Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 19 януари 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

За втори пореден ден у нас e регистриран рекорден брой новозаразени с коронавирус - 11 181, с 1185 повече от понеделник. Във Видин новите случаи са 138. 192 са в Монтана, 168 във Враца.


Общо 1348 са положителните тестове на ученици в началото на тази седмица, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Това представлява двойно увеличение на позитивните случаи в сравнение с изследването на 10 януари. Най-много заразени този път има при учениците от 5 до 7 клас. Повече от три пъти са се увеличили положителните тестове при учителите. 366 са позитивните проби при изследване на над 27 000 преподаватели. В предишното тестване заразените бяха общо 104.


Общо 780 деца и ученици в област Враца се обучават от разстояние заради въведени временни противоепидемични мерки поради установени положителни резултати за заразяване с коронавирус.


На обучение в електронна среда преминават във видинската детска градина "Синчец". Причината са многото отсъстващи, каза директорът Габриела Борисова. 


Европейската комисия одобри българска схема в размер на 6 милиона лева в подкрепа на туроператори, засегнати от пандемията от коронавирус. Помощта по схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. За да отговаря на условията, еднo дружество трябва да е регистрирало разлика от най-малко 500 лева между оборота си за 2019 г. и 2020 г., комбинирана с цялата държавна помощ, получена през последните две години. 


Терморамка за измерване на телесната температура е монтирана на централния вход в сградата на Общинска администрация - Берковица. Нововъведението е превенция на пандемичното увеличаване на заболяемостта от коронавирусна инфекция и бързото разпространение на щама Омикрон, обясниха от Община Берковица.


До края на седмицата ще стане ясно дали ресторантьорите в България ще започнат национални стачни действия, това заявиха преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ).


Подменят легловата база в болницата във Видин. Над сто легла са получени през последните два месеца. Сменени са тези в ортопедията и пулмологията, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова.


Видинската болница е акредитирана за обучение на медици, а обучението на специализанти може да започне още през следващата академична година.


Режим на уличното осветление въведоха малки общини от българския Северозапад. Причината - скъпия ток и недостига на средства за около три пъти по-високите сметки. 


Близо 9 500 000 лв. просрочени задължения събра Националната агенция за приходите (НАП) в Монтана през 2021 г. Над 1 000 000 лв. от тях са постъпили в бюджета от продажби на имущество на длъжници чрез 151 търга, от които 139 с тайно и 12 с явно наддаване. За същия период са издадени 157 постановления за налагане на обезпечителни мерки – 93 запора върху движими вещи и моторни превозни средства и 64 възбрани върху недвижими имоти. НАП препоръчва всяка фирма и физическо лице периодично да проверява онлайн задълженията си към приходната администрация, както и за евентуално образувано изпълнително дело. 


Лайънс клуб- Видин призовават видинчани да не допускат замърсяване на пространствата около металните сърца, в които се събират капачки за благотворителност.


11 деца са участвали в противообществени прояви за година в Мездренско.


Бившият кмет на белослатинското село Галиче Ценко Чоков осъди електропреносното дружество в Западна България по дело, в което беше обвинен за кражба на ток. Решението на врачанския Окръжен съд от 17 януари е окончателно и не подлежи на обжалване, потвърди адвокатът на Чоков – Светла Генова. Претенциите на енергийното дружество били заради незаконно присъединяване към електропреносната мрежа и щети в размер на 4 079 лева. Те били претендирани пред съда, където от компанията не само не доказали вината на Чоков, но и ще трябва да му платят разходите в размер на 1 038 лева, както и направените разноски по делото, които са за около 600 лева.


В Кула посрещат обичая "Къпачи", който е с над 100 годишна история. По традиция той се провежда на празниците Йордановден и Ивановден, които се отбелязват  там по стар стил- на 19 и 20 януари.


По-малко водолюбиви птици зимуват в Монтанско.


Художникът Венелин Захариев ще представи изложбата си "Живопис" на 20.01.2022 г. от 17.00 часа във фоайето на Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана.


