Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оптимизиране на работата и нови мерки срещу COVID-19

Снимка: Радио ВИДИН

Ръководителите на всички администрации трябва да организират работа от разстояние на най-малко 50% от персонала и да установят работно време с променливи граници. Това гласи нова заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, която е в сила от 20 август, петък. Началото на работния ден трябва да е между 7:30 и 10 часа, а изискването за работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, е в зависимост от характера на работа и в случай че това е възможно. Съгласно същата заповед, от 20 август, въведената противоепидемична мярка за ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти/ мероприятия, може да не се прилага, при условиe че: 100% от персонала в съответния обект да е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или да разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. 

Администрациите предприемат действия съгласно заповедта според възможностите си и спецификата на работа. Проверихме как работят някои от тях и как ще се отразят мерките на дейността им.

С оглед националните мерки, свързани с превенцията на разпространението на COVID-19, Общинско предприятие "Социални дейности"- Видин прие предизвикателствата за прилагане на гъвкави подходи, относно оптимизиране на работните процеси в режим на извънредна ситуация, с цел осъществяване на необходимата подкрепа на потребителите и персонала на съответните услуги.

"С оглед ограничаване на контактите между екипа и непрекъснато увеличаващия се поток от бенефициенти, на входа на предприятието е изградена информационна кабина, в която служител обслужва контингента, като комуникацията се извършва от разстояние. Осъществяването на работните процеси в режим на извънредна ситуация, в директна зависимост от тяхното естество се реализира чрез дистанционна работа, като се използват методите онлайн интервю, тест, анкета с потребителя и неговите близки, проучване на документи и др. В този смисъл, екипите на социалните услуги са ангажирани с алтернативен подход в извънредна кризисна ситуация към клиентите си, след преглед и актуализиране на Вътрешните правила на работа, с цел осигуряване безопасна среда, превенция и контрол", каза Силвия Венчева- директор на Общинско предприятие "Социални дейности" в Община Видин.

Община Димово има готовност да работи при намален състав на администрацията. Кметът Светослав Славчев е пуснал и заповед за работа в домовете за възрастни хора- забранено е посещението на външни лица, излизането на потребителите без спешна причина, а всеки потребител със симптоми да бъде изолиран в отделна стая.

"Използваме момента и хората да излизат в отпуска полагаема... От Общината имаме ваксиниране близо на 60% от хората, другите са преболедували, но въпреки всичко сме взели всички необходими мерки... Предстои празник на града в Димово септември месец. Има подготовка. Не знаем как ще се случват нещата. Сложна е ситуацията... Колкото до масовите мероприятия има две положения - или пълна забрана, но не виждам как ще се контролира един процес - кой е ваксиниран, кой е преболедувал...", смята кметът на община Димово Светослав Славчев.

В Община Монтана от петък работят при по-засилен пропускателен режим. 

"Никога Общината не е спирала нито за момент, в нито един момент на ковид пандемията - при засилени мерки, при маски, при пускане на хора само на гише, при пропускане на по- малко хора, но никога не сме спирали и не сме връщали никой. Това ще го направим и сега... В случаите, в които имахме дистанционна работа предизвикаха недоволството на другите, защото, когато пуснеш малко хора дистанционно искат всички или повечето, а Общината не може да бъде анонимна и не може да работи дистанционно", коментира кметът на Монтана Златко Живков.

Ваксинирането на служителите е по желание и никой не може да бъде накаран да го направи. В социалните центрове в общината мерките са засилени.

Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" попада в случая, в който не целият екип има ваксини или е преболедувал COVID-19 и ще трябва да се направи реорганизация на работа, съгласно разписаните разпоредби в заповедта на здравния министър. В момента една част от работещите са в отпуск и няма да се предприемат много допълнителни мерки. Други от служителите работят на терен, обясни Оля Генова- експерт в Дирекцията на парка:

"От 1 септември със сигурност половината от колегите ще трябва да работим от вкъщи, за да се спазят тези изисквания. По-голям проблем ще ни бъде не организацията на работата на екипа, а по-скоро работата с ученици, с предвидените мероприятия, които имаме. Ще се наложи да се съобразим и да бъдат предприети съответните мерки. При организираните туристически преходи най-вероятно водачът ще изисква или сертификат за ваксина на желаещите да се включат в прехода, или доказателство за преболедуване или съответно PCR тест, който е с валидност 72 часа... Това, което мисля, че е проблем не само при нас, но и на национално ниво е, че част от тези, които са преболедували не са официално отразени. Т.е. те са се самокарантинирали или пък са направили домашни тестове, с които са установили, че са болни. Смятам, че това ще бъде проблем не само при нас, но и в други администрации."

От Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" все пак се надяват, че проявите, които организират ще могат да се случат в една или друга степен.

Новата заповед, която урежда работата от разстояние и провеждането на масови събирания ще промени работата и на Драматично- куклен театър - Враца. По отношение на администрацията различното работно време на хората е невъзможно, коментира директорът на театъра Анастас Попдимитров:

"Репетицията, представлението са неща, които се случват при присъствието на всички екипи. Това, че да кажем, четирима души администрация няма да работят по същото време, те и без това не работят по време на представленията. Неприятното е ограничението отново в броя на зрителите. На този етап 50%. Аз, обаче, имам много лоши предчувствия, че твърде скоро отново ще стигнем до 30, а пък изискването те да бъдат с документи за ваксиниране, преболедуван ковид вирус или PCR тест 72 часа преди представлението аз просто не виждам как би могло да се случи. Това означава, ако правилно чета заповедта на министъра, че всеки, който си купи билет трябва да представи документ за това, че е ваксиниран, боледувал или до 72 часа е направил PCR тест. Ние не бихме могли да имаме такъв контрол."

От театъра не разполагат с четящи устройства за PCR тестове, нито пък могат да изискват документ за самоличност, за да проверяват хората.

Читалището в Мездра спазва всички заповеди, указващи какви мерки трябва да се предприемат за работа. В библиотеката е направена организация да се влиза по един човек и да се спазва дистанция, влизането е задължително с маска. Културната институция не може да премине към дистанционна форма на обслужване, заяви Валентина Цекова- секретар на читалище "Просвета- 1925" - Мездра:

"Колегите са по една в отдел. Не можем да оставим персонала да не идва на работа или да работни дистанционно. При нас няма как да се случи. Сега децата имат да четат от списъците с литература за съответния клас и не можем да преминем към дистанционна форма на обслужване... Сега пак заради тези мерки колективите ни отново не работят така, както в другите години са имали активни творчески сезони. "

Представянето на изискваните документи от потребителите би спяло хората да посетят читалището:

"Лошо е, но в крайна сметка това пък е някаква гаранция да се запази човешкия живот и да се научим да бъдем дисциплинирани и отговорни към нашия живот и към живота на останалите." 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00