Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 7 февруари 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Българският Червен кръст (БЧК) обяви кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. Помощи се набират и в областните организации на Червения кръст, каза директорът на Областния съвет на БЧК във Видин Цветелина Петрова.


Демерджиев във Враца: Готови сме да изпратим още помощ за Турция. В България има подготовка за реакция при подобни бедствия, посочи служебният министър.Министърът на вътрешното ведомство пристигна, за да чуе отчета на Областната дирекция (ОД) на МВР – Враца, представен от директора старши комисар Цветко Нинов.


Спасители от Монтана помагат за разкриването на оцелели след земетресенията в Турция. Спасители от "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана вече са в Турция, за да помагат при разкриването на оцелели от опустошителното земетресение. Седем момчета и три специализирани автомобила се присъединиха към мисията от екипи от България. 


От утре - 8 ми февруари, Централна избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. Крайният срок е до 17 часа на 15 февруари. Партиите и коалициите трябва да представят в ЦИК подписки с минимум 2500 подкрепящи ги гласоподаватели. Условията и реда за регистрация са оформени в решение на ЦИК, публикувано на интернет страницата на Комисията.


Изграждането на плаваща фотоволтаична централа в язовир Огоста няма да навреди на водната флора и фауна, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов на среща с граждани в Монтана, съобщават от общинската администрация. Тя беше организирана по инициатива на кмета на общината Златко Живков в отговор на протеста преди три седмици срещу изграждането на новото съоръжение.


Обявеното в несъстоятелност дружество „ПОНССТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“ АД, което има стотици милиони задължения към фирми и служители, е отправило покана за доброволно изпълнение към Община Враца. По данни на местната управа, претенциите са за от 8 433 592,29 лв. Община Враца своевременно е предприела мерки срещу изпълнителния лист и действията на синдика, като днес е подаден иск за спиране на изпълнението. Подадени са и сигнали срещу действията на синдика до всички компетентни органи, като целта е да бъде извършена пълна проверка.

Българска платформа към Европейско женско лоби подготвя кампания за участие на повече жени в местните избори. Организацията обединява сдружения от страната, чиято дейност е насочена към равнопоставеност и преодоляване на стереотипите, свързани с пола, каза за Радио Видин председателят ѝ Илиана Балабанова.


Над 800 ученици от област Видин са обхванати в клубове по интереси за подобряване на дигиталните си умения през последните три години. Инициативата на Министерството на образованието и науката "Образование за утрешния ден" е финансирана от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"


Обявеният за общодържавно издирване 38-годишен видинчанин се е върнал в дома си, съобщават от Областната дирекция на МВР Видин. Ивайло Пеков е снет от издирване, след като майката тази сутрин е уведомила полицията за завръщането му.


Двама души са загинали на пътя, а 24-има са били ранените при пътни инциденти по пътищата във Врачанско през януари. Според отчета на Областната дирекция на МВР за месец са станали 50 катастрофи, от които 14 са квалифицирани като тежки, а 36 са се разминали само с материални щети.


Окръжният съд във Враца наложи наказания на двама врачани за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщиха от съдебната палата. Мъж, който е осъждан, получи ефективно наказание от 1 година и 3 месеца „лишаване от свобода“. Той ще трябва да изтърпи при първоначален „общ режим“. Подсъдимият е извършил престъплението в изпитателния срок на друго осъждане. Съдът приведе в изпълнение и наказанието от предишното му осъждане, което е 9 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ режим“. Предишното престъпление е също за държане с цел разпространение на наркотици. За другия подсъдим, неосъждан, наказанието е 1 година „лишаване от свобода“, чието изпълнение се отлага за срок от 3 години. Наказанията са определени въз основа на  постигнати споразумения между Окръжна прокуратура – Враца и защитата на подсъдимите, които съдът одобри. Двамата подсъдими ще трябва да заплатят и направените разноски по делото.


Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“-Видин получава три допълнителни помещения заради разширяване на дейността си. Те са частна държавна собственост и се предоставят за управление на културната институция от областния управител след мотивирано искане от ръководството на библиотеката. 


Редакторът в Радио ВИДИН Красимир Каменов - Тоти и видинският съдия Тони Попиванов издадоха съвместна книга със стихотворения и разкази, озаглавена Некнигата“. Изданието е написано на северозападен диалект, разказа Красимир Каменов.


Представление на спектакъла „Езоп”от Гилерме Фигейреду ще изнесе Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов” – Видин. Пиесата, в която се преплитат темите за свободата, за демагогията и за любовта ще бъде представена отново пред видинската публика тази сряда, 8 февруари, от 18:00 часа.


Цигуларката Лия Петрова гостува на Симфониета-Враца в концерт от цикъла „Майстори на цигулката“ на 9-ти февруари. Тя се завръща на врачанска сцена в изпълнение на Дж. Виоти – Концерт № 22 за цигулка и оркeстър в ла минор, G. 97. Диригент ще бъде Христо Павлов. 


По публикацията работи: Катя Борисова
Вижте още

Психолог: Смяната на часа е стрес за организма

Тази нощ преминахме към лятното часово време и преместихме стрелките с 1 час напред.  При това положение ще спим с 1 час по-малко, но в същото време ще се радваме и на бързото нарастване на деня. Постепенно слънцето ще изгрява все по-рано и ще залязва все по-късно. Много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово..

публикувано на 26.03.23 в 14:57

В Моравица посрещнаха пролетта

В мездренското село Моравица, жители и гости се събраха в месността "Селището" за да посрещнат заедно пролетта. За тяхното настроение се погрижиха  Емил Марков и ТК "Хоротропци" от Враца, Влади Петров  и неговият Средношколски танцов състав от Мездра, които с техните национални носии и костюми, внесоха пъстрота и красота в празника. Гости на..

публикувано на 26.03.23 в 14:49

10 000 дръвчета раздава Гората.бг във Видин

Доброволци от Гората.бг раздават различни видове плодни, медоносни и ароматни дръвчета във Видин. Инициативата се провежда за поредна година и отново преминава с огромен интерес. На мястото, където се раздават фиданките имаше десетки чакащи, часове преди 13:00 , когато беше и началото на събитието.  "Повечето хора нямат и иде за какво става..

публикувано на 26.03.23 в 13:32

Отбелязваме Световния ден в подкрепа на страдащите от епилепсия

26-и март е Световният ден за информиране на хората за епилепсията и подкрепа на страдащите от това заболяване. Денят е наречен още Лилав ден. Според данните на Българската здравна каса, страдащите от епилепсия у нас са около 29 000. По метода на изчисление на Световната здравна организация обаче, това са 1% от населението, което е значително..

публикувано на 26.03.23 в 11:47

Съюзът на птицевъдите: Да се гарантира безопасност за внесените от Украйна яйца

Миналата седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона яйца от Украйна, които обаче още не са на пазара.  Това съобщи пред Радио ВИДИН Петя Петкова , изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България. "Това е по официални данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и нашият сектор е изключително..

публикувано на 26.03.23 в 10:10
община Борован

Развитие на три общини във Врачанско предвижда нов проект

Кметът на Община Борован инж. Десислава Тодорова подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура № BG06RDNP001-19.610 за подбор на проекти за подготвителни дейности по подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности" от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие"  от Програма за развитие на селските..

публикувано на 26.03.23 в 08:59

Община Враца стартира нова еко инициатива

Община Враца стартира нова еко инициатива. Тя е насочена към облагородяване на градските паркове и междублоковите пространства във всички квартали на града.  Инициативата ще премине под наслов "Зелена Враца", а първото събитие ще се проведе в ж.к. "Дъбника". В почистването на квартала ще се включат служители на местната администрация,..

публикувано на 26.03.23 в 08:00