Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чешмата край село Ботево е потънала в боклуци и купища пластмасови отпадъци

Моля, пазете чисти чешмите!

6
чешмата край Ботево
Снимка: радио Видин

Много често пътуващите по второкласния път покрай река Дунав спират на отбивка след село Ботево, където има чешма с бистра и студена вода. Това е и първата отбивка след Дунав мост 2, на която пътуващите спират, привлечени от течащата от два чучура вода.  Според хората тя е една от най-хубавите в района.


За съжаление чешмата край село Ботево е потънала в боклуци и купища пластмасови отпадъци, независимо че е поставен контейнер, в който могат да се изхвърлят всички отпадъци. На чешмата е залепен и лист, на който пише "Моля, пазете чисто! Замърсявате водата, която пиете! Хвърляйте отпадъците в контейнера!".


Всички знаем, че най-чистото нещо в природата е водата и че всички чешми и извори трябва да бъдат чисти и приветливи за ползващите ги. Гледката около чешмата в Ботево обаче не допада на хората, които спират за кратка почивка:


"За пръв път наливам вода, много е боклукът, не е хубава гледката... Тази вода казват, че е минерална... Чистотата как да ви кажа - невъзпитан народ...На всяка кирия си наливам вода, от Враца съм, водата е хубава, седи по един месец, не жълтее... Няма кой да почиства, от едно време си е така, е, не беше толкова много, а  тука  има сметища на 3 км... Първо ние сме си виновни, че хвърляме, това е най-лошото, а вече от БКС може би, не знам кой трябва да се грижи..."

 чешмата край Ботево и изхвърлените пластмасови отпадъци

Преди време на мястото е имало само течаща вода. ВиК Видин изграждат сегашната чешма през 2002 година.  По думите на управителя на ВиК Видин инж. Георги Владов те почистват в двора на помпената станция, а в дерето до чешмата и покрай чешмата нямат това задължение, тъй като това не е тяхна територия. 


 Изпратихме писмо до Агенция "Пътна инфраструктура", отговорът, който получихме е следният:

"В отговор на отправени въпроси относно почистването в района на чешма край село Ботево: „Кой е задължен да почиства района около чешмата до село Ботево ? Колко често се почиства?“, Ви предоставяме следната информация:

Чешмата край село Ботево се намира извън обхвата на пътя, в района на 7-ми км на второкласния път II-11 (О.п. Видин-Димово)-Симеоново-Ботево-Арчар-граница Монтана. Имотът, в който попада тя, както и чешмата, са собственост на ВиК- Видин. Почистването в района извън обхвата на републиканската пътна мрежа не е задължение на Агенция "Пътна инфраструктура"."
чешмата край Ботево
Управителят на ВиК - Видин инж Георги Владов е категоричен, че този район не е на ВиК - Видин и те нямат задължението да го почистват.


Изпратихме въпроси и до община Видин. Ето и техният отговор:

"В задълженията на Общината е да почиства контейнера и околното пространство, съгласно утвърден график. Наясно сме за количествата и ситуацията, затова е поставен и контейнер. Почиства се 1 път седмично.

Грижата за опазването и чистотата на околната среда трябва да е приоритет както на институциите, така и на гражданите."А Вие, прочетете и се съобразете с апела:  


"Моля, пазете чисто! Замърсявате водата, която пиете! Хвърляйте отпадъците в контейнера!".


В крайна сметка, ако никой не замърсява, няма да има нужда някой да чисти! 


Галерия

Вижте още

Имунолог: Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да се поставят дори в един и същи ден

Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е р ано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун:  "Хората, усетили принуда в това..

публикувано на 25.10.21 в 15:42

Конкурс за детска рисунка организират в Буковец

Конкурс за детска рисунка на тема "Моят любим народен будител'' организират от НЧ "Просвета-1925" с. Буковец.  Конкурсът се организира по случай наближаващия Ден на народните будители 1 ноември. Няма ограничение за възраст и материалите, с които ще рисуват децата. Рисунките може да бъдат изпращани под формата на снимка на лично съобщение във..

публикувано на 25.10.21 в 15:05

Обновяват залата по танци в Борован

Залата по танцово изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие "Маша Белмустакова" в село Борован ще бъде реновирана и оборудвана с всичко необходимо за нормалното ѝ функциониране. Това става възможно след спечелен проект за над 9 хиляди лева, каза за Радио Видин директорът на центъра Анита Иванова: "...В момента в центъра..

публикувано на 25.10.21 в 14:55

Градският часовник на Видин- 121 години е един от символите на града

На 26 октомври отбелязваме Димитровден, духовният празник на Видин. Един от символите на празника е катедралния храм "Свети великомъченик Димитър Солунски".  Вече 121 години часовникът на катедралата отбелязва точния час с камбанен звън. През далечната 1900 година доставеният от Мюнхен, Германия, механизъм е монтиран в купола катедралата...

публикувано на 25.10.21 в 12:50

"Неделник" от 24 октомври 2021 година

Златна есен. Приятен сезон е тя. Още по приятно е да слушате "Неделник". Много интересни гости имах днес в предаването. Пъстри и шарени като от снимката.  "Зашит"/3ashit/ е името на проекта, създаден от видинчанката Тереза Иванова и нейната съдружничка Василена Гидикова . Момичетата създават собствена марка тениски от 100-процентов..

публикувано на 24.10.21 в 15:27

Странната молба към Господа

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия,..

публикувано на 24.10.21 в 08:00

Гореща телефонна линия вече 24 години помага на пострадали от насилие

Национална гореща телефонна линия вече 24 години помага на пострадали от насилие. Услу гата се предоставя от екип на фондация "Анимус" и е денонощна. Най-разпознаваема остава линията от хора, които са жертви на домашно насилие. Повече от 2/3 от обажданията, които постъпват са именно такива, обяснява Атанас Киров, асистент координатор на..

публикувано на 22.10.21 в 16:00