Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Модерна система контролира въздуха във Врачанско училище

Снимка: Жоро Александров

Първата в България система за контрол на качеството на въздуха е инсталирана и работи във Враца. Това стана ясно по време на презентацията й в Средно училище "Васил Кънчов", където тя функционира от седмица.

"Модерна е. Изключително прагматична и функционална е. Полезна е за децата и учителите, защото контролира нивата на въглероден диоксид, влага и температурата във въздуха. В условията на ковид-пандемия тези стойностти са много важни", заяви директорът на училището Димитър Марков.

Той допълни, че благодарение на системата, в учениците се създават полезни навици и те осъзнават необходимостта от често проветрение на класните стаи и салоните по физическо, в които се обучават.

"Това е една умна система, която е от изключително значение за нас и ще се отрази благотворно на работата както на учениците, така и на колегите учители", допълни Димитър Марков.

Според инвеститора Иво Евгениев, който през 2014 г. е подал ръка на фирмата, не е било трудно да вземе решението и да дари инсталацията в родното училище.

"Аз съм възпитаник на СУ "Васил Кънчов". Смятам, че беше редно системата, която се прилага в Белгия, Франция, Холандия и се дава за пример като стандарт за качество, да бъде внедрена и в България. Надявам се да има интерес към нея", каза Иво Евгениев.

По време на презентацията от екипа на фирмата стана ясно, че системата за контрол на качеството на въздуха е добра както за училища, така и за офиси, жилищни сгради, болници. Компанията, разработила продукта, е създадена през 2014 г. и има фабрика във Велико Търново, която произвежда по около 8 000 устройства дневно. Пазарът й е осигурен в Западна Европа, където изнася основно продукцията си. Стана ясно, че в страни като Белгия, Франция, Холандия вече има законови изисквания във фитнеси и ресторанти да бъде инсталирана подобна система за контрол на качеството на въздуха, за да се ограничи възможността на разпространението на ковид.

Според представители на компанията продуктите й са концентрирани в три направления: енергийна ефективност и мониторинг; воден контрол и защита от наводнения; качество на въздуха и мониторинг на въглеродния диоксид в него.

Инвестицията в едно голямо училище от ранга не СУ "Васил Кънчов" излиза около 10 000 лева, а годишната такса за поддръжка на съоръженията – 2 000 лева.

След представянето ученици от СУ "Васил Кънчов" се срещнаха с представители на компанията в традиционните лектории, при които известни хора се канят в школото, за да дават пример на подрастващите.


Вижте още

Елена Алексиева спечели Националната литературна награда "Йордан Радичков" 2021

Големият победител във второто издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков" 2021 е Елена Алексиева за "Прекъсването на Самсара" , съобщават от община Берковица. Тя получава финансова премия в размер на 1500 лв. и статуетка на скулптора Емил Попов.  За "Шахматни етюди или 32 бели полета", Николай Петков получи втора награда. Третата..

публикувано на 23.10.21 в 14:10

Около 100 души протестираха срещу "зеления сертификат" във Видин

Близо 100 души се събраха да протестират на централния площад във Видин срещу въведения "зелен сертификат" , въпреки че протеста беше забранен със заповед на кмета Цветан Ценков вчера. Заповедите на министъра, с които се въвеждат тези мерки са постановени в нарушение на редица закони, Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека,..

публикувано на 23.10.21 в 12:51

Продължава да расте интересът към ваксините във Врачанско

След въвеждането на "зелените сертификати" все повече жители на Враца и областта предпочитат да се ваксинират, показват данните на регионалната здравна инспекция.  Вчера 551 души са получили защита срещу коронавирус, като повече от ваксинираните - 500, са с първа доза. Втора игла са получили 38 души, а с трета, бустерна доза, са се подсигурили 13..

публикувано на 23.10.21 в 11:10

87 са новозаразените с коронавирус във Врачанско

8 от новите заразени с коронавирус 87 жители на област Враца са били хоспитализирани през изминалото денонощие, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Три пъти линейки са докарали болни в МБАЛ "Христо Ботев" в областния град, по двама са новите пациенти в Белодробната болница и МБАЛ в Мездра, а по един в общинските болници в Козлодуй и..

публикувано на 23.10.21 в 09:37

Чистят "Червеното връвище" край язовир "Огоста"

Повторно почистване на местността "Червеното връвище" край язовир "Огоста" организират днес от 9 до 17 часа. Причината за това почистване е, че всяка пролет при топенето на снеговете и вдигането на нивото на река Огоста течението ѝ събира стотици отпадъци изхвърлени по нейното поречие и след това ги отнася в язовира. Въпросната местност се явява..

публикувано на 23.10.21 в 08:51

313 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

4826 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 15,7% от направените 30 772 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. В болница се лекуват 6685 души, 595 са в интензивно отделение. Като излекувани за 24 часа са отчетени 1180 души, починали са 136. Новите случаи в трите области от..

публикувано на 23.10.21 в 08:21

Снимката на 22 ноември 2021 година

Артистичен пърформънс "Дунавски Аерариум" бе представен във Видин. Със свои инсталации участваха сценографът и режисьор Магдалена Митева и сценографът Хана Шварц. Всички творби са създадени в артистична работилница, организирана в село Гомотарци и са вдъхновени от природата на Северозапада. Артистичните инсталации са разположени в парка до кукления..

публикувано на 22.10.21 в 18:10