Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 януари 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Обществено обсъждане за изменение на Общия устройствен план на Община Видин се проведе днес. Изменението касае промяна на предназначението на територията, на която се намира минералният извор до видинското село Градец, от „обработваеми земеделски земи“ в територия „предимно производствени дейности“. 


Провали се и последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство. Тази сутрин и БСП върна на президента неизпълнен третия проучвателен мандат за формиране на кабинет. Предстои държавният глава да определи дата за предсрочни избори, да разпусне парламента и да назначи служебно правителство. Разочарованието сред българските граждани, че отиват за пети път на избори за последните две години е ясно, коментира народният представител от видинския регион Росица Кирова. 


Избори по новите правила могат да се проведат най-рано на 2 април. Това обяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по време на изслушване в Народното събрание във връзка с подготовката за провеждане на предсрочните парламентарни избори. Причината е, че при по-ранна дата не може да се гарантира доставката на необходимото количество на защитена хартия за машинно гласуване. ЦИК е направила преизчислението на мандатите от отделните изборни райони спрямо данните от националното преброяване, съобщи още Нейкова. По думите ѝ са направени промени, но няма да има райони с по-малко от 4 мандата. 


Община Монтана ще кандидатства за 100% безвъзмездна финансова помощ за подмяна на осветителите за външно изкуствено осветление в град Монтана. Това ще стане, ако общинските съветници подкрепят предложението на редовната сесия в четвъртък, 26 януари. Общината е подготвила проект за кандидатства по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, част от Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство 2014-2021, чрез Процедура „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините“. 


Област Монтана е сред лидерите в България по използване от работодатели на еднодневни трудови договори. Промяната влезе в сила от 2015 година, припомни Димитър Петров, директор на дирекция "Инспекция по труда" в Монтана.


Синдикат „Образование“ ще отстоява категорично увеличението на учителските работни заплати, което да се заложи в проектобюджета за 2023 г. , за да гарантира 125 % размер на учителските заплати за страната, съобщиха от Синдиката и посочиха, че поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение. Синдикат „Образование“ ще започне подготовка за протестни или ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г., се казва още в съобщението.


Информационна среща за санирането на многофамилни жилищни сгради ще се проведе на 31 януари (вторник) от 17:30 ч. в залата на Общински съвет – Видин, съобщават от общинската администрация. На нея ще бъде представена процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищниясграден фонд – етап I“. Заинтересованите от кандидатстване по процедурата граждани, представители на сдруженията на собствениците и домоуправители на многофамилни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г., са поканени да присъстват на срещата.


Община Враца отбеляза днес, 24 януари с панихида в памет на жертвите 79-та годишнина от бомбардировката през 1944 година. На тази дата формация от 84 бомбардировача нанася сериозни поражения в града. Загиват 124 души, сред които цели фамилии. Ранени са  250 врачани, а без покрив остават 1 667 души. Разрушени са сградата на читалище "Развитие", църквата "Св. Св. Константин и Елена", занаятчийското училище. В този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради.


Пет контейнера за разделно събиране на негодни за употреба портативни батерии са разположени в Мездра, съобщават от Общината. С новите контейнери се разширява системата за разделно събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори. От общинската администрация призовават хората, ако имате такива отпадъци, да ги предават в предназначените за това контейнери.


Служителите на „Северозападно държавно предприятие“ - Враца са връчили над 700 акта по Закона за горите през изминалата 2022 година. Конфискувани са над 600 куб. м. дърва за огрев, близо 60 превозни средства, 91 каруци и около 70 моторни триона. Около 36 хиляди проверки са извършени на територията на „Северозападно държавно предприятие“ през миналата година, показва справката на предприятието. Инспекциите бележат ръст спрямо предходната 2021 година, с извършените 7 хиляди повече проверки в държавните гори.


Писателката Катя Антонова беше отличена като най-четен детски автор за 2022 година на осмата церемония по връчването на наградите на Столична библиотека. През последните години името на твореца присъстваше сред най-четените автори – през 2021 г. зае второ място, но за първи път получава най-високото отличие. 


Елена Радулова от Видин е приета да учи в университета в Оксфорд, специалност "Класическа археология и антична история". Тя е на 17 години, като от 3 години учи в английския град. До 9 клас е ученичка във видинската математическа гимназия. Мечтата ѝ е била да получи образование в Англия, и съвсем „случайно“ в края на 2019 година успява чрез агенция да кандидатства да продължи образованието си в английско училище. След проведени  интервюта и изпити е одобрена. 


Денис Паскалев, Дейвид Георгиев и Мартин Методиев от 11 "б" клас на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин намериха и върнаха портмоне на жител на града. Пари в брой, банкови карти и лични документи е имало в портфейла. След като го откриват в района на пазара, единайсетокласниците веднага отиват в полицията. Собственикът на изгубения портфейл е открит и момчетата му го предават лично. 


Видинска художничка сбъдна мечтата на талантливо момче от Белоградчик да рисува. Иво Атанасов, който е в Център за настаняване от семеен тип, се сдоби с професионални пособия за рисуване благодарение на благотворителна изложба, провела се във Видин. Освен творческия подаръчен комплект, който получава Иво, подаръци има и за всички деца от Центъра.


Дванайстото издание на международната Седмица на брака започна с конкурс на тема "Оцени своята половинка". Инициативата се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в близо 30 страни по света. Целта е да се обединят обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да се помогне на съпрузите да обръщат повече внимание един на друг, като не вземат съюза си за даденост.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28