Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В област Видин гоним 700 души на 100 000 население по разпространение на коронавирус

Снимка: Радио Видин

Близо 700 на сто хиляди души население са случаите на коронавирусна инфекция в област Видин за последните две седмици. Само за денонощие новозаразените са 80, по данни на Единния информационен портал. 

В лекарската практика, в която е доктор Емил Мушанов, на ден има по 5-6 пациенти, положителни за Covid-19:


,"Случаите на ковид в региона се увеличават, както и в цялата страна, но особено в нашия град са доста повече, отколкото предишните седмици и месеци."


Лекуват пациенти със съмнения за коронавирус, по същия ред, както от началото на пандемията:


"Пациентите си идват при нас. Назначават се съответно PCR. Назначават се или бърз антигенен тест или снимки, когато е необходимо. Съответно терапията се изписва от общопрактикуващия лекар, както и проследяването става от общопрактикуващ лекар. Пациента се карантинира в домашна обстановка. Ако има нужда от допълнителни изследвания, има вариант, в който се обаждат на РЗИ. Могат да бъдат насочени за снимка на бял дроб или нещо друго, което е необходимо"-каза д-р Емил Мушанов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин

 

Заради нарастващия брой случаи на коронавирус в областта, възрастни избягват да посещават лекарските кабинети:


"Аз иначе съм с много заболявания, но сега избягвам да ходя на лекар, поради тая причина, макар че съм ваксинирана."


Хората казват, че биха били по-спокойни, ако в медицинските центрове има отделна зона за пациенти със съмнения за COVID-19:


"Населението е болно, възрастно. Има нужда от ковид зона при условие, че сме в тъмночервената зона. Това е отделен вход, отделно отделение, няма да натоварват джипитата по този начин."


Ковид зона засега във Видин няма, но дори за разкриването ѝ общопрактикуващите лекари са скептични.


"Ковид зони има в няколко града в страната и много малко от тях са действително функциониращи. Плюс това кой ще работи в тази ковид зона. Вие виждате, че има недостиг на лекари и в болници, недостиг на лекари и в доболничната помощ"- коментира д-р Мушанов.


Според него единственото оръжие срещу коронавируса във ваксините: 


"Единственият начин е чрез активна имунизация, и то на един висок процент от населението. А ние в момента сме на последно или предпоследно място в Европа, което за мен е необяснимо, тъй като процесът на ваксинация в България е изключително лесен и изключително достъпен."


В област Видин засега едва 14 % са ваксинирани, а със стриктното спазване на мерките са съгласни предимно възрастните:


"Трябва да бъдем по-осторжни, да бъдем по-изпълнителни, за да не ни тежат мерките. Те са за наше добро." Вижте още

Отлага се спирането на електроенергията за ВиК Видин (ОБНОВЕНА)

Дълг от 515 хиляди лева към ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги, голяма част от който е в просрочие от началото на предходния месец, налага преустановяване на снабдяването с електрическа енергия на обекти на ВиК Видин, съобщават днес от дружеството. Крайната мярка влиза в сила от 6 декември 2021 г. и се налага, за да бъде ограничено натрупването на..

обновено на 03.12.21 в 15:42
ГПЧЕ Йордан Радичков Видин, Снимка: Ваня Минева

Възстановява се присъственото обучение във Видин от понеделник

587 на 100 000 души от населението е заболяемостта от ковид -19 в община Видин, сочат данните на РЗИ за последните 14 дни. Това означава, че учениците могат да се върнат към присъствени учебни занятия от понеделник, ако бъдат изследвани с щадящи тестове веднъж седмично.  Под 500 е заболяемостта в общините Белоградчик, Брегово, Грамада, Макреш,..

публикувано на 03.12.21 в 15:38

Росица Кирова ще е за зам. председател на Народното събрание

Видинският народен представител от гражданската квота на коалиция ГЕРБ-СДС Росица Кирова e избрана за заместник-председател на 47-ото Народното събрание.  Тя беше номинирана от парламентарната група на коалицията, която отново гласува своето доверие на видинския народен представител. Кирова беше заместник-председател и на 46-отото НС.

публикувано на 03.12.21 в 11:54

Трима подсъдими за грабеж над възрастна жена са предадени на съд

Трима мъже - А.И. (на 22 години), Д.И. (на 26 години) и Г.И. (на 28 години) са предадени на съд от Районна прокуратура-Монтана, Териториално отделение- Берковица по обвоинение за извършено престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК. На 08.09.2021 г. 84-годишната В.К. се прибирала към дома си на ул. „Цар Асен“ в гр. Берковица. Стигайки до жилището си,..

публикувано на 03.12.21 в 11:01

Четири училища и три детски градини в община Мездра остават средищни

Министерският съвет прие Списък със защитените детски градини и училища в Република България за учебната 2021/2022 г. Решението беше взето на последното заседание на служебния кабинет. Документът се актуализира всяка година по предложение на кмета на съответната община след решение на общинския съвет. От включените в списъка 266 защитени..

публикувано на 03.12.21 в 10:55

49-годишен мъж пострада при катастрофа до Белоградчик, шофьорът с почти 2 промила

18-годишен водач от Белоградчик, управлявайки с несъобразена скорост и след употреба на алкохол лек автомобил, напуснал пътното платно вдясно и се блъснал в крайпътни камъни, съобщават от ОДМВР-Видин. Катастрофата се е случила на 2 декември след 22 часа по пътя от с. Граничак в посока Белоградчик. Пострадал е 49-годишен, пътувал на предната дясна..

публикувано на 03.12.21 в 10:29

Дрогиран шофьор предизвика ПТП в Монтана

ПТП с материални щети е възникнало през вчерашния ден в Монтана, съобщават органите на реда. Инцидентът се случил около 19:30 часа на булевард "Трети март". Два леки автомобила с монтански регистрации, шофирани съответно от 28-годишен и 35-годишен местни жители. При извършената проверка от служители на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР Монтана..

публикувано на 03.12.21 в 10:11
Подкасти от БНР