Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 януари 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

За втори пореден ден у нас e регистриран рекорден брой новозаразени с коронавирус - 11 181, с 1185 повече от понеделник. Във Видин новите случаи са 138. 192 са в Монтана, 168 във Враца.


Общо 1348 са положителните тестове на ученици в началото на тази седмица, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Това представлява двойно увеличение на позитивните случаи в сравнение с изследването на 10 януари. Най-много заразени този път има при учениците от 5 до 7 клас. Повече от три пъти са се увеличили положителните тестове при учителите. 366 са позитивните проби при изследване на над 27 000 преподаватели. В предишното тестване заразените бяха общо 104.


Общо 780 деца и ученици в област Враца се обучават от разстояние заради въведени временни противоепидемични мерки поради установени положителни резултати за заразяване с коронавирус.


На обучение в електронна среда преминават във видинската детска градина "Синчец". Причината са многото отсъстващи, каза директорът Габриела Борисова. 


Европейската комисия одобри българска схема в размер на 6 милиона лева в подкрепа на туроператори, засегнати от пандемията от коронавирус. Помощта по схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. За да отговаря на условията, еднo дружество трябва да е регистрирало разлика от най-малко 500 лева между оборота си за 2019 г. и 2020 г., комбинирана с цялата държавна помощ, получена през последните две години. 


Терморамка за измерване на телесната температура е монтирана на централния вход в сградата на Общинска администрация - Берковица. Нововъведението е превенция на пандемичното увеличаване на заболяемостта от коронавирусна инфекция и бързото разпространение на щама Омикрон, обясниха от Община Берковица.


До края на седмицата ще стане ясно дали ресторантьорите в България ще започнат национални стачни действия, това заявиха преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ).


Подменят легловата база в болницата във Видин. Над сто легла са получени през последните два месеца. Сменени са тези в ортопедията и пулмологията, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова.


Видинската болница е акредитирана за обучение на медици, а обучението на специализанти може да започне още през следващата академична година.


Режим на уличното осветление въведоха малки общини от българския Северозапад. Причината - скъпия ток и недостига на средства за около три пъти по-високите сметки. 


Близо 9 500 000 лв. просрочени задължения събра Националната агенция за приходите (НАП) в Монтана през 2021 г. Над 1 000 000 лв. от тях са постъпили в бюджета от продажби на имущество на длъжници чрез 151 търга, от които 139 с тайно и 12 с явно наддаване. За същия период са издадени 157 постановления за налагане на обезпечителни мерки – 93 запора върху движими вещи и моторни превозни средства и 64 възбрани върху недвижими имоти. НАП препоръчва всяка фирма и физическо лице периодично да проверява онлайн задълженията си към приходната администрация, както и за евентуално образувано изпълнително дело. 


Лайънс клуб- Видин призовават видинчани да не допускат замърсяване на пространствата около металните сърца, в които се събират капачки за благотворителност.


11 деца са участвали в противообществени прояви за година в Мездренско.


Бившият кмет на белослатинското село Галиче Ценко Чоков осъди електропреносното дружество в Западна България по дело, в което беше обвинен за кражба на ток. Решението на врачанския Окръжен съд от 17 януари е окончателно и не подлежи на обжалване, потвърди адвокатът на Чоков – Светла Генова. Претенциите на енергийното дружество били заради незаконно присъединяване към електропреносната мрежа и щети в размер на 4 079 лева. Те били претендирани пред съда, където от компанията не само не доказали вината на Чоков, но и ще трябва да му платят разходите в размер на 1 038 лева, както и направените разноски по делото, които са за около 600 лева.


В Кула посрещат обичая "Къпачи", който е с над 100 годишна история. По традиция той се провежда на празниците Йордановден и Ивановден, които се отбелязват  там по стар стил- на 19 и 20 януари.


По-малко водолюбиви птици зимуват в Монтанско.


Художникът Венелин Захариев ще представи изложбата си "Живопис" на 20.01.2022 г. от 17.00 часа във фоайето на Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана.


Община Мездра обявява 19-ото издание на традиционните конкурси: „Жената - майка и любима” - за поезия, и „Жените в изкуството” - за произведения на изобразителното изкуство, посветени на Международния ден на жената - 8 март.


Днес и утре, 19 и 20 януари, Драматично-куклен театър- Враца ще предложи на зрителите си две представления. Днес от 19.00 часа в камерната зала ще се изиграе постановката "Отворена брачна двойка" от Франка Раме и Дарио Фо, а утре на същата сцена, от 19.00 часа, зрителите могат да видят "Двайсет хиляди страници" от Лукас Берфус.


С нов регламент е традиционният Международен конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие", организиран от Община Монтана. Първият етап ще се проведе онлайн, което ще улесни участието на талантливи деца от страната и чужбина, посочват от общинската администрация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44