Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 27 март 2023 година

Последната постановка на видинския театър - комедията "Няма да платим".
Снимка: ОДТ-Видин

Видинският драматичен театър има сплотен и много добре работещ екип. Тази оценка даде в деня на Световния ден на театъра един от любимците на публиката Карсимир Рангелов, който се завърна в трупата.


КНСБ настоява за ръст на доходите за всички работещи в бюджетната сфера с 10 процента от 1 юли 2023 година, за да се компенсира прогнозираната инфлация до края на годината. Президентът на синдиката Пламен Димитров коментира, че ако за една или за няколко години не се спазват 3 процента бюджетен дефицит, няма да се наруши дългосрочната фискална перспектива пред страната ни.


Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на територията на цялата страна в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове, заведения за обществено хранене, търговски обекти, пазари и борси, във връзка с предстоящите великденски празници.


През 2022 г. във Врачанския окръжен съд са образувани 38 наказателни дела от общ характер. 


Разпечатка от машина за гласуване и стари бюлетини откриха органите на реда в Монтанско.


Проведоха обучение на секционните избирателни комисии в Кула. 


Кампания за качеството на въздуха в класната стая се проведе във Враца.


Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна в сряда, 29 март. Една от точките на протест е Видин. Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор „Земеделие“, ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете, каза председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски. На протеста във Видин ще присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Сборният пункт е на входа на Видин в 9 часа, където ще има среща с медиите. Предвидено е пътят да бъде затворен за около час. Очаква се на срещата да присъстват министъра на земеделието и председателят  на Националната асоциация на зърнопроизводители. Протестът ще бъде подкрепен и от земеделци от Румъния. 


Общинските съветници в Кула се събират на поредното си редовно заседание утре, 28 март. 


Община Враца, Регионален исторически музей и Фондация „Америка за България“ ще открият на 29 март обновената експозиция „Врачански съкровища“ в Регионален исторически музей – Враца. 


Актьор от Драматично-куклен театър – Враца е номиниран за наградите на Съюза на артистите "Икар". Номинацията е за Огнян Симеонов, в категория "Поддържаща мъжка роля", за образа на Порфирий Петрович в постановката "Престъпление и наказание“ по Фьодор Достоевски, с режисьор Дамян Тенев.


Курсове по английски език и музика започват в Ружинци. Идеята е на Петранка Лъутару. Завършила е музикална педагогика, свири на цигулка, а освен английски език може да провежда обучения и по руски и италиански език.


Втора кампания за ремонт и облагородяване на манастирските сгради и двора ще се проведе в Черепишкия  манастир. Ще бъдат почистени общите помещения, лакирани дървените настилки, ламперии и носещи елементи. Съвместно с Гората.бг ще бъдат засадени различни видове дръвчета. Архимандрит Йоаникий приканва всички граждани, които имат възможност, да се присъединят към доброволците на 22-ри и 23-ти април от 9:30 часа.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Баготворителен базар за Биляна организират в Брегово

Благотворителен базар за събиране на средства в помощ на 32-годишната Биляна Христова организират в Брегово. Младата жена се нуждае от спешно лечение в турска клиника, заради усложнения след прекарано заболяване.  Нужната сума, по представена оферта, е 55 170 евро. Това обясни за Радио ВИДИН Кремена Гогорицова, зам.кмет на Община Брегово:..

публикувано на 03.06.23 в 12:38

Монтана посреща гости от осем държави за празника Свети Дух

Денят на Свети Дух на 5-ти юни за пореден път ще събере хора от близо и далеч в Монтана. Очакват се гости от Сърбия, Румъния, Северна Македония, Словения, Полша, Италия, Аржентина, Исландия и Киргизстан. Дипломати ще гостуват на деня на Свети Дух в Монтана. Те са посланикътна Сърбия Желко Йович и посланикът на Аржентина  Алфредо Нестор..

публикувано на 03.06.23 в 09:47

В Оряхово започва фолклорният фестивал "Коренът на стария орех"

За поредна година в Оряхово ще се проведе фолклорният фестивал "Коренът на стария орех". На сцената ще се изявят танцови и певчески състави от Враца, Монтана, Козлодуй, Горна Оряховица, село Нефела, село Кутово, село Крушовене, село Селановци, село Остров, село Горни Вадин и, разбира се, местните самодейци от съставите от Оряхово. Водещ на фестивала..

публикувано на 03.06.23 в 11:00

Шесто издание на фолклорния фестивал "Хоп- троп на хорото" в село Иново

В Иново бе проведен фолклорния фестивал  "Хоп- троп на хорото". На откритата сцена своето творчество показаха 26 танцови състава. Имаше и изяви на трима индивидуални изпълнители. Тази година за първи път бе организирана кулинарна изложба на северозападната баница с награден фонд. Гост на фестивала бе и кметът на Община Видин  Цветан Ценков,..

публикувано на 03.06.23 в 09:30

ІХ-ти Международен фолклорен фестивал "Пъстра огърлица" -Вършец 2023

Днес и утре Вършец е домакин на ІХ Международен фолклорен фестивал "Пъстра огърлица" Вършец 2023. Той  е част от културния календар на Община Вършец. За пръв път фестивалът се провежда през юни 2013 г. Целта на форума е популяризиране на фолклорното богатство и културните традиции на страните от Европейския регион, както и затвърждаване..

публикувано на 03.06.23 в 09:24

Състезание по риболов за деца в Монтана

Състезание по риболов на плувка за деца ще се проведе в Монтана днес  в парк "Монтанензиум" в Монтана . Турнирът е посветен на 1 юни- Деня на детето, празника на града "Свети дух", обявяването на Монтана за Европейски град на спорта за 2023 година и 120 годишнината на Ловно рибарско сдружение "Огоста".   Състезанието е за възрастовите групи деца..

публикувано на 03.06.23 в 08:50

Община Видин с рекорден брой предложения за саниране

Община Видин е с рекорден брой подадени за саниране жилищни сгради, съобщават от общинската администрация. Подадени са 35 проекта за саниране жилищни сгради. Част от документацията по проектните предложения са изработени благодарение на активността на Сдруженията на етажната собственост.  Общата стойност на проектите е малко над 35 521 390 лв. При..

обновено на 03.06.23 в 08:44