Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 14 януари 2022 година

Снимка: Светослав Цветанов

Бившето белодробно отделение на болницата във Видин може да бъде преустроено за прием на болни с инфекциозни заболявания, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Малка част от финансирането ще е за сметка на болницата. Цялата документация за ремонта вече е подготвена, каза още д-р Ивета Найденова. От лечебното заведение се надяват на финансиране от здравното министерство още през настоящата година, за да бъде изпълнен.

Новозаразените с коронавирус в трите области от Северозапада са 268. Най-много са те в област Враца - 110, във Видин - 94, в Монтана - 64. Поставените дози ваксини са 1478.

Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от област Видин Росица Кирова открива приемна за гражданите на Видин и региона.

Областният управител на Враца  Стефан Красимиров със своя заповед оспори и върна за ново обсъждане приети от Общинския съвет – Козлодуй решения. С едно от върнатите решения местният парламент е освободил от длъжност временно изпълняващия длъжността управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД – Козлодуй д-р Момчил Иванов и е избрал за временно изпълняващ тази длъжност д-р Емил Гогошев.Общо 94 350 лв. са постъпили в бюджета след продажби на имущество на длъжници чрез 39 търга, проведени от Националната агенция за приходите в Монтана през четвъртото 3-месечие на миналата година.

Инициативи за реновиране и създаване на нови паркови пространства, залесяване, създаване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други, обявиха от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Общо средствата, които се отпускат са 3 милиона и 500 хиляди лева. Крайният срок за изпращане на проектите за училища, детски градини, Центрове за подкрепа на личностното развитие  и Обединени детски комплекси е 18 февруари, а за общини и кметства- 4 март 2022 г.

Пада възрастта на децата с противообществени прояви в община Ново село. За момчета възрастовата граница е 10 години, а за момичета - 11.

291 000 лева получи община Бойчиновци за ремонта на покрива на училище "Отец Паисий" в село Мадан.

В началото на новата година бе открита платформата  Careers for Students. Това е място в помощ на българските студенти-бакалаври, магистри и докторанти, за намиране на стаж, работа, стипендии, конкурси.

Само едно дете е родено за последните пет години в Раброво.

По повод 100-годишния си юбилей Съюзът на слепите във Видин награди местния Лайънс клуб за принос в развитието на организацията.

Деца от Центъра за подкрепа на личностното развитие в Мездра, с художествен ръководител Анета Петкова, завоюваха редица отличия от няколко национални онлайн конкурси, проведени в края на миналата година. 

Днес,14 януари, отбелязваме Световния ден на логиката, обявен за такъв от ЮНЕСКО на 13 ноември 2019 г.

Изложбен кът-живопис по повод 115 години от рождението на Йордан Гешев подредиха във фоайето на Регионален исторически музей - Враца.

Въпреки сложната обстановка заради пандемията, най-старото читалище в община Мездра "Просвета-1897" в село Долна Кремена изпрати 2021 година с редица мероприятия.

Отец Славейко: "Музиката е в душата ми"Вижте още

57 катастрофи регистрираха за месец във Врачанско

През декември 2021 г. в област Враца са регистрирани 57 пътно-транспортни произшествия, от които 14 са тежки, съобщиха от МВР-Враца. При катастрофите са убити 2-ма и ранени 21 души. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 4 повече, загиналите са с 1 повече, а ранените са със 7 по-малко. През месеца за..

публикувано на 16.01.22 в 13:56

Покачва се заболеваемостта от COVID-19 във Врачанско

Още 61 жители на Врачанско имат COVID-19, това показват данните на регионалната здравна инспекция за 15 януари. 32-ма от тях са жители на областния град или селата от община Враца, което задържа висок процентът на заболели -  796.59 на 100 000. Средната заболеваемост за областта продължава да се покачва и вече е 673 на сто хиляди, но в същото..

публикувано на 16.01.22 в 10:14

Няма нарушения на трудовата дисциплина във видинската болница

Видинската болницата е оказала пълно съдействие на проверката, извършена от Главна инспекция по труда, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Проверката беше извършена в края на миналата година по настояване на министъра на здравеопазването Асена Сербезова след протест на уволнени санитари от спешното отделение. "Доклада от..

публикувано на 16.01.22 в 08:33
Свети Ромил Видински Бдински

Почитаме паметта на Свети Ромил Видински

Паметта на Свети Ромил- духовен покровител на Видин почита днес, 16 януари Православната църква. Родно място на преподобни Ромил е бил град Бдин Видин. Майка му била българка, а баща му - грък, обясни отец Илия Симеонов , служител на Видинска епархия: "Когато пораснал родителите му искали да го задомят, но той избягал тайно от тях в столицата Търново...

публикувано на 16.01.22 в 08:20

151 нови случая на COVID-19 в Северозапада

Близо двоен спад на новозаразени с COVID-19 в Северозапада спрямо вчера, отчитат здравните власти. В трите области са регистрирани 151 нови случая. В област Видин са отчетени 55 положителни проби, във Враца 61, докато в Монтана 35 души са новозаразените. 4 389 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа. Положителни са 16,2% от..

публикувано на 16.01.22 в 07:53

Над 10 000 дръвчета раздадоха днес във Видин

10 хиляди и 500 дръвчета раздадоха днес във Видин доброволци. Стотици хора си взеха дръвчета, каза за Радио ВИДИН Никола Рахнев - създадетел на инициативата Гората.бг. "Раздаването на дръвчетата във Видин върви изкючително интензивно, но малко динамично. Хората са с много голям ентузиазъм, който на моменти дори прелива в свръхжелание, но радвам..

публикувано на 15.01.22 в 15:12

Асфалтираха улица "Васил Левски" в Кула

Асфалтирането на улица „Васил Левски“ в град Кула , както и на три пресечки на тази улица по програма „Развитие на селските райони“ премина без наложени финансови корекции в края на 2021 година. „Удовлетворен съм от това, че преди 2 месеца разплатихме улица „Васил Левски“  и отново няма общината нито един лев наложена финансова корекция...

публикувано на 15.01.22 в 12:18
Подкасти от БНР