве“. Специално участие направи трио „Македонка“ от с. Беласица, Петричко.

Нова придобивка има селото по повод празника. Това е ново пано с религиозни мотиви и името на местния храм „Св. Георги“, която ще краси челото на църквата. То е дарение от фамилията на Найден Кирилов.

Инициативата започва през 2015 година по идея на кмета Стоян Георгиев и Кирил Иванов. Развита е от Мария Раузандаксел и много местни дарители и доброволци, както е и сега.

Усмивки, прегръдки, много детска глъчка заля площада на Слатина. Срещата бе доказателство, че има живот в малките села, където огънчето се разпалва от самите хора. 


Вижте още

Читалището в Белоградчик спечели проект за Национален фестивал

Народно читалище "Развитие- 1893"– Белоградчик, спечели проект Национален фестивал на алтернативното кино "Супер приз"- Белоградчик, финансиран по програма "Любителско изкуство 21" на "Национален фонд Култура”.  Основната цел на проекта е да съхрани и развие традициите в любителското кино и фото изкуство, чрез популяризиране и разширяване на..

публикувано на 06.12.21 в 15:23

WWF алармира: Есетрите са застрашени от изчезване

На Никулден природозащитната организация WWF разказва за изчезващите господари на Дунав– есетрите.  Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.  В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда,..

публикувано на 06.12.21 в 15:10

Дарителски фонд "За Мездра" ще подкрепя отлични ученици

Стипендии за отлични ученици и студенти от Мездра с постижения в сферата на изкуствата или науките - това е каузата, с която стартира Дарителски фонд "За Мездра" . Той е учреден през месец октомври 2021 г. с мисията да подкрепя обществено значими местни каузи в сферата на образованието, културата и опазването на културното и историческото..

публикувано на 06.12.21 в 15:05

Над 6000 ученици в област Монтана се върнаха в клас

Над 60% от учениците в област Монтана се обучават присъствено.  Това прави над 6000 ученици, а броят им ще продължи да се увеличава, тъй като родителите всеки ден дават съгласие за преминаване от онлайн на присъствено обучение, каза началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова . "Присъственото обучение..

публикувано на 06.12.21 в 14:39

Повече персонални идентификационни кодове в НАП Монтана през ноември

100 данъкоплатци и осигурители са посетили офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през ноември, за да получат ПИК /персонален идентификационен код/, което е двойно повече в сравнение с октомври.  Почти 2300 клиенти са обслужени в офиса на ведомството в областния град през предпоследния месец на годината, като 4 мин. е било средното..

публикувано на 06.12.21 в 13:36

С литургия и рибен курбан отбелязаха Никулден във Видин

С тържествена Света литургия и раздаване на курбан отбелязаха Никулден във Видинската църква "Свети Николай Чудотворец". Празничната литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския Митрополит Данийл . "Помолихме се за здраве на нас, нашите близки... Помолих се за здраве на целия български народ... Нямам Николай в нашата..

публикувано на 06.12.21 в 13:26

В Западна България дъждът ще преминава в сняг, предупреждават от АПИ

През нощта и утре се очаква понижение на температурите и във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. По планинските проходи с а възможни навявания. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои утре пътуване, да тръгват с автомобили подготвени за движение при зимни условия, да карат с..

публикувано на 06.12.21 в 12:53
Подкасти от БНР