Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените са по-уязвими от измененията на климата

Снимка: Радио ВИДИН

Женският пол е по-уязвим към измененията на климата заради по-крехката физиология, по-ниския среден доход, зависимото положение в обществото, специфичните активности при изпълняване на семейните задължения... В световен мащаб природните бедствия като суша, горещи вълни, наводнения и бури убиват повече жени, отколкото мъже, особено засегнати са жените в по- млада възраст. Това се посочва в доклад на междуправителствената комисия по изменение на климата. Данните са публикувани в "Климатека"- онлайн платформата, която има за цел да направи науката за климата достъпна за всички.

"Това вече е официално признато.... за първи път се обръща внимание на това, че жените са една от уязвимите групи към изменение на климата. Защо е така? Освен физиологична, така да се каже ние сме по- слабия пол, зависима роля в обществото, по- ниски доходи, по- висока безработица, някои традиционни дейности във връзка със семейните задължения поставят жените в уязвима позиция спрямо мъжете", каза Зорница Спасова- главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към Министерството на здравеопазването и част от авторския екип на "Климатека". 

С увеличаването на глобалната температура на въздуха и летата стават по- горещи. Горещите вълни увеличават своята честота. Това представлява период на задържане на горещото време. Горещите вълни са свързани с увеличение на смъртността, а в Европа е установено, че повечето жертви са жените.

"Такива изследвания в други континенти не потвърждават тази тенденция, но това е свързано вече с начина на живот на мъжете. Например, по-голямо количество време прекарват навън и се излагат на риск от жеги. Докато за Европа категорично всички проучвания показват, че жените са по-уязвими. Освен това, в местата с по-топъл климат се наблюдава по-ранно менархе- първа менструация при жените и по-кратък репродуктивен период. Също така, при големи жеги се наблюдава и нарушение в менструалния цикъл на жените", обясни Зорница Спасова.

По- ниската поносимост към топлина на жените се обяснява с това, че те имат по-висока температура на тялото и на кожата и са по-малко толерантни към горещината в сравнение с мъжете. България е европейска държава, но е най-бедна в Европейския съюз. Адаптацията към изменение на климата изисква средства. България е на последно място по снабденост с климатици в домовете, сочи предпоследното преброяване на населението.

"Около половината от населението не разполага с такива в домовете. Друга неблагоприятна особеност, специално за България, това е, че имаме голям дял на хората, които страдат от хронични заболявания- над 40%", каза още Зорница Спасова.

Установено е, че повечето от хронично болните са жени. Жените преобладават в половата структура на нашето население, като особено изразено е това във високите възрастови групи, които обичайно са по-уязвими към климатичните опасности. Според данните от третата вълна на Европейското здравно интервю, 40,2% от българите страдат от хронични заболявания или някакъв продължителен здравословен проблем. Водещ здравен проблем е високото кръвно налягане (хипертония). 
Още данни за влиянието на климата върху женския организъм чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25

Съвпадането на финалите на ученическите игри с великденските празници предизвика недоволство

Тази година Държавните ученически финали по 8 вида спорт ще се проведат по време на великденските празници. Това предизвиква недоволството на ученици, учители, родители, директори на училища и обществени организации. Съгласно правилата за ученическите игри за учебната 2023-2024 година, утвърдени със заповед от Министерството на..

публикувано на 16.04.24 в 14:20

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35