Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фолклорният фестивал в Боровци набира участници

3
Снимка: Петя Генова

До 25 август се приемат заявки за участие във фолклорния "Фестивал на песните, танците и традиционните храни и занаяти в Боровци". Организаторите от НЧ "Развитие-1927" припомнят, че събитието няма конкурсен характер и чрез провеждането му се дава възможност за изява на професионални и непрофесионални групи и изпълнители. Във фестивала могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения. Фестивалът се провежда на открита сцена на площада в село Боровци, където ще има изложба на традиционна кухня, изложение на занаятчии и при желание - посещение на природната забележителност "Скалата на влюбените". Целта на фестивала е да съхранява, разпространява, развива и представи пъстротата на българското народно творчество и занаяти в тяхното многообразие, богатство и колорит. Да събере изпълнителите и любителите на българския фолклор и традиционни занаяти, да ги обедини в една обща изява. Да осъществи приемственост между поколенията. Да популяризира Боровци като населено място, което съхранява и обогатява културно-фолклорното наследство на Берковския край.

Кандидатите за участие във фестивала заявяват своето участие чрез специална регистрационна форма, в която отбелязват програмата си, както и броя на участниците. Задължително е посочването на лице за контакт и телефон за обратна връзка. Участниците си осигуряват музикален съпровод на живо или на синбек (CD). Участниците в събора представят своя програма при следния регламент:

- ансамблите за изворен фолклор – до 10 минути;
- танцовите състави – до 10 минути;
- певческите групи – до 10 минути;
- инструменталните групи – до 10 минути;
- индивидуални изпълнители – до 5 минути

Транспортните разходи са за сметка на участниците. Организаторите подсигуряват грамоти, награди, храна и минерална вода на всички участници. Краен срок за подаване на заявките 25.08.2021г. до 17.00 часа. Адреси за контакт: с. Боровци,п.к.3528, площад "Г. Димитров" №1, НЧ "Развитие -1927" или на e-mail: bazian@abv.bg, chitalishte_borovci@abv.bg

Телефони за справки и информация: 0884423641,0885365077

Галерия

Вижте още

Читалището в Белоградчик спечели проект за Национален фестивал

Народно читалище "Развитие- 1893"– Белоградчик, спечели проект Национален фестивал на алтернативното кино "Супер приз"- Белоградчик, финансиран по програма "Любителско изкуство 21" на "Национален фонд Култура”.  Основната цел на проекта е да съхрани и развие традициите в любителското кино и фото изкуство, чрез популяризиране и разширяване на..

публикувано на 06.12.21 в 15:23

WWF алармира: Есетрите са застрашени от изчезване

На Никулден природозащитната организация WWF разказва за изчезващите господари на Дунав– есетрите.  Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.  В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда,..

публикувано на 06.12.21 в 15:10

Дарителски фонд "За Мездра" ще подкрепя отлични ученици

Стипендии за отлични ученици и студенти от Мездра с постижения в сферата на изкуствата или науките - това е каузата, с която стартира Дарителски фонд "За Мездра" . Той е учреден през месец октомври 2021 г. с мисията да подкрепя обществено значими местни каузи в сферата на образованието, културата и опазването на културното и историческото..

публикувано на 06.12.21 в 15:05

Над 6000 ученици в област Монтана се върнаха в клас

Над 60% от учениците в област Монтана се обучават присъствено.  Това прави над 6000 ученици, а броят им ще продължи да се увеличава, тъй като родителите всеки ден дават съгласие за преминаване от онлайн на присъствено обучение, каза началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова . "Присъственото обучение..

публикувано на 06.12.21 в 14:39

Повече персонални идентификационни кодове в НАП Монтана през ноември

100 данъкоплатци и осигурители са посетили офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през ноември, за да получат ПИК /персонален идентификационен код/, което е двойно повече в сравнение с октомври.  Почти 2300 клиенти са обслужени в офиса на ведомството в областния град през предпоследния месец на годината, като 4 мин. е било средното..

публикувано на 06.12.21 в 13:36

С литургия и рибен курбан отбелязаха Никулден във Видин

С тържествена Света литургия и раздаване на курбан отбелязаха Никулден във Видинската църква "Свети Николай Чудотворец". Празничната литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския Митрополит Данийл . "Помолихме се за здраве на нас, нашите близки... Помолих се за здраве на целия български народ... Нямам Николай в нашата..

публикувано на 06.12.21 в 13:26

В Западна България дъждът ще преминава в сняг, предупреждават от АПИ

През нощта и утре се очаква понижение на температурите и във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. По планинските проходи с а възможни навявания. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои утре пътуване, да тръгват с автомобили подготвени за движение при зимни условия, да карат с..

публикувано на 06.12.21 в 12:53
Подкасти от БНР