Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не е ясно каква промяна се е случила, за да твърдим, че ще продължи и занапред

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Лява политика не се прави с десни инструменти

Снимка: Радио ВИДИН


Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев, правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа.

"Блажените са вярващите, така бих коментирал прогнозата, че това обединение ще събере 30 % от вота. На този етап формацията разчита и ще привлече тези, които са плаващи като гласове. Могат да разчитат на целия този мек електорален потенциал. Твърдите ядра са си твърди ядра, те са ясни. На този етап тази формация може да разчита на разочаровани, тъй като протестните партии с нищо не оправдаха доверието на хората. Реално нищо от това, което хората очакваха, не направиха. Даже не се опитаха да направят. Демократична България също не направи нищо, освен претенции. Политиката е изкуство на компромиса. Навсякъде след тези партии има мек електорат, който може да се преориентира. На този етап това е реален шанс за вкарване на формацията в парламента. Не знаем обаче каква е програмата - ако е много стойностна, убедят хората, ако представят 4-5-6 крачки, които отдавна трябваше да са направени, има шанс и за по-голямо парламентарно представителство". 

Според него не е изненада, че бившите служебни министри се включват в политическия живот.

"Този проект го създадоха медиите, в това число и националните медии. Дори Петков и Василев да не са мислили, че ще се занимават с такъв проект, той вече беше заченат непорочно, ако мога така да се изразя. На тях не им оставаше нищо друго, освен да го обявят".

Социологът от Видин посочи, че изразът "лява политика с десни инструменти" е смущаващ.

"На мен ми е трудно да разбера що за проект е това. Предстои да видим какво предлагат. Аз се почувствах озадачен. Самото название малко ме ошашави, защото аз не видях какво променихме и какво продължаваме. Двете ялови народни събрания не родиха нищо. Какво точно ще се променя, все още не е ясно. Силно ме озадачи и друго, не че отричам проекта, но и аз, като голяма част от българите, чакам да видим каква е идеята на промяната, която ще предложат, при все че не разбирам как с десни инструменти ще се прави лява политика - нещо от типа на "очаквайте голямо дървено желязо". Изобщо в глобален мащаб е силно размито класическото разбиране за ляво и дясно. В момента няма ясни ограничители и разграничители в световен мащаб. За мен БСП е единствената дясна партия в момента при нас, всички други са леви. Размито е и как хората се определят като леви или десни. Преди 100 години се базираше на социалния статус, но и това е обърнато". 

Постигането на леви цели с десни мерки е популизъм, защото не дава отговор на въпроса, как може да реализира леви решения с десни инструменти, допълни още Добрев:

"Това, с което разполага една държава, се събира от данъци, такси и глоби. Не можеш да правиш лява политика, да разтваряш левия чадър - това, което те заявиха, но значи същите данъци, същия бюджет. Как тогава ще разтваряш ветрилото на лявата политика? Десятъкът е изключително десен данък, приет от БСП. Липсата на облагаем минимум също е дясна политика, не лява. Друг вариант е, ако канадското правителство е обещало да ни дари някакви милиони".

Животът в страната не е претърпял промяна в последните 4 месеца, изтъкна още анализаторът.

"Една от видните промени беше доплащането в пенсиите, но това е заигравка. В България има над 2 милиона пенсионери. За разлика от децата, могат да гласуват. Ако децата можеха да гласуват, щяха да вдигнат и детските. Проблемът на обществото е, че неолибералният модел отдавна се е изчерпал. Той има затормозяваща роля, но обществото не е готово за нещо друго. Тук са подвластни социално-икономическите закони, че ако нещо не е готово, няма да се роди".

За поредната обещавана промяна видинчанинът допълни:

"До колко хората се интересуват от политика, го показват изборите. Сега с преброяването ще се види колко хора сме останали в държавата, а с това може да се оправят избирателните списъци. Аз не съм съгласен с това, че 50 % от българите се гласували. Просто избирателните списъци не са актуализирани от години. Разбира се, че политиката влияяе не нашите животи. Всичко, което се прави по швейцарско право - актуализация на бюджет, вдигане на пенсии и т.н, реално не решава проблемите. Всяко едно вдигане влачи след себе си други неща. В последните години българският избирател, в това число и аз, гледа на кандидатите "външно" - дали е симпатичен. За честни в политиката няма как да говорим, това е несъвместимо понятие. Декларацията за почтеност е неразбираема, защото така или иначе по закон си задължен да си декларираш доходите".

