Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 1 февруари 2023 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

С много танци и празнично настроение жители и гости на село Флорентин отбелязаха днес празника Трифон Зарезан. Голямо хоро се изви от центъра на селото до лозята, които по традиция бяха зарязани за здраве и берекет. 


Осигурени са пари за един от лотовете на пътя Видин – Ботевград. Там се очаква в рамките на 3 месеца да бъде въведен в експлоатация и да бъде пуснат участък от около 7 километра. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след днешното заседание на правителството. Министерският съвет осигури малко над 776 млн. лв. за поддръжката и изграждането на нови пътища в България. „За зимното почистване за месеците януари и февруари са осигурени почти 158 млн. лв., плюс още около 150 млн. лв. за големите и важни инфраструктурни обекти в страната“, съобщи още министърът. Той обясни, че с 438 млн. лв. ще бъдат платени задължения за ремонти на пътища, възлагани в периода 2020 –  началото на 2021 година, за които не са били осигурени необходимите средства и това създаде напрежение между държавата и пътния сектор. Това ще бъде направено само за ремонтите, за които е установено, че са текущи, защото казусът с основните ремонти е останал за решаване в парламента.


Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е избрала варианта на дизайн на хартията, която ще се ползва за машините за гласуване на предсрочните избори на втори април. Печатницата на Българската народна банка е уведомена, а от там вече предлагат и график за доставката на ролките със защитена хартия, става ясно от проведено заседание на Комисията. Заместник-председателят на ЦИК – Емил Войнов уточни,  че ако до 27 март бъдат доставени 20 000 ролки, това ще е достатъчно всяка машина за гласуване да бъде оборудвана с по две ролки хартия. Печатницата ще изпрати и мостри както на хартиената бюлетина, така и на тази, която ще се отпечатва от машината. Мострите ще са със съответните защити.


Промени в Закона за горите прие с единодушие 48-то Народното събрание. Целта е да бъдат създадени условия за публичност и прозрачност на процедурите по снабдяване на населението с дърва за огрев. Народният представител от Видин Любен Иванов, който бе председател на Временната комисия обясни метода за изготвянето на списъци за хората, които искат дърва. Очаква с направените изменения още тази година да се гарантират поносими цени за домакинствата и недопускане на дефицитите от есента. 


Възстановяването през 2021 г. пренареди класацията на областните икономики, сочи анализ на Института по пазарна икономика (ИПИ). Област Видин, която в продължение на десетилетие беше най-слабо развитата област според размер на брутен вътрешен продукт на човек от населението вече изпреварва Хасково, Силистра, Сливен и Перник. 


Близо 70% от дълга на Община Враца е заради водния цикъл, съобщиха от местната управа. Размерът на общинския дълг към 31 декември 2022 година е 25 078 573 лева, от които 17 407 084 лева са само заради проекта за воден цикъл на града. Задължението стана обект на дискусии по време на заседанието на Общинския съвет вчера, на което бяха оповестени спекулативни данни.

Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт във Враца, съобщиха от Общината. От транспортното дружество на града започнаха издаването на карти за безплатно пътуване по списъци от учебните заведения в града. Превозните документи ще бъдат предоставени на училищата до 10 февруари. Същевременно ученици с навършени 10 години, студенти и докторанти ще пътуват със 70% намаление. "Тролейбусен транспорт" - Враца стартира и издаването на абонаментни карти с 40% намаление от редовната цена за лица, получаващи пенсия по условията на Кодекса за социално осигуряване, навършили възрастта. 


Община Враца е в процес на подготовка на проекти за обновяване на културни институции, спортна инфраструктура и обществени сгради. Предвидените обекти, за които ще се търси финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост са: енергийно обновяване на Школа по изкуствата, закрит тенис корт; покрит плувен басейн и стрелбището до волейболната зала, както и ремонт на Средношколско общежитие и Дом за стари хора "Зора", и втори етап на обновяване на Младежки дом.

По решение на правителството се отчуждават имоти и части от имоти - частна собственост, необходими за изграждането на пътен възел обход на Монтана по Е-79. Имотите, които подлежат на отчуждаване, са определени съгласно одобрения подробен устройствен план - парцеларен план за трасето. Те се намират в землището на село Долна Вереница. Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура". Решението може да се обжалва пред Административния съд по местонахождението на имотите в 14-дневен срок.


Общо 270 000 лева е стойността на щетите, които нанесе ураганният вятър в община Враца преди две седмици. Четиридесет обекта са засегнати според подадените заявления в местната управа. Две трети от щетите са по частни сгради. Масово е засегната образователна инфраструктура, посочи заместник-кметът Петя Долапчиева.


Десетки граждани посетиха информационната среща, организирана от Община Видин, за разясняване на процедурите по програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради. Експерти представиха условията за участие и критериите за класиране по програмата пред хората, събрали се вчера в залата на Общинския съвет в областния град. 


Жители на Монтана и областта се включиха в подписка за провеждане на референдум "Да запазим българския лев и националната независимост". В началото на януари инициативен комитет, подкрепен от "Възраждане", започна събиране на подписка против въвеждането на еврото и в защита на българския лев.


