Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 ноември 2022 година

Снимка: Стефка Павлова

Днес, 30 ноември, изтича първоначално определеният краен срок за завършване на проекта за реставрация и адаптация на видинската Синагога в туристически обект Културен център "Жул Паскин". В интервю за Радио ВИДИН през юли кметът Цветан Ценков обясни, че изпълнителите са стриктни и срокът за завършване, който е до месец ноември, е съвсем реалистично да бъде спазен. През октомври обаче стана ясно, че заради конструктивни проблеми с укрепването на покрива, с решение на Националния институт за недвижимо културно наследство е дадена отсрочка с три месеца и проектът трябва да бъде завършен до март догодина. 


Приемането на еврото като официална валута на България предизвиква смесени настроения у нас. Мнозинството в парламента подкрепя промяната. Общо 157 депутати гласуваха "за" ускоряване на процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г., при курс 1,95583 лева за 1 евро. Много хора, обаче, асоциират преминаването към европейската валута с покачване на цените.


Част от оперативните програми отчитат, че досега близо 80% от еврофондовете са били насочвани към Южна България. До 2027 година приоритет ще е Северната част на страната, обясни Мариела Савкова, управител на Областния информационен център във Видин. Възможностите за европейско финансиране през новия програмен период бяха представени от екипа на Центъра пред представители на общини, областната администрация и неправителствени организации в региона.


Представители на институции във Видин обсъдиха възможностите за облекчаване на тежкотоварния трафик в общината, в посока изход към Румъния, на среща в Областната администрация. Началникът на областен отдел „Автомобилна администрация“ Иван Иванов представи идеен проект на система за електронно управление на трафика, който предвижда преминаване на всички тежкотоварни автомобили през един или повече буферни паркинги преди Дунав мост. 


Община Враца иска да придобие сграда срещу данъците, които ѝ дължи Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" за 10 години назад. Това анонсира кметът Калин Каменов, който уточни, че местната управа има намерение да придобие имота, в който се помещаваше затворената частна болница "Вива Медика", като на същото място разкрие хоспис.


Кожно-венерическият диспансер във Враца остана отново без управител, след като Общинският съвет не възложи на спечелилия конкурса кандидат 3-годишен договор. На сесията си във вторник членовете на местния парламент не одобриха колегата си Георги Генов за началник на 100 процента общинското здравно заведение.


Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова издаде заповед във връзка с подготовката за предстоящия зимен сезон. Разпореждането е да се осигури по-голям достъп до пътното платно на снегопочистващата фирма при опесъчаване и почистване на улиците. В заповедта се казва, че собствениците на моторни превозни средства трябва стриктно да спазват закона за движение по пътищата при спиране и паркиране. Там, където е възможно, при паркирането автомобилите да бъдат вкарвани в гараж или двор, както и на обособените за това паркинги, като оставят пътното платно свободно за снегопочистване. Собствениците и ползватели на имоти и търговски обекти отговарят за почистването на тротоарите пред собствените или стопанисвани от тях имоти или обекти и са задължени в срок от 24 часа от спиране на снеговалежа да ги изчистят.


Общинският съвет в Кула разгледа предложението за изграждане на вятърен парк "Ветрослав" в село Големаново. След оспорвани дебати, съветниците гласуваха с пълно мнозинство инвестиционното намерение.


Община Грамада отделя 145 000 лева за чистота през 2023 г. Общинският съвет одобри план-сметката за приходите от такса битови отпадъци и разходите за почистване на населени места в общината. Приходната част от план-сметката за 2023 година е формирана от такса битови отпадъци- около 92 хиляди лева, собствените приходи ще са малко над 54 хиляди лева. Най – голяма част от приходите се очаква да постъпят от град Грамада- 83 хиляди лева и селата Срацимирово и Тошевци.


Еднопосочно движение на пътните превозни средства се въвежда по пет улици в Мездра от 30 ноември, съобщават от Общината. Промяната се прави, за да се намалят конфликтните ситуации при шофиране и да се осигурят допълнителни паркоместа, допълват от местната управа. 


