Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актуализация на общинския бюджет и промяна в списъка за капиталови разходи гласуваха във Видин

Снимка: Радио Видин

Актуализация на бюджета за годината и промяна в поименния списък за капиталови разходи гласуваха общинските съветници във Видин. Приети са също и отчет за касово изпълнение на бюджета и изпълнението на сметки за средства от Европейския съюз за миналата година, както и за първите шест месеца на настоящата. Причина за актуализацията са приходи от 284 000 лева от продажби на сгради и земя, които не са заложени в началния план по бюджета.

Общинският съветник Цецо Иванов обяви, че е за актуализацията на бюджета, но поиска уточнение:

"Аз съм за актуализация на бюджета от 284 000 лева, ако това наистина е излишък, но следвайки, че параграф 40-40 го няма в приетия от нас бюджет, за който отчитате, че сте го изпълнили на 83%, имаме план по бюджета да реализираме 438 830 лева от продажба на имоти, или така наречените нефинансови активи. За да актуализираме бюджета с 284 000 лева, би трябвало да имаме приход от продажба на имоти в размер на 720 000 лева. Тогава се явява разликата от над 483 000 се явява този приход, който не е предвиден в бюджета и следва да бъде вкаран в бюджета, за да се изразходи. Това е моето скромно мнение. Можем ли да актуализираме бюджет, в който не сме приели приходи от продажба на нефинаkсови активи, така наречения параграф 40-40, а всички приходи от продажба на имоти сме ги предвидили в параграф 39-00, а именно приходи с неданъчен произход."

Заместник -кметът по финансово- стопанска дейност Цветомира Илиева обясни:

"В бюджета нямаме право да залагаме суми от продажби на активи, които представляват имоти, сгради, гори, земи и т.н, единствено, когато има безлихвен заем, който трябва да се връща към Министерството на финансите, само тогава е допустимо да бъдат заложени приходи от такива продажби и тях да се погасяват евентуално вноските по такива заеми. Това е по указания на Министерство на финансите. Сумата, която е посочена и с която искаме да актуализираме бюджета, действително е постъпления, които са над предвидените."

Коментар след приемането на касовото изпълнение на бюджета за миналата година направи бившият кмет на Видин Огнян Ценков:

"Приехте да се промени бюджетът с увеличение в разходната част, без да бяхме убедени, че реално съществуват приходи."

На заседанието са приети  промени в списъка за капиталови разходи. 185 810 лева са предвидени за основен ремонт на общинските жилища в к-с  комплекси  "Гео Милев" и  "Строител". Ще бъде купена също и вишка за общинското звено по поддържане на уличното осветление. Увеличават се парите за детски площадки и спортни съоръжения в парк "Владикина бахча" и Крайдунавския парк.

За допълнително обсъждане в постоянните комисии са върнати предложенията за Наредба за организация на движението, както и за  реорганизация на работещите в общинското предприятие "Регионално депо за битови отпадъци". Директорът на предприятието ще трябва да представи по-подробен анализ какъв ще е икономическият ефект от предложените структурни промени.

Общинският съвет реши кметът Цветан Ценков да е представител на Общината в предстоящото заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация във Видин  и да гласува "против" бизнес плана на ВиК - Видин.

Аргументите на левицата обяви Димитър Велков:

"Точката е много сериозна  и е свързана с изключително голямо поскъпване на цената на водата, достигайки до цена 5 лева и някакви стотинки, и осем стотинки мисля, че беше. Не е нормално такова рязко поскъпване да има, при положение, че няма нито намаляване на загубите, нито подобряване на услугата, нито събиране на задълженията."

От предстоящото поскъпване са обезпокоени и от дясната коалиция. Председателят на Общинския съвет Генади Велков обяви:

"Аз съм много обезпокоен, не че това е моя работа, защото то е 100 % държавно участие и трябва други да се безпокоят, но съм обезпокоен, защото останах с впечатление, че е пред фалит. При 4 800 000 лева оборот и при над 300 души персонал, означава, че по-голяма част от парите  отиват за заплати. Има една логика в търговските дружества, че когато повече от 30% от приходите отвита за заплати,  това дружество тръгва в една друга посока…Аз много се притеснявам, че ние имаме неизчерпаем източник на вода във видинска област, а може в един момент да се окаже, че водата не стига до домовете."

Заместник-председателят на Общинския съвет  Николай Цветков ще е делегат на извънредното Общо събрание на акционерите на МБАЛ "Св. Петка" АД, което ще се проведе на 4 ноември, решиха също съветниците. Общинско предприятие "Социални дейности" получи за безвъзмездно управление част от общински имот - едното крило на сградата на ГПЧЕ "Йордан Радичков", където ще бъдат преместени Диетично-социалната кухня и Домашният социален патронаж. 


Вижте още

Родители във Видин не желаят децата им да бъдат тествани за COVID-19

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката предлагат щадящи бързи тестове за най-малките ученици. Предвижда се те да се правят два пъти седмично. Родители във Видин не са склонни децата им да бъдат тествани постоянно, въпреки че предпочитат обучението да е присъствено, показа анкета на Радио ВИДИН: "Точно при малките..

публикувано на 26.10.21 в 09:16

Над 160 000 българи имат днес имен ден, празнуват и строителите

Днес православната църква отбелязва паметта на един от най-почитаните светии- великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. В храмове в цялата страна ще има празнични богослужения. На Димитровден близо 162 хил. българи имат имен ден, а строителите отбелязват професионалния си празник. Почитта към солунския воин Димитър е още от времето след мъченическата..

публикувано на 26.10.21 в 09:00
ковид -19

487 новозаразени с COVID-19 в Северозапада

487 са новозаразени с COVID-19 в Северозапада. 182 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациент в област Враца през последните 24 часа. 231 са заразените в област Монтана, 74 са в област Видин. 5863 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Броят на новозаразените у нас е рекорден от началото на пандемията. Положителни са..

публикувано на 26.10.21 в 08:34

Димитровден е - Видин празнува

Днес на Димитровден Видин отбелязва своя духовен празник. В 9.00 ч., в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски"  ще започне тържествената Света литургия по повод духовния празник на град Видин - Димитровден . От 12.00 ч., в Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов" е началото на т ържественото заседание на Общински съвет -..

публикувано на 26.10.21 в 08:14

Снимката на 25 октомври 2021 година

От днес служителите на РЗИ Видин започнаха масови проверки, съвместно с Агенцията по храните, Инспекцията по труда и органите на МВР за спазването на наложените през миналата седмица нови противоепидемични мерки . Близо 1 милиард лева повече искат общините в бюджета за следващата година.  Като член на Управителния съвет кметът на Монтана..

публикувано на 25.10.21 в 18:10

Съдят бивш председател на читалище за откраднати пари

Районна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т.В., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 202, ал. 1, вр. чл. 201 от НК. От 2012 г. обвиняемият Т.В. бил председател на настоятелството на народно читалище в с. Стубел към Община Монтана. В това качество той отговарял за..

публикувано на 25.10.21 в 17:29

307 активни случаи на коронавирус в община Мездра

90 нови случаи на заразени с Covid-19 са регистрирани в община Мездра за времето от 18 до 24 октомври, включително. Това показват данните от Регионална здравна инспекция - Враца. 83-ма от тях се намират под домашно лечение, а останалите 7 са настанени в лечебни заведения. 59 от новорегистрираните положителни случаи са в гр. Мездра, 31 - в 15..

публикувано на 25.10.21 в 16:56