Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Председателят на ОбС-Видин Генади Велков: Не зависим от капризите на външни фирмии

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат решени. Допълни, че със създаването на общинско предприятие не само е прекратен последният договор с външна фирма, но и градът е по-чист:

"Наистина градът започна да се чисти по-добре. Да се работи по-добре. Закупихме си собствена техника, което е изключително благоприятно и разбира се продължаваме да закупуваме. Съвсем скоро ще бъдат закупени още две малки камиончета  и още един багер. Догодина  трябва да закупим още една сметоизвозваща машина, защото тези пет, които имаме, са прекалено натоварени. За мен това е най-важното, защото първо- градът се чисти много по-добре, предполагам всички ще го признаят, и второ, защото не зависим от капризите на никакви външни фирми. Само искам да кажа нещо, което слушателите може би не знаят. Когато Община Видин прекрати договора, плати 400 000 лева, които бяха за забавени плащания и за лихви на фирмата, с която прекратихме договора."
Генади Велков, председател на ОбС-Видин
Според Генади Велков все още не е пропусната възможността за газификация на Видин. За целта са предприети съвместни действия с Община Лом. Стъпките, които трябва да се извървят, са начертани от "Булгаргаз":

"Те са свързани с одит относно това, какво ще бъде потреблението. След това, на следващ етап, мисля, че са две или три фирми, които могат да извършат газификацията, с тях трябва да се разговаря, за да се докара газ до Видин. Едва тогава ще се създаде евентуално дружество и с общинско участие, което да упражнява самата газификация."

По повод проекта за Наредба за организация на движение във Видин, който на последното заседание беше върнат за преразглеждане, председателят на Общинския съвет коментира:

"Понежe възникнаха нови проблеми, нови предложения, които коренно променяха наредбата, затова предпочетох връщане на наредбата, за да може в комисиите да изчистим нещата още веднъж, да направим една наистина добра наредба, защото всички забелязваме, че колите в града са се увеличили няколко пъти. Каквото и да правим, никога не достигат паркоместата. Паркира се в много случаи неправилно това трябва по някакъв начин да бъде регулирано. Не казвам, че напълно ще решим проблемите, но пък ще въведем някакъв ред, който  да е за достатъчно дълго, за да могат хората да свикнат с него и да се съобразяват с всичко, което ще бъде направено."

На заседанието във вторник Общинският съвет упълномощи кмета Цветан Ценков да присъства на Общото събрание на асоциацията на ВиК операторите в региона, но да гласува против бизнес- плана на дружеството по водоснабдяване. Предложението предвижда поскъпване на водата до малко над 5 лева за кубик след около три години. По повод решението Генади Велков каза:

"Ние, исках да избегна ситуацията, при която една част от съветниците, по чисто политическа причина ще ни обвиняват, че ние сме повишили водата на гражданите, което не е вярно. Общинският съвет не може да повиши цената на водата на гражданите. Разбира се, че ако кметът беше гласувал предложението, може би то щеше да мине за бизнес-плана, но пък това не означаваше, че ДЕКВР след три години щеше да разреши такава цена, така че изцяло контролът е на държавата."

За споразумението за съвместна политическа дейност, което  на местно ниво ГЕРБ и коалиция СДС сключиха миналата година, Генади Велков каза, че целта е едно по-добро управление:

"Аз няма да спра да се изумявам колко крехки структури са общините и как няколко грешни действия могат да ги доведат до дългогодишни последици за града и общината. Само ще ви дам пример. В момента текат дела за около 4,5 милиона лева, ако не ме лъже паметта, за пречиствателната станция, която е започната не в предишния, а в по-предишния мандат. В предишния беше завършена. Нали се сещате, че ако Община Видин бъде осъдена по тези две дела, това ще има много сериозни последици. Това са неща, които ние не можем да променим. Важно е, че стъпка по стъпка успяваме да направим Видин едно малко по-добро място за живеене. Тук се надявам да получим и помощ от гражданите на града и общината."

Видинчани не познават работата на Общинския съвет, сочи анкета, която направи Красимир Каменов. Повечето от запитаните не се и интересуват от решенията на местния парламент, но всеобщото разбиране е, че хората, които са избрани, трябва да работят за просперитета на общината:

"И да я следим, и да не я следим (бел.ред работата на Общинския съвет), всеки си прави каквото си иска.... Откакто се пенсионирах, въобще не ме интересуват тия така наречени "бащици на града". Сега хич не ме интересуват, както и цялата политика на общината.... Бих им казала всеки да си гледа неговата работа, а не джобчето... Общинските съветници трябва да помогнат този град да процъфти."

