Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 24 януари 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Обществено обсъждане за изменение на Общия устройствен план на Община Видин се проведе днес. Изменението касае промяна на предназначението на територията, на която се намира минералният извор до видинското село Градец, от „обработваеми земеделски земи“ в територия „предимно производствени дейности“. 


Провали се и последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство. Тази сутрин и БСП върна на президента неизпълнен третия проучвателен мандат за формиране на кабинет. Предстои държавният глава да определи дата за предсрочни избори, да разпусне парламента и да назначи служебно правителство. Разочарованието сред българските граждани, че отиват за пети път на избори за последните две години е ясно, коментира народният представител от видинския регион Росица Кирова. 


Избори по новите правила могат да се проведат най-рано на 2 април. Това обяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по време на изслушване в Народното събрание във връзка с подготовката за провеждане на предсрочните парламентарни избори. Причината е, че при по-ранна дата не може да се гарантира доставката на необходимото количество на защитена хартия за машинно гласуване. ЦИК е направила преизчислението на мандатите от отделните изборни райони спрямо данните от националното преброяване, съобщи още Нейкова. По думите ѝ са направени промени, но няма да има райони с по-малко от 4 мандата. 


Община Монтана ще кандидатства за 100% безвъзмездна финансова помощ за подмяна на осветителите за външно изкуствено осветление в град Монтана. Това ще стане, ако общинските съветници подкрепят предложението на редовната сесия в четвъртък, 26 януари. Общината е подготвила проект за кандидатства по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, част от Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство 2014-2021, чрез Процедура „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините“. 


Област Монтана е сред лидерите в България по използване от работодатели на еднодневни трудови договори. Промяната влезе в сила от 2015 година, припомни Димитър Петров, директор на дирекция "Инспекция по труда" в Монтана.


Синдикат „Образование“ ще отстоява категорично увеличението на учителските работни заплати, което да се заложи в проектобюджета за 2023 г. , за да гарантира 125 % размер на учителските заплати за страната, съобщиха от Синдиката и посочиха, че поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение. Синдикат „Образование“ ще започне подготовка за протестни или ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г., се казва още в съобщението.


Информационна среща за санирането на многофамилни жилищни сгради ще се проведе на 31 януари (вторник) от 17:30 ч. в залата на Общински съвет – Видин, съобщават от общинската администрация. На нея ще бъде представена процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищниясграден фонд – етап I“. Заинтересованите от кандидатстване по процедурата граждани, представители на сдруженията на собствениците и домоуправители на многофамилни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г., са поканени да присъстват на срещата.


Община Враца отбеляза днес, 24 януари с панихида в памет на жертвите 79-та годишнина от бомбардировката през 1944 година. На тази дата формация от 84 бомбардировача нанася сериозни поражения в града. Загиват 124 души, сред които цели фамилии. Ранени са  250 врачани, а без покрив остават 1 667 души. Разрушени са сградата на читалище "Развитие", църквата "Св. Св. Константин и Елена", занаятчийското училище. В този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради.


Пет контейнера за разделно събиране на негодни за употреба портативни батерии са разположени в Мездра, съобщават от Общината. С новите контейнери се разширява системата за разделно събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори. От общинската администрация призовават хората, ако имате такива отпадъци, да ги предават в предназначените за това контейнери.


Служителите на „Северозападно държавно предприятие“ - Враца са връчили над 700 акта по Закона за горите през изминалата 2022 година. Конфискувани са над 600 куб. м. дърва за огрев, близо 60 превозни средства, 91 каруци и около 70 моторни триона. Около 36 хиляди проверки са извършени на територията на „Северозападно държавно предприятие“ през миналата година, показва справката на предприятието. Инспекциите бележат ръст спрямо предходната 2021 година, с извършените 7 хиляди повече проверки в държавните гори.


Писателката Катя Антонова беше отличена като най-четен детски автор за 2022 година на осмата церемония по връчването на наградите на Столична библиотека. През последните години името на твореца присъстваше сред най-четените автори – през 2021 г. зае второ място, но за първи път получава най-високото отличие. 


Елена Радулова от Видин е приета да учи в университета в Оксфорд, специалност "Класическа археология и антична история". Тя е на 17 години, като от 3 години учи в английския град. До 9 клас е ученичка във видинската математическа гимназия. Мечтата ѝ е била да получи образование в Англия, и съвсем „случайно“ в края на 2019 година успява чрез агенция да кандидатства да продължи образованието си в английско училище. След проведени  интервюта и изпити е одобрена. 