Изключително рядък тракийски меч, накити от тракийската и римската епохи, предмети от сребро и бронз ще покаже в изложба Историческият музей в Чипровци. Артефактите са от периода 7 в. пр. Хр. - 12 в. сл. Хр. Подробно са описани в каталога "Археологията в Чипровско-нови находки". Повече за работата си археолозите ще разкажат утре, 1 декември, от 15:00 часа, при представянето на изложбата "Археологията в Чипровско". Експозицията е подредена в Историческия музей в града. 


Мъж от врачанско село разполага с колекция от 800 часовника, всеки от които поправен и съживен от неговите ръце. Сред най-специалните часовници в колекцията на Петър Петров са такива с над 100-годишна история, направени още преди Освобождението. Петър е притежател и на първият български кварцов часовник, правен в Правец, има и часовник от танк, будилници от Англия, Германия, Франция и Италия.


Днес, 30 ноември, почитаме свети апостол Андрей Първозвани. Свети Андрей е един от дванайсетте апостоли и е разпънат на кръст в гръцкия град Патра. Нарича се Първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа. В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл.


Православните християни в България са почти 4,1 милиона души, показват данните на Националния статистически институт. Мюсюлманско вероизповедание са посочили 638 708 души, или 10.8%, юдейско - 1 736, а други вероизповедания изповядват 6 451. В териториален аспект най-висок е делът на самоопределилите се към християнско вероизповедание в областите Кюстендил (88.5%), Видин (86.9%), Перник (86.6%) и София. Хората, самоопределили се към мюсюлманско вероизповедание, са концентрирани предимно в областите Кърджали Разград, Търговище, Смолян, Силистра и Шумен Най-нисък е този дял в областите Видин, Монтана, Перник и Кюстендил - по 0.1% от отговорилите на въпроса.


Деца от врачанското село Софрониево се присъединиха към инициативата на местното читалище "Пробуда" и облагородиха пространството около културното средище с цветя, храсти и дръвчета, от личните им дворове. Децата сами дойдоха да помагат, коментира секретарят на читалището Офелия Спасова.


Куклен спектакъл търси отговори за приятелството, насърчава общуването и социалните умения на децата. "Морковена приказка" е най-новият спектакъл на Държавен куклен театър- Видин. Видинските деца ще могат да видят и да чуят "Морковена приказка" тази вечер, от 18 часа на сцената на Държавен куклен театър. Ще има място за всички, ще има много смях и забавление.


Музеят в Монтана организира конкурс за приготвяне на "Най-хубава питка за Бъдни вечер".  Целта на конкурса е да припомни важното място на обредния хляб във фолклорната култура, който е символ на плодородие, изобилие, здраве, посочват от институцията. Надпреварата ще се проведе на 19 декември (понеделник) от 11 ч. в Експозиционна зала, ул. "Граф Игнатиев" № 3. Заявки за участие се приемат от 5 до 12 декември на имейл: bgmontanamuseum@abv.bg, на телефон: 096/ 305 489; 0886/ 36 40 25, или в Експозиционната зала на музея. 


Обявиха празничната програма на община Мизия. На 2 декември на площад "Свобода", от 17:00 часа, ще бъдат запалени коледните светлини. На 16 декември, от 17:00 часа, в големия салон на читалище "Просвета-1915" в града ще има празничен концерт, а на 20 декември, също от 17:00 часа, на площад "Свобода" ще има Игнажденско хоро.

Утре, 1 декември, ще грейнат светлините на коледната елха в Берковица, съобщиха от Общината. Елхата е поставена на площад "Йордан Радичков". Предвидена е и богата програма с песни, танци и изненади, с участието на Модерен балет „Адреналин“ при Основно училище „Иван Вазов“ и Вокална група „Лачени обувки“ при читалище „Иван Вазов - 1872“ в града. Светлините ще бъдат пуснати в 17:15 часа и с това се поставя началото на коледните празници в общината.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08