Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови отличия за учениците от видинското училище "Св. св. Кирил и Методий"

Живка Сливенова: В нашите ученици има желание и то се вижда

| обновено на 26.10.21 в 16:35
СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин
Снимка: радио Видин

С множество награди се завърнаха ученици от видинското училище по изкуствата след участието си в конкурса "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". В раздел "Музика" младите таланти бяха отличени с четири първи, три втори и две трети награди, в раздел "Хореография" те спечелиха две първи места, а в раздел "Изобразително изкуство" - едно първо място и две втори места.


Конкурсът се проведе в рамките на Националния студентски фестивал на изкуствата и е младежка сцена за млади таланти в сферата на изкуствата, каза Живка Сливенова, вокален педагог по народно пеене и музика:


Елена-Стефани Асенова, 1 наградаНиколас Целов, китара, 1 място"В раздел "Музика" завоювахме четири първи награди. Николас Целов, китара, с преподавател Кирил Василев е на първо място, Александър Георгиев,с изпълнение на акордеон, с художествен ръководител Мариян Атанасов. Елена-Стефани Асенова - за първи път имаме участник с поп и джаз пеене... Първо място за същата ученичка, която се представи като изпълнител по народно пеене, с песни от Северозападна България. Четири първи награди!"


Трите втори места са за певческа група за автентичен фолклор "Дунавска дъга", Миглена Красимирова, изпълнител на северняшки песни народно пеене, с художествен ръководител Живка Сливенова, и Николай Цветков акордеон, с художествен ръководител Мариян Атанасов.

Александър Георгиев, 1 мястоДве народни песни от Северозападна България са донесли третото място на Красимира Красимирова, също трето място е отредило журито и на Мишо Мишов- китара, с ръководител Кирил Василев.


В раздел "Хореография" има две първи места за изпълненията "Five more hours" и "Северняшки танц" - хореография Мадлен Радулова. Корепетитор на народните певици и танцовия състав е Иван Николов. 


В раздел "Изобразително изкуство" журито отличи на първо място Диана Миткова- 9  клас, второто място е за Изабела Яворова- 11 клас и Изабела Пламенова- 11 клас. Николай Цветков, 2 награда"Всички тези награди са повод за гордост и доказваме, че във Видинския край има много талантливи деца", допълни Живка Сливенова. 


Заради усложнената епидемична обстановка в страната конкурсът се е провел онлайн. Този начин на участие вече е познат на учениците, допълва Живка Сливенова и допълва, че посвещават спечелените награди на духовния празник на Видин, Димитровден:

 

Миглена Красимирова,2 награда"Ключът на град Видин е все още в нашето училище! Миналата година го спечелихме с презентация на видеофилм за обичаите на Северозападна България... Ние сме посланици на музиката и човек, когато прави нещо с голяма обич, няма как да не го предаде, но е по-трудно, когато е онлайн... В нашите ученици има желание и то се вижда!"

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.Вижте още

Трендафил Данаилов - съдията, който запази честта на България след атентата над папата

Голямата награда за правосъдие тази година отиде при Трендафил Данаилов - българският съдия по делото "Антонов", благодарение на когото обвиненията към българските граждани, които италианският съд свързва с атентата срещу папа Йоан Павел II, са смекчени. Отличието за него идва 40 години, след като светът заговори за българска следа в покушението..

публикувано на 08.12.21 в 17:17

В детска градина "Синчец" подаряват усмивки и правят добрини

"Седмица на доброто" е новата инициатива във видинската детска градина "Синчец".  Под мотото "Направи добро-подари усмивка" през цялата седмица са организирани дейности, инициативи и благотворителна кампания "От деца за деца".  От началото на седмицата персоналът на градината ще носи специално изработени баджове, които да създават..

публикувано на 08.12.21 в 15:05

Антим I - държавникът преди да има Държава

В "Памет нашенска" по Радио Видин отделяме заслужено място на Екзарх Антим I. Поводът- н а 1 декември 2021 г., се навършиха 133 години от кончината на Първият Български екзарх и Видински митрополит Антим I.  В 1868 г. е определен от Патриаршията за Видински митрополит, но скоро отхвърля зависимостта от Фенер, за да се влее в първите редици на..

публикувано на 08.12.21 в 13:50

ЕС и цифровите технологии в помощ на хората, фирмите и околната среда

Цифровата трансформация е сред главните приоритети на ЕС. Европарламентът помага за определяне на политиките, които целят да засилят капацитета на Европа в дигиталната област, да увеличат възможностите пред бизнеса, да развият уменията на хората, да подпомогнат зеления преход и да подобрят обществените услуги. През май тази година бе приет доклад за..

публикувано на 08.12.21 в 10:30

"Гняв" - изложба в изложбата

Трета самостоятелна изложба ще открие фотографът от Видин Ивайло Петров. Изложбата е озаглавена "Гняв" и представлява цикъл от 16 изображения , създадени за около половин година. Всяко от тях показва поток на мисълта, облечен във визия, чрез който в живота си авторът се е опитал да стигне до корените на тази мощна емоция.  " Гняв" е един диалог,..

публикувано на 07.12.21 в 17:15
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

В условия на онлайн преподаване в  СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено  в тези условия по-трудно се работи,   но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати , казва Димитрана..

публикувано на 07.12.21 в 16:40
Коледна украса във Видин

Оригинална коледна украса сътвориха видинчани

Търговци от Видин украсиха сами пространството пред магазините си, а дружелюбно мече приканва жителите да поспрат, да се порадват на украсата и да си купят нещо. Инициатор на идеята е  Милена Дековска , продавач- консултант на един от магазините, най-млада сред колегите си. Тя е изработила ръчно камина от стиропор, украсена с коледни орнаменти, а..

публикувано на 07.12.21 в 15:15
Подкасти от БНР