Денис Паскалев, Дейвид Георгиев и Мартин Методиев от 11 "б" клас на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин намериха и върнаха портмоне на жител на града. Пари в брой, банкови карти и лични документи е имало в портфейла. След като го откриват в района на пазара, единайсетокласниците веднага отиват в полицията. Собственикът на изгубения портфейл е открит и момчетата му го предават лично. 


Видинска художничка сбъдна мечтата на талантливо момче от Белоградчик да рисува. Иво Атанасов, който е в Център за настаняване от семеен тип, се сдоби с професионални пособия за рисуване благодарение на благотворителна изложба, провела се във Видин. Освен творческия подаръчен комплект, който получава Иво, подаръци има и за всички деца от Центъра.


Дванайстото издание на международната Седмица на брака започна с конкурс на тема "Оцени своята половинка". Инициативата се провежда ежегодно от 7 до 14 февруари в близо 30 страни по света. Целта е да се обединят обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да се помогне на съпрузите да обръщат повече внимание един на друг, като не вземат съюза си за даденост.

По публикацията работи: Виктория Топалска
Вижте още

Снимката на 30 януари 2023 година

Деца от група „Звездички”, от Детска градина №4 „Калинка”, облечени в  кукерски костюми , посетиха Община Монтана. Пред сградата на администрацията, пред ръководството на Общината, съветници, народния представител Ирена Димова, малките възпитаниците на Ваня Денева, представиха обичая. Местната управа на Враца иска разрешение от съветниците за..

публикувано на 30.01.23 в 18:00

Турски шофьор опита да прекара валута за 860 000 лв. през Дунав мост 2 в тенджера

Митнически служители откриха недекларирана валута за близо 860 000 лева при проверка на товарен автомобил на граничния пункт на Дунав мост 2 . Тирът, управляван от турски гражданин, е спрян на влизане в страната. Общо 47 000 британски паунда са намерени в шкафа за хранителни провизии, скрити в тенджера. Още 385 000 евро са открити в областта..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Трима пострадаха при катастрофа с монтанска линейка край София

Лекарка, медицинска сестра и мъж пострадаха при сблъсък между лек автомобил и линейка на  Спешна помощ-Монтана   на Околовръстния път в София . Инцидентът е станал малко след полунощ, съобщиха за БНР от столичната Спешна помощ. Пострадалият 30-годишен мъж, който е управлявал колата, е в кома. Лекарката и медицинската сестра от линейката са с травми..

публикувано на 30.01.23 в 16:56

Обезопасиха шахти във Видин

Шахти във Видин , за които беше сигнализирано, че са отворени, вече са с поставени капаци. Това показа проверка на Радио ВИДИН. Шахтите се намират в тревните площи на Крайдунавския парк. Общинският съветник Борислав Василев сигнализира за тях на последното заседание на местния парламент. Потърсихме отговор от Общината и от там обещаха седемте шахти..

публикувано на 30.01.23 в 15:23

Видински ученик получи национална награда по математика

Възпитаникът на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин Николай Евгениев постигна четвърти резултат във възрастова група "10 клас" на Националното зимно математическо състезание и е отличен със специална награда , съобщават от учебното заведение. Десетокласникът победи в конкуренция от над 60 състезатели...

публикувано на 30.01.23 в 14:44

Малки кукери гониха злите сили в Монтана

Деца от група „Звездички” , от Детска градина №4 „Калинка” , облечени в кукерски костюми , посетиха Община Монтана . Пред сградата на администрацията, пред ръководството на Общината, съветници, народния представител Ирена Димова, малките възпитаниците на Ваня Денева, представиха обичая. Няколко месеца децата, с помощта на..

публикувано на 30.01.23 в 13:56

Мъж от Лом загина на място след инцидент на пътя

Шофьор на лек автомобил е починал на място след удар в железен стълб за улично осветление в Лом , съобщават от полицията.  Инцидентът е станал на 29 януари, неделя, около 12.20 ч. на ул. "Пристанищна" в крайдунавския град. 62-годишен водач от същия град при управление на лек автомобил „Опел Астра“, движейки се от ж.п. гарата към общинския пазар,..

публикувано на 30.01.23 в 11:22