Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерна система контролира въздуха във Врачанско училище

Снимка: Жоро Александров

Първата в България система за контрол на качеството на въздуха е инсталирана и работи във Враца. Това стана ясно по време на презентацията й в Средно училище "Васил Кънчов", където тя функционира от седмица.

"Модерна е. Изключително прагматична и функционална е. Полезна е за децата и учителите, защото контролира нивата на въглероден диоксид, влага и температурата във въздуха. В условията на ковид-пандемия тези стойностти са много важни", заяви директорът на училището Димитър Марков.

Той допълни, че благодарение на системата, в учениците се създават полезни навици и те осъзнават необходимостта от често проветрение на класните стаи и салоните по физическо, в които се обучават.

"Това е една умна система, която е от изключително значение за нас и ще се отрази благотворно на работата както на учениците, така и на колегите учители", допълни Димитър Марков.

Според инвеститора Иво Евгениев, който през 2014 г. е подал ръка на фирмата, не е било трудно да вземе решението и да дари инсталацията в родното училище.

"Аз съм възпитаник на СУ "Васил Кънчов". Смятам, че беше редно системата, която се прилага в Белгия, Франция, Холандия и се дава за пример като стандарт за качество, да бъде внедрена и в България. Надявам се да има интерес към нея", каза Иво Евгениев.

По време на презентацията от екипа на фирмата стана ясно, че системата за контрол на качеството на въздуха е добра както за училища, така и за офиси, жилищни сгради, болници. Компанията, разработила продукта, е създадена през 2014 г. и има фабрика във Велико Търново, която произвежда по около 8 000 устройства дневно. Пазарът й е осигурен в Западна Европа, където изнася основно продукцията си. Стана ясно, че в страни като Белгия, Франция, Холандия вече има законови изисквания във фитнеси и ресторанти да бъде инсталирана подобна система за контрол на качеството на въздуха, за да се ограничи възможността на разпространението на ковид.

Според представители на компанията продуктите й са концентрирани в три направления: енергийна ефективност и мониторинг; воден контрол и защита от наводнения; качество на въздуха и мониторинг на въглеродния диоксид в него.

Инвестицията в едно голямо училище от ранга не СУ "Васил Кънчов" излиза около 10 000 лева, а годишната такса за поддръжка на съоръженията – 2 000 лева.

След представянето ученици от СУ "Васил Кънчов" се срещнаха с представители на компанията в традиционните лектории, при които известни хора се канят в школото, за да дават пример на подрастващите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08