Нов лекотоварен автомобил ще доставя храна на нуждаещи се в община Видин. Местната администрация е сключила договор с Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика за закупуване на превозното средство по проект „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд в Община Видин“. Фондът осигурява 80% от стойността на автомобила, а останалите 20%  - Община Видин. Използването на нов автомобил ще намали времето за доставка на храна на потребителите. По този начин се гарантира подобряване на предоставяната услуга, както и на качеството на работа. Осигурява се възможност за обслужване на по-голям брой лица и семейства в неравностойно положение, посочват от Общината.


Общо 11 226 657лв. са приходите в община Кула за 2022 година. Това показва годишният отчет на общинската администрация. Разходите са в размер на 7 956 759 лв. Реализирано е превишение на приходите над разходите в размер на 3 269 898 лв. 


Започна подмяната на асансьора в сградата на Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца. Новото съоръжение ще отговаря на изискванията за достъпна среда, съобщиха от Общината.


Над 4 000 туристи са посетили Археологически комплекс "Калето" в Мездра през 2022 г., информира ръководителят на комплекса Павел Петров. Особен интерес за посетителите представляват петте експозиционни зали: голямата зала, в която е разказана 70-вековната история на античната и средновековна крепост "Калето", експозиционните зали "От каменно-медната епоха до средновековието" и "Облекло, въоръжение и снаряжение от ранното средновековие", постоянната експозиция 'Историческо оръжие и милитария" и етнографската изложба 'Ехо от миналото на българката". На разположение на туристите са квалифицирани екскурзоводи, които при изявено желание от страна на гостите на комплекса провеждат образователни беседи. 


От днес, 1 февруари, започват XXXIV-тите Зимни четения на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца , които ще минат под знака на 70-та годишнина от създаването на музейната институция. Четенията ще се провеждат всяка сряда от 17:00 ч. в Малката зала на Художествена галерия „Иван Фунев“ при РИМ - Враца и ще продължат до 26 април.


Читалище "Просвета 1882" в Кула организира дегустация на вина на местни производители днес, 1 февруари. Инициативата е по случай отбелязването на празника Трифон Зарезан в града.


Спазвайки народната традиция жителите на село Ружинци отбелязаха  днес Трифон Зарезан, съобщиха от Общината. Хората се събраха в центъра на селото, където се хванаха на хоро и се отправиха към дома на Любен Павлов, за да изпълнят традиционния обичай „зарязване на лозите”. Началото на ритуала даде кметът на община Ружинци Александър Александров, който нарече да бъде плодородна годината, да се роди много грозде и да се напълнят бъчвите с хубаво вино. След него лозовите пръчки отряза свещеник Рафаил, който отслужи празнична света литургия в дома на стопаните. Празникът ще продължи в малкия салон на читалището с дегустиране на вина, а номинираните ще получат грамоти и награди. За доброто настроение ще се погрижи оркестър.


По публикацията работи: Соня Валериева
Вижте още

Снимката на 31 март 2023 година

Земеделски производители  блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин.  Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час.  На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там.  Международната агенция за атомна..

публикувано на 31.03.23 в 18:10
Доц. Християн Атанасов (вляво) и проф. Орлин Събев

Във Видин представиха нова платформа за споделяне на архивни документи

Електронен портал за споделяне на  архивни документи  от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин . Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. Това обясни ръководителят на научния проект доц. Християн Атанасов от Университета по..

публикувано на 31.03.23 в 16:31

Моноспектакълът "Вкусът на живота" на видинска сцена

Моноспектакълът на Наталия Цекова "Вкусът на живота" ще бъде представен тази вечер във видинския драматичен театър . Наталия Цекова е първата ромка, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство и гостува за първи път във Видин. Моноспектакълът е създаден миналата година, разказа актрисата: "С моноспектакъла ще..

публикувано на 31.03.23 в 15:18

Здравната инспекция във Враца с напомняне към хората с ТЕЛК

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца напомниха на всички, подлежащи на редовно освидетелстване от Териториална експертна лекарска комисия ( ТЕЛК ), че трябва да подготвят и подадат документите си най-малко 3 месеца преди изтичане срока на последното експертно решение. Необходими документи са: направление за ТЕЛК, въведено в..

публикувано на 31.03.23 в 14:54

Знакова къща за Лом е основно ремонтирана

Къщата-музей на възрожденеца Димитър Гинин отново може да функционира след успешно извършен ремонт по проект „Развитие на културната инфраструктура в община Лом“. По време на официалното откриване кметът Георги Гаврилов благодари на експертите от общинската администрация, подготвили проекта, както и на фирмата-изпълнител за качествената и в..

публикувано на 31.03.23 в 14:41

Ломчанин е задържан за купуване на гласове

Криминално проявен ломчанин е задържан при акция срещу купуването на гласове в област Монтана. След сигнал полицаите от Лом проверили работник на строителен обект. В него те открили два листа с 91 имена на хора. Мъжът е задържано за 24 часа. До момента са образувани 11 досъдебни производства за нарушаване изборните правата на гражданите,..

публикувано на 31.03.23 в 14:29

Кампания за предаване на стари дрехи организират в Мездра

Кампания за предаване на стари дрехи и на други ненужни текстилни изделия организира Община Мездра . Кампанията е част от традиционното пролетно почистване на гр. Мездра и на съставните села на общината, а целта е  опазване на околната среда и на климата.  В периода от 3-ти до 30-и април 2023 г.  употребяваните дрехи и други отпадъци от..

публикувано на 31.03.23 в 14:25