Самостоятелност в политиката няма, убеден е Любен Добрев:

"Ако се върнем към зачеването и раждането на политическата партия - тя се прави, за да изразява интереса на определен кръг хора посредством участието на властта. Ако някой ми каже, че прави партия, но не иска да участва във властта, това е смешно. Изначало партията е призвана да защитава интересите на даден кръг хора. Винаги има определени кръгове, чиито определена политическа формация трябва да защитава. Защитавайки собственото си имане, тъй като държавата сама по себе си е създадена да защитава имането на имащите от нямането на нямащите, а държавата се появява тогава, когато обществото се разделя на имащи и нямащи. При всички положения винаги някой някъде защитава нечии интереси".

Основният проблем в българската политика е липсата на визия за регионите:

"Тази партия би могла да тръгне отнякъде, но партийното строителство не става туко така. Защо ГЕРБ оцеля? Защото успя да си направи структури навсякъде. Защото за времето на управлението успя да обвърже държавната администрация с фамилния бизнес, затова и твърдо разчита на този електорат. На Христо Иванов партията също е партия на столицата, извън нея е слабо представена. Ние като политика не от вчера, а от години, сме се концентрирали в едно трайно нехармонично общество - с няколко центъра, тъй като половината България живее в три града. Много от нещата, които се правят, са безсмислени икономически. Такъв пример е мостът - построен от европейците, за да има байпас със Сърбия, но какво? Никаква инфраструктура. Какво донесе мостът на Видин? Няма ясна политика за регионите, за държавата. Дали някоя партия ще има структура във Видин - това не решава проблема. Най-много да даде възможност на някои от нашите депутати, огромна част от които историята няма да запомни, да се изкажат един-два пъти от трибуната на НС".

Интервюто с Любен Добрев можете да чуете в звуковия файл. Вижте още

Животът в Извор махала- сложен и невъзможен

Така определиха живота в малкото погранично селце Извор махала местни жители. Намира се в община Кула и е почти обезлюдено. От близо 1800 жители в добрите времена, днес тук са останали около 30 жители, чиято средна възраст е над 70 години. Селото възниква с обособяването на отдалечена махала на голямото село Велики Извор, останало в Сърбия, което..

публикувано на 22.10.21 в 18:00
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти

" Всеки има право на собственото мнение, когато е в рамките на закона и не призовава към насилие или нещо нелегално, но никой няма право на собствени факти . Те са свещени, не може някой да ги променя, за да аргументира една или друга позиция, да се опитва да променя обществени нагласи, дали предизборни или в сферата на здравеопазването и..

публикувано на 21.10.21 в 10:25

Георги Апостолов: Образователната система се нуждае от преструктуриране, за да отговаря на нуждите на ХХI век

" Уменията на ХХI век са базирани на информационна грамотност, критично мислене, здрав разум, елементарни неща, които работеха в аналоговия свят без никакъв проблем, но дигиталното цунами практически изключи тези механизми . Огромният поток от информация трябва да се посрещне от умение за сортиране . Заплахата е реална за живота и здравето на..

публикувано на 21.10.21 в 10:15

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се..

публикувано на 20.10.21 в 11:22

Властта с мерки заради скъпи ток, бизнес и синдикати протестират

Инфлацията расте, стоките и сметките поскъпват. Премиерът, министри и ръководители на енергийни дружества набелязаха мерка мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Междувременно работодателски и синдикални организации обявиха за 12 часа днес национален протест за незабавни компенсации. Очаква се основните..

публикувано на 19.10.21 в 10:03

Ще се случи ли строителството на граничния пункт Салаш- Ново корито?

Изграждането на граничен пункт при белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито отново е на дневен ред.  Споразумението за разкриването му е още от 2007 година между българския президент тогава  Георги Първанов и сръбския Борис Тадич. Седем години след това започва изграждането на пътя към бъдещия граничен пункт при прохода Кадъ боаз, но..

публикувано на 18.10.21 в 14:07

Доц. Надежда Илиева: Ирландия е пример, че демографският колапс може да бъде обратим

Световната история е виждала и по-тежки демографски кризи от настоящата в България, което означава, че колапсът е обратим , каза в "Посоките на делника" доцент Надежда Илиева от БАН. "Ние с доцент Бърдаров даваме пример с Ирландия , която губи над 1/3 от населението си в т.нар Картофена криза, началото на XX век, има масови жертви от глада. Д..

публикувано на 14.10.21 в 10:30