Община Мездра обявява 19-ото издание на традиционните конкурси: „Жената - майка и любима” - за поезия, и „Жените в изкуството” - за произведения на изобразителното изкуство, посветени на Международния ден на жената - 8 март.


Днес и утре, 19 и 20 януари, Драматично-куклен театър- Враца ще предложи на зрителите си две представления. Днес от 19.00 часа в камерната зала ще се изиграе постановката "Отворена брачна двойка" от Франка Раме и Дарио Фо, а утре на същата сцена, от 19.00 часа, зрителите могат да видят "Двайсет хиляди страници" от Лукас Берфус.


С нов регламент е традиционният Международен конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие", организиран от Община Монтана. Първият етап ще се проведе онлайн, което ще улесни участието на талантливи деца от страната и чужбина, посочват от общинската администрация.

Вижте още

Снимката на 23 май 2022 година

Общинското предприятие по чистотата не си изпълнява задълженията според жители на " Заводско селище ". Кварталът се е превърнал в сметище. Вирусът на маймунската едра шарка е родствен на вируса, който причинява едрата шарка, но предизвиква много по-лека клинична картина и се предава много по-трудно при хората.  В момента се води разследване какъв е..

публикувано на 23.05.22 в 17:54

13 месеца затвор за опит за грабеж във Враца

Присъда от 13 месеца " лишаване от свобода" получи  20- годишният  А.Т. , обвинен от  за извършен от него опит за грабеж над малолетно момиче.  Наказанието е след сключено споразумение м ежду защитата на обвиняемия и Районна прокуратура – Враца.  Той се е признал за виновен за това, че в ечерта на 15.03.2022 г., във Враца е нападнал 13-годишната..

публикувано на 23.05.22 в 17:29

Изявени ученици от Видин със стипендии от народен представител

Петима изявени ученици от Видин ще получат финансово стимулиране от учредената в началото на учебната година стипендия "Изследователи на знанието".  Наградата се връчва за постижения на ученици от 3-и до 10-и клас в олимпиади, обясни учредителя на стипендията и зам. председател на народното събрание Росица Кирова . "Не е задължително да са на..

публикувано на 23.05.22 в 16:41

Квартал се превърна в сметище

Общинското предприятие по чистотата не си изпълнява задълженията според жители на " Заводско селище ". Максимум два пъти в годината боклуците се извозват от територията на квартала, обясни Георги Маринов , който живее над 15 години в района. "Не идват да ги чистят редовно. Багерите дали даже ще дойдат 2 пъти през годината да изхвърлят..

публикувано на 23.05.22 в 14:34

Фолклорният събор "Дунавски ритми" ще представи читалищни състави от Видинско

Единадесетото издание на  Събора за автентичен фолклор "Дунавски ритми"  ще се проведе на   28 май (събота) във Видин . Събитието ще се проведе на открита сцена в Крайдунавския парк от   09:00 часа   и ще продължи през целия ден. В програмата ще участват л юбителски читалищни състави от цялата област. Целта на организаторите от..

публикувано на 23.05.22 в 14:20

Почистиха коритото на Лева

Стотици доброволци се включиха в превърналото се в традиция почистване на коритото на река Лева и прилежащите територии.  Кметът на Враца Калин Каменов благодари на всички, които са подкрепили инициативата в неделния ден.  В рамките на доброволческата акция бяха почистени от отпадъци и растителност: коритото на реката, прилежащите площи,..

публикувано на 23.05.22 в 14:00

Жена прободе съпруга си с нож след семеен скандал в Лом

35-годишен ломски жител е бил прободен с нож в областта на гърба от 33-годишната си съпруга след скандал между двамата в дома им в крайдунавския град, съобщиха от полицията в Монтана . Пострадалият е настанен в  хирургично отделение на МБАЛ Лом, без опасност за живота. Инцидентът е станал вчера около 23:05 часа. На сигнала е реагирал екип на..

публикувано на 23.05.22 в 12:04