Според Генади Велков, най-важното, което трябва да бъде изпълнено до края на този мандат, е да се привлекат още инвеститори:

"За мен изключително важно е този мандат да успеем да привлечем поне още една- две сериозни фирми, които да инвестират в града. Вече имаме една, която в района на бившата бирена фабрика изгражда своя фабрика. Имаме няколко видински фирми, които инвестират много сериозно. Това също е много важно, защото първо трябва да убедим видинските фирми, че тук е мястото да се инвестира и е много важно наистина да привлечем още една-две фирми, които да работят в града."

Три са досега номинациите за удостояване със званието "Почетен гражданин на град Видин и общината", каза още председателят на ОбС-Видин. За почетното звание са предложени  Мадлен Радуканова, която спечели олимпийско злато с ансамбъла ни по художествена гимнастика и професор Валентин Джонов от Швейцария за дарителската му дейност. Посмъртно със званието ще бъде удостоен дългогодишният директор на училище "Цар Симеон Велики". Венцислав Станев.  

Заседанието, на което ще се гласуват номинациите, ще се проведе до средата на октомври. По традиция церемонията по удостояването с почетното звание се провежда на тържествено заседание за  празника на града- Димитровден.

Вижте още

Петър Захариев: Жертвите на пътя са жесток кръвен данък

Целият път Е- 79 през трите области в Северозапада е рисков. Морално остарял е и не е предвиден за настоящия трафик- това коментира Петър Захариев , председател на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, собственик на транспортна фирма от Монтана.  По думите му, за да има решение за безопасността на пътя е нужно да се..

публикувано на 29.11.21 в 14:10

Пътна полиция във Враца с мерки срещу рисковите участници в движението

Безопасността зависи от условията на трасето, състоянието на автомобила, но най-вече от водачите. През есенните и зимни месеци вниманието им трябва да е повишено заради метеорологичните условия и защото се налага да се шофира повече в тъмните часове на денонощието. Само на територията на област Враца за десетте месеца от началото на..

публикувано на 29.11.21 в 13:35

Деница Петрова, "Грийнпийс": Бъдещето е в децентрализираната енергийна система

" Нашата визия е за децентрализирана енергийна система: да не зависим от няколко големи ТЕЦ-а, от големи мощности, разположени в страната, а енергията да се произвежда там, където се потребява . Например, покриви на жилищни или общински сгради, да има малки централи съвсем близо до градовете и селата. Хората да бъдат част от енергийни общности,..

публикувано на 25.11.21 в 10:30
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Бъдещето на енергетиката е заменено от научна фантастика

"Никой не обърна внимание какви неща коментираха ресорните комисии: абсолютна фантастика, на това се наблегна . Аз съм притеснен от видяното и чутото.  ВЕЦ на Дунав или водород, добиван в Белене, заговори се дори за ядрена енергетика, която може да се случи най-рано в следващите 20 години ", каза в "Посоките на делника" икономическият анализатор..

публикувано на 25.11.21 в 10:20
проф.Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Безумието на либерална Европа ще лъсне, ако зимата е суха и студена

" Цената на електроенергия достигна почти 700 лева на MWh. Една суха и студена зима ще покаже безумието на либерална Европа. Твърдо съм за по-малко природоползване, подкрепям всички зелени идеи, въпросът е, че трябва да работят, а не трябва да водят до дефицит, защото цялата икономика се гради на леснодостъпна, евтина и изобилна енергия . Ако тази..

публикувано на 25.11.21 в 10:15

Ресторантьорите с нов апел за помощ- ще оцелее ли браншът?

Преди дни от Асоциацията на заведенията в България отново отправиха апел към българските политици за спешни мерки за спасяване на сектора. Над 80% е спадът в оборотите, който отчитат браншовите организации на заведенията след въвеждането на "зеления сертификат". Те смятат, че посещенията са се свили след ограничителните мерки, въведени със..

публикувано на 24.11.21 в 10:45

Ирена Анастасова, БСП: Ще работя в парламента да има силно лоби за Северозапада

Започнаха преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника". Ирена Анастасова ще бъде народен представител от Монтана, като част от..

публикувано на 23.11.21 в 13:53