Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли строежът на новия път Видин-Ботевград?

Снимка: Областна администрация Видин



Строежът на скоростния път Ботевград-Видин, по подобие на този на АМ "Хемус", е илюзия и манипулация. При строителството му част от трасето не е планирано, посочи преди дни арх. Иван Шишков.

"Магистралата е с един такъв участък, който не е решен. Между Монтана и Мездра не е решен. Участък без решено трасе. От едната страна се строи, от другата страна се строи, но в средата няма трасе".

Не знаем откъде ще мине трасето в Северозападния скоростен път Ботевград-Видин. Има парче от магистралата, което е в средата и не можем да намерим пътя. Има “ин хаус“ поръчка за три от лотовете. Два от тях имат разрешение за строеж, издадени буквално в последните дни на предишното управление на ГЕРБ. Не знаем също и кои са фирмите. След това има участък до Монтана, но подробният устройствен план) е влязъл в съда. От Монтана до Враца пак нямаме трасе, допълни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството в друго свое интервю.

Радио ВИДИН се обърна към Пътната агенция със следните въпроси, чиито отговор все още чакаме:

Чия е вината за констатираните нередности? 

Какви ще са последиците от тази констатация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството? Ще се забави ли изграждането на пътя?

Застрашена и реализацията на проекта за нов скоростен път от Видин до Ботевград, обясни Росица Кирова, народен представител в 45-то и зам.председател на 46-тото НС:

"Проектът е в риск, защото държавата няма, т.е тези, които управляват в момента, нямат приоритет за този път. За тях това е несъществуващо трасе, един експеримент на ГЕРБ. Това не е приоритет. Аз участвам в коалицията ГЕРБ-СДС, защото единствени имат като приоритет този път. Липсата на трасе е безобразна глупост от другарката Комитова. Между Мездра и Враца има обжалване на ниво оценка за въздействие върху околната среда. Има определено трасе, направени проекти, но фабрика за боеприпаси обжалва. Държавата не е постигнала споразумение, останало е на ниво съдебни дела, влачат се три години, но това не значи, че липсва трасе. Това са процедури, през които трябва да се мине. Това не може да спре пътя Видин-Монтана, за който има готови технически проекти, има направени парцеларни планове. За Видин-Ружинци са приключили всички процедури, има влезли в сила разрешения за строеж. Парцеларният план за Ружинци-Монтана е обжалван. През април достигнахме до споразумение с жалбоподателя, дойде новото служебно правителство и вкараха всичко в съда, и до ден днешен се съдят. Когато има решение на Административен съд-Монтана, тогава АПИ ще изпълни решението, така ми каза Комитова".

Редовно правителство е единственият вариант за реализирането на проекта за път, коментира още Кирова.

"Ние в Северозапада, ние във Видин, имаме нужда от този път. Тя не е свързана с нашето желание да живеем в лукс, а с потребност - първична, жизнена, на първо място да сме живи и да имаме връзка с останалата част от света. Искам да има редовно правителство, моля се да има такова. Искам срещу мен да застане редовен кабинет, към когото да отправя въпроси и предложения, с когото да водя диалог. Другарката Комитова обясняваше, че след 4 години ще продължи нещо, ще се възложат нови поръчки. Не приемам този начин на действие. Когато си служебен министър в едно правителство и отговаряш за регионалното развитие, а министърът на финансите ти каже, че няма пари, ти трябва да кажеш "добре". Работата на министъра е да лобира, да обяснява колко е важно, да настоява. Дали са раздадени авансово напред пари или някой е избързал с процедурите, това са технически детайли. Важното е обаче реализацията на това трасе, защото това е глътка въздух за региона".

На 24 февруари тази година бившият премиер Бойко Борисов каза, че строителството на магистралата Видин-Ботевград трябва да бъде завършено до 2 години. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00