Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Снимка: Европейска комисия

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се извършват само при наличието му и контрол на входа. Изискване за сертификат ще има за кина, театри, циркове, концерти, музеи, галерии, молове, магазини над 300 квадрата, фитнеси, спортни клубове и басейни. Зелен сертификат се издава срещу завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR боледуване или тест срещу коронавирус, направен до 72 ч. Мерките са дискутирани с всички заинтересовани страни, браншовите организации, медици и Министерството на образованието и науката. Според д-р Стойчо Кацаров "зеленият сертификат" е бил предпочетеният от всички вариант. Разделя ли отново обществото поредната мярка в битката с пандемията? 

Страната ни е на последно място по броя на ваксинирани пациенти в ЕС. Решава ли проблема "зеления сертификат"? - това попитахме д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин:

"Въвеждането на "зеления сертификат" не е обвързано с процента на ваксинираните лица, а това е разработка на целия ЕС, така че не е никакъв проблем и при нас това да се случи. Ние сме с малък обхват на ваксиниране от цяла Европа ... Просто този сертификат трябва да бъде въведен, съответно хората да се ваксинират и да се спазват съответните противоепидемични мерки."- уточни д-р Венцислав Владински.

Какви са реакциите в обществото? Представителите на ресторантьорския бранш отново са силно притеснени и се чувстват особено уязвими, предвид събитията от последните месеци. Потърсихме Павел Петров, съпредседател на Българската Асоциация на заведенията:

"Бизнесът чака много спешно държавата да заработи в посока тестовете да станат безплатни. Ние ще бъдем съгласни да бъде въведен този зелен сертификат тогава, когато държавата е подсигурила безплатни тестове и когато държавата ясно и категорично заяви, че хората, които ще проверяват нашите обекти също ще отговарят на тези изисквания тоест да е преболедувал, да е с антигенен тест, да е с PCR-тест или с ваксина и да има документ. В противен случай този човек няма право да ни проверява."- каза Павел Петров.

Как ще се справят собствениците на заведения в Северозапада? Разговаряхме със Светослав Цветанов, собственик на заведение във Видин:

"По принцип е хубаво да ни оставят да работим, но като погледнем, че само 20% от населението ни е ваксинирано следователно тези хора трябва да се разпределят по заведенията, което значи според мен фалити за голяма част от бизнеса. Много е малък процента на ваксинираните за да може да се разпредели на заведенията. Според мен е нелогично да се въведе само за заведенията. за да се повиши процента на ваксинираните е хубаво да се въведе на повече места за да има някакъв смисъл от него ... Все още берем плодовете на предишните "локдауни", така че според мен това е най- лошият вариант."

Какви са реакциите в обществото от новото затягане на мерките? На театър със сертификат- що е то и какво предприемат видинските театрали през следващите дни? - това попитахме директора на видинския драматичен театър Дейвид Славчев:

"Едно, че броят на желаещите да присъстват намаля и второ, че сме ограничени до 30%. Това със сертификата не мисля, че е много разумно решение, защото според мен то пряко кореспондира с правото на избор на хората и не мисля, че това е правилно. Естествено, че тази мярка няма да помогне на културните институции да работят нормално. Много добре знаете, че ние в Европа сме с най- ниския процент ваксинирани. Вероятно Видин е с още по- малко ваксинирани хора и от тези ваксинирани хора какъв е процентът, който обича да ходи на театър?"- обясни Дейвид Славчев.

Видинчани също коментираха въвеждането на "зелен сертификат" при посещения на кина, театри, фитнеси и заведения:

"Аз съм твърдо "против". Не съм антиваксър, просто съм един нормален човек и смятам, че българското недоверие се крепи на този традиционен разум, който притежаваме. Болниците са препълнени от лошата система, която ни сервираха ... Ако разделим 5000 на 28 области, понеже си направих труда да го разделя и умножим по 100 000 се получава 0.028% заразени, а не болни ... Аз не нося маска от април 2020 година ... Мисля, че трябва да се ваксинират хората, защото с годините е доказано, че е полезна ваксината навсякъде , а ние сме на последно място в Европа и света. Не му е времето на "зеления сертификат", като трябва по- скоро да се наблегне на ваксинирането."

Какви са реакциите сред обществото от психологична гледна точка и как политическата обстановка в страната оказа допълнително влияние върху предприетите мерки за борба с пандемията- това обясни Крум Крумов, психолог от Видин:

"В момента сме в политическа ситуация пред избори и знаете, че политиците в България преди избори действат много меко и не въвеждат строги мерки, като не обичат да играят със страховете на хората ... Профилът на българите е такъв, че ние действаме в голям процент с недоверие към ваксинацията и към целия процес, което е една нормална защитна реакция, но не ни върши работа, защото отдолу стои един страх. Здравната обстановка в страната в момента не е добра. Предполагам, че евентуален пълен "локдаун" ще е необходим при тази изключително негативна обстановка."

Повече по темата можете за чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00