Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 1 септември 2022 година

Снимка: Радио Видин

Мощите на лекаря в расо Свети Лука Изповедник са във Видин за поклонение. Те ще са във Видинската епархия до 11 септември. Ще бъдат представени за поклонение в по-големите храмове и манастири. Утре ще са в параклиса "Свети Лука и света Петка" във видинската болница, където ще бъде отслужена архиерейска  света Божествена литургия.

Удължиха срок по проекта "Модернизирана образователна инфраструктура в град Лом".
Общинските съветници в Лом приеха да бъде удължен срока за обезпечаване на авансово плащане по договор за безвъзмездна помощ, сключен с МРРБ в качеството му на договарящ орган за проект "Модернизирана образователна инфраструктура в град Лом".

Площадът пред кметството в село Арчар, както и две улици с прилежащите тротоари, са ремонтирани с европейски средства. Предстои да бъдат асфалтирани още четири улици с капиталови средства, обясни кметът Веселина Данаилова.  

Областният управител на Видин проведе среща за недопускане на предизборна агитация в държавните структури на областта. Акцентирано е върху противодействието на нерегламентираната предизборна агитация в държавните институции и публичните предприятия,  и необходимостта от обезпечаване на безпроблемната им работа.

173-ма кандидати за депутати са регистрирани в 28 партийни листи за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври във Врачанско. По почти 29 души се борят за едно свободно място в следващия парламент, което прави натискът за едно работно място в българската политика сериозен.

26 партии и коалиции, допуснати от ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, са регистрирани в Районната избирателна комисия в Монтана. 149 кандидат-депутати в област Монтана ще се борят за 5 места в 48-ото народно събрание.

Кметът на община Mездра Иван Аспарухов е издал заповед, с която определя места и информационни табла за поставяне на агитационни материали
по време на предизборната кампания. Според заповедта, кметовете и кметските наместници ще определят местата за поставяне на агитационни материали в съответното населено място.

Над 30 градуса се очакват през септември в област Монтана.  Месецът ще започне с дъждовно време, на места с гръмотевици.

Лято, пълно с предизвикателства, подари врачанската библиотека на децата. През летните месеци, библиотечните специалисти са провели общо 55 събития в рамките на програмата "Лято в библиотеката”,а участие са взели общо 1150 деца и тийнейджъри.

Безплатни ИТ обучения за ученици от област Видин. Ученици от 5-ти до 12-ти клас могат да кандидатстват онлайн до 2 октомври.

Общинската художествена галерия в Лом е домакин на живописна изложба. Венцислав Кузманов дълги  години живее и твори в Испания. Негови платна притежават колекционери и ценители на изобразителното изкуство от цял свят.

Изложба на художничката Севда Потурлян ще бъде открита ot 17:30 ч. в галерия "Кутловица" в Монтана. Авторката представя 20 свои творби - предимно живопис с маслени бои и акварели, създадени в периода 2015 - 2022 година.

На 1 септември Светата православна църква почита паметта на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Света Марта. Симеоновден полага началото на църковната Нова година.

Община Монтана ще отбележи 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с празничен концерт. Той започне в 10:30 на 6 септември (вторник) на откритата сцена пред Паметника на септемврийци.

Вижте още

Снимката на 2 декември 2022 година

Ремонтът на бул. "Панония"  във Видин ще започне след приключването на обществената поръчка за избор на изпълнител и сключването на договор. В момента тече 14-дневният срок за обжалване, съобщиха от Общината.  Атмосферните условия са най-честата причина за зачестяване на повредите по уличното осветление през есенно-зимния период във Видин...

публикувано на 02.12.22 в 18:05

Тече процедура за ремонт на булевард "Панония" във Видин

Ремонтът на видинския булевард "Панония" ще започне след приключването на обществената поръчка за избор на изпълнител и сключването на договор. В момента тече 14-дневният срок за обжалване, съобщиха от общината в отговор  на Радио ВИДИН. По сметката на Община Видин вече са преведени 1 750 000 лева за извършване на ремонтните работи. Цялостно ще бъдат..

публикувано на 02.12.22 в 17:06

20 години Центърът за административни услуги в Монтана в помощ на гражданите

Над 500 хиляди преписки и постъпления от над 38 милиона лева - това е равносметката от 20-годишното съществуване на Центъра за административни услуги в Монтана.  Открит е на  2 декември през 2002 година, съобщават от Община Монтана.  Центърът е създаден по проект на Фондация за реформа в местното самоуправление и Американската агенция за..

публикувано на 02.12.22 в 17:02

Експерти представиха във Видин бъдещите инвестиции в земеделието

Възможностите за инвестиции в земеделието по Националния план за възстановяване и устойчивост бяха представени във Видин . Диана Петрова  от "Европа директно" Видин, организатор на срещата, обясни повече за целите на информационната среща: "Целта всъщност на днешното събитие е да представи бъдещите инвестиции в областта на селското стопанство,..

публикувано на 02.12.22 в 16:50

Изложба базар в Монтана ще помогне на 4-годишно дете

Близо 20 автори ще участват в Коледната изложба базар на дружеството на художниците „Тенец“ - Монтана. Тя ще бъде открита на 5 декември ( понеделник ) в 17:30 ч. В галерия „ Кутловица “ на бул. „Трети март“ 64 ще бъдат показани живописни творби, скулптура и произведения на приложното изкуство. В базара ще участват и възпитаници на..

публикувано на 02.12.22 в 15:38
Изображението е илюстративно

Български шофьор опита да изнесе 60 000 къса цигари през Дунав мост 2

Недекларирани 60 000 къса цигари с български акцизен бандерол бяха открити от митническите служители в товарен автомобил с българска регистрация на граничния пункт Дунав мост 2 Видин – Калафат . Камионът, управляван от български гражданин, e пътувал с групажна стока и колети за Франция. Митничарите са намерили скрити 3000 кутии (60 000 къса) цигари...

публикувано на 02.12.22 в 15:18

Видинско сдружение се бори с насилието в спорта

Семинар "Борбата с насилието в спорта" събра журналисти и треньори във Видин . В световен мащаб темата е много нашумяла, но в България е слабо изследвана, обясни Борис Недялков , ръководител на Сдружение "Бокая", което организира събитието.  "Да, по новините чуваме за скандали относно полови стереотипи и полово насилие, но единствено разбираме..

публикувано на 02.12.22 в 14:42