Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Неделник" от 17 октомври 2021 година

31
Снимка: Красимир Каменов

"Неделник"- а е тук. Предстои ви пътуване към центъра на Европа. Да, ще отидем до Брюксел, където завърши ​Европейската седмица на регионите и градовете. Това е е най-голямата годишна проява, провеждана в Брюксел, посветена на регионалната политика. Има много важни неща от там свързани със Северозапада. За събитието ще ни разказва Мариана Гомилева от сайта Северозапазена.бг, която бе там.
Паметна плоча на големия възрожденец и пръв председател на Ломския окръжен съд Димитър Маринов бе открита пред сградата на Съдебната палата в Лом в четвъртък. Инициативата е на съдийската колегия, а събитието съвпадна и със 175 години от рождението на основоположника на българската етнография. Автор на барелефа е роденият в Лом скулптор Красимир Кръстев-Ломски, ученик на Георги Чапкънов. С него е разговорът ми за тази творба. Можете да чуете и едно интервю с гл. асистент д-р Иглика Мишкова от 2017 година за Димитър Маринов излъчено по програма Христо Ботев и съхранено в Златният фонд на БНР.
Нови книги постъпиха в библиотеката към читалище "Напредък" в село Търнава, а там се готвят и за една конференция с много вкусна презентация. Ще чуем библиотекаря Татяна Мариновска по темата.
Вчера в монтанското село Вирове отбелязаха 100- годишният юбилей на баба Ценка Вачкова. За празника разказва кмета на селото Валентин Колов.
Следва нещо интересно! Ще чуете един материал на колежката от радио България, Десислава Семковска за бобрите. Да. Преди броени дни научната общност съобщи за първи наблюдения на евразийски бобър, след повече от век и половина отсъствие на вида по нашите земи.
За финал идват и рецептите на Дедо Скръц.
Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 28 ноември 2021 година

Застудя. Така е. На прага на Декември сме. "Неделника" обаче ще ви развесели и загрее с интересни истории. Писателката   Елена Павлова е с две нови книги. Чуйте разказа и за "Катакомби и Сдухотия" - история за две хлапета, началото на пандемията, пролет в локдаун и училище онлайн, готварски рецепти, които можеш да пробваш да сготвиш..

публикувано на 28.11.21 в 14:54

Да следваме Бога непрестанно

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и..

публикувано на 28.11.21 в 08:00

Тита, Тито, Лара, Тара, Благо и Боро търсят своите хора

Историята на захвърлени на пътя новородени кученца е на път да завърши щастливо за пухкавите мъници. Млад мъж ги забелязва в захвърлен найлонов плик по пътя между селата Благово и Боровци, област Монтана. Той ги снима и разпространява снимката в социалните мрежи. Нина Николова пък е тази, която е реагирала не само във Фейсбук - още на следващия ден тя..

публикувано на 26.11.21 в 17:05

Винтидж календар подготвят организаторите на Ретро парад Видин

Ретро календар за новата година подготвят  организаторите на традиционния за Видин Ретро парад - Иван Цолов, Стефани Венциславова и платформата за събития "Естетика". Средствата от продажбата на календара ще бъдат използвани за подготовката на следващото шесто поред издание на Ретро парад Видин.  "След всяка година, когато парада завърши, има..

публикувано на 26.11.21 в 16:55

Коледен базар събира средства за създаването на модерен кучешки приют

Коледен базар организира сдружение " В помощ на животните в Мездра ". Целта на инициативата е набиране на средства за построяването на нов кучешки приют , обясни създателят на сдружението Станислав Марински . "По принцип това е поредният коледен базар, който правим . Реално погледнато малко са парите, които ние можем да отделим от..

публикувано на 26.11.21 в 15:30
село Върбешница, община Мездра

Върбешница - село от камък

Днес гостуваме в село Върбешница, община Мездра. То  се намира в котловина, въздухът е изключително чист заради боровите гори край него,  има и чиста изворна вода, която е истинско богатство за хората.  От години тук няма нито една кражба. Все повече хора от близките градове купуват къщи в селото,  което е съвсем близо до Мездра и Враца.  Името на..

публикувано на 26.11.21 в 12:00

Стартира "Училище за възрастни" в Ново село

В "Училище за възрастни" ще се превърне СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  - Ново село.  45 възрастни ученици ще се ограмотяват  в рамките на  нова инициатива, наречена  "Образованието – фактор за преодоляване на бедността и социалното изолираност".  Финансирането е  по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за период от 26 месеца...

публикувано на 26.11.21 в 11:00