Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 декември 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Ремонтът на бул. "Панония" във Видин ще започне след приключването на обществената поръчка за избор на изпълнител и сключването на договор. В момента тече 14-дневният срок за обжалване, съобщиха от Общината. 

Атмосферните условия са най-честата причина за зачестяване на повредите по уличното осветление през есенно-зимния период във Видин. Не липсват обаче и случаи на недобросъвестна намеса в таблата за управление на осветителните тела. Това обясниха от Общината в отговор на въпрос на Радио Видин за прекъсване на осветлението в различни райони на града и допълниха: "Проникването на вода и влага в осветителните тела е причина за по-често изгаряне на лампите, тъй като голяма част от тях са стари, амортизирани и са с натриеви лампи. В подземните кабели, захранващи уличното осветление, също има повреди поради проникването на влага и стареенето на кабелите. При изкопни работи, извършвани от различни институции и фирми през годините, често се случва да се наруши изолацията на кабелите без да бъдат прекъснати, което впоследствие води до чести аварии. Друга причина за повреди и липса на улично осветление е недобросъвестна намеса в таблата за управление, рушене на кабелните кутии, монтирани на част от металните стълбове и чупене на осветителни тела. Причината за липсата на осветление в една от алеите в Крайдунавсикя парк е прекъснат подземен кабел. Отстраняването на аварията е свързано с изкопни дейности за подмяна на повредения кабел, които ще се извършат по установения ред и осветлението и в този участък ще бъде възстановено. През целия есенно-зимен период редовно се предприемат необходимите мерки за подобряване състоянието на уличното осветление", информират от Общината и посочват различни точки в града, където това вече е направено.


Парламентът гласува окончателно промените в Изборния кодекс. Спорове предизвика решението протоколът от машините да не се прилага към този на секционните комисии. Отпадна и възможността данните от протокола от машинното гласуване да се прибавят към тези от протокола на секционната комисия при въвеждането им в изчислителния пункт чрез прехвърляне от записващото техническо устройство. 

Втори център за лъчетерапия ще има във Враца. Общинският съвет във Враца разреши на Комплексен онкологичен център да построи втори Лъчелечебен център.

Увеличава се броят на желаещите да си поставят противогрипна ваксина, каза за Радио ВИДИН д-р Емил Мушанов- личен лекар от Видин. Той вече е изчерпал квотата си от 100 броя на безплатните противогрипни ваксини, които здравното министерство отпуска за хора над 65-годишна възраст.

Териториално поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в Монтана прекратява дейността  по профилактика и рехабилитация за 2022 г. Ще се издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември, уточняват от институцията. Към 30 ноември програмата са ползвали 667 души от област Монтана. От тях 654 са работещи, 13 получават лична пенсия за инвалидност, като те не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Общо изплатените суми от фондовете на НОИ са в размер на 363 200 лв.

Общо 1260 нови щата за гранични полицаи ще бъдат отпуснати, като тяхната дейност ще се финансира и с европейски средства. Това обяви по време на блиц-парламентарния контрол служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Над 500 хиляди преписки и постъпления от над 38 милиона лева - това е равносметката от 20-годишното съществуване на Центъра за административни услуги в Монтана. Открит е на 2 декември през 2002 година, съобщават от Община Монтана. 

Възможностите за инвестиции в земеделието по Националния план за възстановяване и устойчивост бяха представени във Видин. Теми като зелено земеделие, дигитална трансформация и устойчиво управление също бяха дискутирани на срещата. 

Рязко е намалял броят на дивите свине, алармират ловци. Няма регистрирани положителни проби за Африканска чума, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Заради чумата по свинете, броят на хищниците в Белоградчишко значително се е увеличил, обясни кметският наместник на село Вещица и председател на една от големите ловни дружинки в района Живко Шалваров.

Във Враца грейна коледната елха. С празнично шествие бе дадено началото на тържествената програма за запалване светлините на коледната елха във Враца. 

Грейна коледната елха в Лом. Изявени ученици от всички училища в Лом, прославили града в различни области през годината, заедно с кмета д-р Георги Гаврилов, запалиха коледните светлини. 

Видинско сдружение се бори с насилието в спорта. Семинар "Борбата с насилието в спорта" събра журналисти и треньори във Видин.

Изложба базар в Монтана ще помогне на 4-годишно дете. Близо 20 автори ще участват в Коледната изложба базар на дружеството на художниците "Тенец" - Монтана. 

Конкурс за най-оригинално писмо до Дядо Коледа организира библиотеката в Монтана. Участието може да е индивидуално или колективно, обясни Пенка Вацкова от културната инситтуция.

Нови книги в читалищната библиотека в Ново село. 76 книги на стойност 1387 лв. са получени в читалищната библиотека в Ново село по програмата на Министерството на културата "Българските библиотеки – съвременен център за четене и информираност".

Клуб за народни танци "Хорце" навърши година. Вече една година семейство от Видин събира всяка седмица любители на народните танци от област Видин на едно място.

Конкурс за най-оригинално писмо до Дядо Коледа организира библиотеката в Монтана. Участието може да е индивидуално или колективно, обясни Пенка Вацкова от културната институция. Писмата могат да бъдат изпратени до библиотеката или да бъдат пуснати в кутията, поставена пред сградата на културната институция. Крайният срок е 16 декември, след което комисия ще ги оцени. Авторите на най-оригиналните писма ще бъдат наградени на 23 декември на централната коледна сцена в Монтана. 


По публикацията работи: Генади Вельов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15